Hrušky v české kuchyni: Tradiční recepty a nové trendy
Hrušky v české kuchyni: Tradiční recepty a nové trendy
Hrušky jsou nedílnou součástí české kuchyně již po mnoho let. Tento ovocný druh je oblíbený jak v tradičních receptech, tak i v nových trendech moderní kuchyně.
Tradiční recepty s hruškami
V tradiční české kuchyni jsou hrušky vyhledávané kvůli své naprosto dokonalé sladkosti a vynikající šťavnatosti. Tyto ovoce se používají k přípravě osobitých dezertů, jako je například štrůdl s hruškami, hruškový koláč nebo výborný zavařený kompot ze zralých hrušek.
Nové trendy s hruškami
Zajímavější a netradičnější recepty s hruškami přicházejí v souvislosti s moderní kuchyní. Do základních receptů se přidávají exotické ingredience, vznikají nové chutě a překvapivé kombinace. Hrušky v kombinaci s kozím sýrem, arašídovým máslem, chilli a taky barvami.
Nejnovější trendy ukazují, že hrušky jsou nejen ovoce plné sladkosti, ale také lahodnou možností pro přípravu neobyčejných jídel. Pokud jste milovníky hrušek, určitě se nezklamete – zkusíte-li nové trendy v kombinaci s tradičními recepty.
Hrušky v české kuchyni: Tradiční recepty a nové trendy
Tradiční recepty
Hruškový koláč
Jedním z nejoblíbenějších receptů s hruškami v české kuchyni je hruškový koláč. Pro přípravu budete potřebovat:
– 250 g hladké mouky
– 150 g cukru
– 1 vejce
– 125 g másla
– 3 velké hrušky
– skořice
– vanilkový cukr
Postup:
1. Smíchejte mouku a cukr a přidejte vejce a máslo. Dobře promíchejte a nechte odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
2. Rozetřete těsto na plech a posypte ho skořicí. Nakrájejte hrušky na tenké plátky a poklaďte je na těsto.
3. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, dokud není koláč zlatavě hnědý. Při servírování posypte vanilkovým cukrem.
Hrušková omáčka
Dalším tradičním receptem s hruškami je hrušková omáčka, která se hodí zejména k masu. Budete potřebovat:
– 4 hrušky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžíce medu
– 200 ml vývaru
– 1 lžička tymiánu
– 1 lžička majoránky
– sůl a pepř
Postup:
1. Oloupejte hrušky a nakrájejte je na malé kousky. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky.
2. Rozpálte olivový olej v kastrolu a přidejte cibuli a česnek. Orestujte, dokud nejsou měkké.
3. Přidejte nakrájené hrušky, med a vývar. Osolte a opepřete podle chuti.
4. Vařte na středním ohni asi 15 minut, dokud nestmavnou. Přidejte tymián a majoránku.
5. Nechte omáčku vychladnout a vysušit, poté ji rozmixujte v mixéru na hladkou hmotu.
Nové trendy
Hruškový salát s kozím sýrem
Jedním z nových a zajímavých trendů v české kuchyni je hruškový salát s kozím sýrem. Pro přípravu budete potřebovat:
– 2 hrušky
– 100 g kozího sýru
– rukolu
– olivový olej
– balsamico ocet
– sůl a pepř
Postup:
1. Oloupejte hrušky a nakrájejte je na menší kousky.
2. Rozdrcený kozí sýr smíchejte s rukolou a hruškami.
3. Pokapejte olivovým olejem a balsamico octem a osolte a opepřete podle chuti.
4. Salát podávejte chladný.
Klikněte zde pro recept na hruškový clafoutis z Food Network
Hrušková polévka
Dalším zajímavým novým trendem je hrušková polévka. Budete potřebovat:
– 6 hrušek
– 2 cibule
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce cukru
– 500 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– sůl a pepř
– tymián
Postup:
1. Oloupejte hrušky a nakrájejte je na menší kousky. Cibuli nakrájejte na drobné kousky.
2. Rozpálte olivový olej v kastrolu a přidejte cibuli. Orestujte, dokud nejsou měkké a zlatavé.
3. Přidejte hrušky a cukr a promíchejte. Vařte asi 10 minut.
4. Přidejte zeleninový vývar a vařte asi 20 minut, dokud nejsou hrušky měkké.
5. Přidejte smetanu, tymián a osolte a opepřete podle chuti.
6. Omixujte polévku v mixéru na hladkou hmotu.
Klikněte zde pro recept na krémovou hruškovou polévku s šunkou z Epicurious
Hrušky v české kuchyni: Tradiční recepty a nové trendy
Co jsou to Hrušky?
Hrušky jsou druh ovocí, který je původem z Asie. V České republice se pěstují již od středověku a jsou využívány v mnoha tradičních receptech.
Jaké jsou tradiční recepty s Hruškami?
Jedním z nejznámějších tradičních receptů s Hruškami je Hruškový koláč. Ten se připravuje tak, že se nakrájené Hrušky dají na těsto a posypou se skořicí a cukrem.
Dalším tradičním receptem s Hruškami je Hrušková marmeláda. Ta se připravuje vařením nakrájených Hrušek s cukrem a vodou.
Jsou Hrušky využívány i v nových trendech české kuchyně?
Ano, Hrušky se stále častěji objevují i v novějších receptech české kuchyně. Například se dají použít při přípravě různých zeleninových salátů, kde dodávají sladkou chuť.
Dalším novějším receptem je Hruškový dezert, který se připravuje ze smetany, tvarohu a Hrušek a je zdobený lístky máty.
Celkově lze říci, že Hrušky jsou stále velmi oblíbeným ovocem v české kuchyni a jejich využití se stále rozšiřuje do nových receptů.
Hruška
Hruška je ovocný druh rodu slivoň z čeledi růžovitých. Je to typické ovoce pro podzim a zimu a roste na stromech, které jsou vysoké přibližně 5 až 6 metrů. Je oblíbenou pochoutkou lidí po celém světě a její chuť je sladká s příjemnou vůní.
Typy hrušek
Existují různé druhy hrušek s různými vlastnostmi a chutí. Mezi ně patří:
- Boscova hruška
- Forelka
- Giffardova hruška
- Hruška karmínová
Všechny tyto druhy hrušek mají své vlastní charakteristiky, ale společně sdílejí chuť a vonnou vůni, která přináší do každého domu pocit tepla a pohody.
Pokud máte rádi hrušky, určitě byste měli zkusit několik z těchto druhů.
Pro více informací o hrušce si můžete přečíst článek na Wikipedii.
Hrušky v české kuchyni: Tradiční recepty a nové trendy
– Hrušky jsou oblíbenou součástí české kuchyně.
– Kromě klasického receptu na hruškový štrůdl nabízí kniha i další zajímavé recepty s hruškami.
– Mezi ty nejzajímavější patří například hruškový chutney, hrušková zavařenina nebo hruškové palačinky.
– Kniha obsahuje i tipy na použití hrušek v různých druzích pokrmů, například v polévkách či salátech.
– Hrušky se staly populárním ingrediencí v moderní české kuchyni a kniha ukazuje, jak je možné je kombinovat s novými trendy.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.