|

Jahody v tradiční české kuchyni: Historie a recepty.

Jahody v tradiční české kuchyni: Historie a recepty

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších letních ovocí v České republice. Toto sladké a šťavnaté ovoce se často používá v tradiční české kuchyni jako ingredience pro mnoho ikonických jídel a nápojů.

Historie jahod v tradiční české kuchyni sahá až do období středověku, kdy byly jahody považovány za symbol krásy a lásky. V té době se často používaly jako ingredience pro různé dezerty, například pro krémy, ovocné saláty a koláče.

Dnes jsou jahody nezbytnou součástí tradičního českého jídla, jako jsou naše šlehačkové mňamky, kynuté knedlíky s jahodovým džemem nebo tradiční jahodový koláč. Pro jednoduchou a osvěžující letní misku lahodí můžete zkusit jahodový koktejl, klasickou jahodovou limonádu nebo osvěžující jahodový nápoj.

Recepty s jahodami jsou velmi rozmanité a lze je použít v mnoha různých pokrmech. Pokud si chcete vychutnat jahody v tradiční české kuchyni, můžete zkusit některé z těchto lahodných receptů. Užijte si sladkou chuť léta!

ovocny



Jahody v tradiční české kuchyni: Historie a recepty



Historie jahod v české kuchyni

Jahody jsou v naší zemi oblíbeny už od nepaměti. Poprvé se jahody v Čechách začaly pěstovat v 15. století. Avšak, v té době byly jahody spíše považovány za okrasné rostliny, nežli za ovoce určené ke konzumaci.

V 16. století se začaly jahody v naší zemi rozšířeněji pěstovat. Jahody se staly populární u šlechtických rodin a také u obyvatel bohatších měst, kteří si mohli dovolit si je pořídit.

Využití jahod v tradiční české kuchyni

V současnosti se jahody používají v tradiční české kuchyni na mnoho způsobů. Mezi nejčastější patří:

  • Jahodový koláč
  • Jahodové knedlíky
  • Jahodový džem
  • Jahodový sorbet

Jahodový koláč – recept

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 250 g jahod

Postup:

  1. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem.
  2. Přidáme vejce a rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.
  3. Těsto rozválíme na plech a navrstvíme na něj jahody.
  4. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia po dobu 30 minut.

Pokud chcete, aby byl koláč sladší, můžete na jahody přidat trochu cukru. Pokud zase chcete, aby koláč byl vláčnější, můžete přidat do těsta trochu mléka.

Pro další recepty s jahodami doporučujeme navštívit americký web www.delish.com.


Jahody v tradiční české kuchyni: Historie a recepty

Historie

Jahody byly v tradiční české kuchyni oblíbené již od středověku. Byly využívány v různých sladkých i slaných receptech. Nejvíce se používaly v letním období, kdy byly plné vitamínů a osvěžujících ltek.

Recepty

1. Jahodový koláč s tvarohem a drobenkou:
– těsto: 200g hladké mouky, 100g cukru, 100g změklého másla, 1 vejce
– náplň: 500g tvarohu, 100g cukru, 2 vejce, vanilkový cukr
– jahody na posypání
– drobenka: 100g mouky, 50g cukru, 50g másla
Připravíme těsto, náplň a drobenku zvlášť. Do menšího plechu vložíme těsto, přidáme náplň a na vrch posypeme jahodami a drobenkou. Pečeme v troubě při 180°C asi 40 minut.

2. Jahodový knedlík:
– 1 kg brambor
– 200g hladké mouky
– 1 vejce
– špetka soli
– 300g jahod
Brambory uvaříme, propasírujeme a necháme vychladnout. Poté smícháme s moukou, vejcem a solí a vytvoříme těsto. Z něj vytvoříme knedlík, který rozprostřeme na pracovní desce. Vrch jemně potřeme máslem a posypeme jahodami. Knedlík zabalíme a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.

3. Jahodový džem:
– 500g jahod
– 300g cukru
– citrónová šťáva
Jahody nakrájíme na menší kousky a smícháme s cukrem a citrónovou šťávou. Vaříme asi 30 minut, dokud se nám nedostaví požadovaná konzistence. Dáváme do skleniček a uchováváme v chladničce.

4. Jahodový koláč s piškotovou korpus:
– těsto: 4 vejce, 200g cukru, 200g hladké mouky, 2 lžíce oleje
– náplň: 500g jahod, 400ml smetany ke šlehání, 200g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 balení želatiny
– jahody na posypání
Nejprve upečeme piškotovou korpus. Poté uvaříme náplň ze smetany, jahod, cukru a vanilkového cukru. Přidáme želatinu a necháme vychladnout. Náplň vlijeme na piškotovou korpus a posypeme jahodami. Dáme do chladničky a necháme ztuhnout.

ovoce

Jahody: Nevšední ovoce plné zdraví

Co jsou to jahody?

Jahoda, latinsky Fragaria, je druh drobného nikoli příliš sladkého ovoce, které v zahrádkách dozrává od června do září. Jahody jsou populární kvůli svému osvěžujícímu chuti a také díky svému množství zdraví prospěšných látek.

Proč jsou jahody zdravé?

Jahody obsahují velké množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém a chrání před nemocemi. Kromě toho obsahují také vitamín K, který pomáhá udržovat zdravou krev a kosti. V jahodách najdeme též množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům v těle a brání před stárnutím.

Jak můžeme jahody konzumovat?

Jahody můžeme jíst čerstvé, na polévku, do dortů nebo koláčů. Také se z nich dají připravit různé nápoje jako smoothie, džusy nebo limonády. Jahody můžeme také zmrazit a využít kdykoliv během roku.

Více informací o jahodách a jejich užitečných vlastnostech můžete najít na stránce věnované jahodám na Wikipedii. (outbound link: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jahoda)

fruit

Jahody v tradiční české kuchyni: Historie a recepty

  • Jahody jsou v české kuchyni oblíbené již od středověku
  • Tradiční recepty využívají jahody jako ingredienci v dezertech, marmeládách a omáčkách k masu
  • Nejznámější jahodovým dezertem je jahodový knedlík, který se podává s mákem nebo se smetanou
  • Další populární jahodové dezerty jsou třeba jahodová bábovka, jahodový koláč, jahodový dort nebo jahodový mousse
  • Jahodový likér patří mezi nejoblíbenější české ovocné likéry
  • Recepty na tradiční české jahodové dezerty jsou často předávány z generace na generaci a dodnes jsou velmi oblíbené

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky