|

Jak nakládat zeleninu: tradiční české recepty

Jak nakládat zeleninu: tradiční české recepty

Nakládání zeleniny byl v Česku vždy důležitou součástí tradiční kuchyně. Mnoho druhů zeleniny, jako okurky, cibule, papriky a mrkev, se nakládá, aby se prodloužila jejich trvanlivost a také pro změnu chuti. Zde je několik typických receptů na nakládání zeleniny:

Nakládané okurky

Okurky omyjte a nakrájejte na plátky. Zalijte je vodou a vinným octem v poměru 2:1, přidejte sůl, cukr, pepř, trochu hořčice, kmín a plátky cibule. Nakládejte v lednici a nechte odpočinout minimálně 24 hodin před podáním.

Nakládaná cibule

Cibuli nakrájejte na tenké plátky a poklaďte jimi skleněnou nádobu. Zalijte octem, rozmíchejte sůl a cukr, přidejte trochu pepře a libovolné koření. Nakládejte v lednici a nechte odpočinout minimálně 2 dny před podáním.

Nakládaná paprika

Papriky nakrájejte na menší kousky, zbavte semen a vnitřku. Zalijte je vodou a octem v poměru 1:1, přidejte sůl, cukr, pepř, libovolné koření a zázvor. Nakládejte v lednici a nechte odpočinout minimálně 48 hodin před podáním.

Nakládaná mrkev

Oloupejte mrkev, nakrájejte na kulaté plátky a uvařte ji tři minuty. Zalijte ji octem, sůl, cukr, pepř, libovolné koření a zázvor. Nakládejte v lednici a nechte odpočinout minimálně 24 hodin před podáním.

Tyto recepty jsou jen několik z mnoha tradičních českých způsobů nakládání zeleniny. Vyzkoušejte je a ochutnejte českou kuchyni!

zelenina



Jak nakládat zeleninu: tradiční české recepty

Zelenina jako součást tradiční české kuchyně

Zelenina je nedílnou součástí tradiční české kuchyně. Ačkoliv byla v minulosti považována za potravinu chudých, dnes je její konzumace považována za důležitou pro zdravý životní styl. Zelenina obsahuje mnoho živin, vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo nezbytné. Jak ale nakládat se zeleninou, aby se její chuť a výživové hodnoty neztratily? V dnešním článku se podíváme na tradiční české recepty na nakládání zeleniny.

Nakládaná okurka

Nakládaná okurka je jedním z nejoblíbenějších druhů nakládané zeleniny. Pro přípravu budete potřebovat:

  • 1 kg okurek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hořčičných semen
  • 1 lžíce koriandru
  • 1 lžíce soli
  • 1 l vody

Okurky nakrájíme na plátky, česnek oloupeme a nadrtíme. Do hrnce dáme vodu, sůl, hořčičná semínka, česnek a koriandr a dejte vařit. Jakmile směs začne vřít, přidáme okurky a necháme vařit 2-3 minuty. Poté směs vlijeme do sklenic a necháme vychladnout. Nakládané okurky můžeme skladovat až 3 měsíce v lednici.

Nakládaná paprika

Pro přípravu nakládané papriky budeme potřebovat:

  • 3 papriky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 l ocet
  • 1 l vody

Papriky nakrájíme na proužky, cibuli nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme vodu, ocet, sůl, pepř a necháme vařit. Jakmile směs začne vřít, přidáme papriky a cibuli a vaříme 3-5 minut. Poté směs vlijeme do nádobí a necháme vychladnout. Nakládanou papriku můžeme skladovat až 6 měsíců v lednici.

Nakládaná cibule

K přípravě nakládané cibule budeme potřebovat:

  • 5 cibulí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 l ocet
  • 1 l vody

Cibuli nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme vodu, ocet a cukr a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme cibuli a vaříme 3-5 minut. Směs vlijeme do nádobí a necháme vychladnout. Nakládanou cibuli můžeme skladovat až 4 měsíce v lednici.

Tady najdete více inspirace na nakládání zeleniny.

Jak nakládat zeleninu: tradiční české recepty

Co to znamená nakládat zeleninu?

Nakládání zeleniny je tradiční český způsob konzervace zeleniny pomocí kyselého nálevu. Zelenina se nakládá do sklenic a poté se zalije octem, solí, cukrem a kořením podle receptu. Nakládaná zelenina pak vzniká fermentací prostřednictvím kyselých bakterií, což jí dodá charakteristickou vůni a chuť.

Co je nejoblíbenější zeleninou k nakládání?

V Česku jsou nejoblíbenějšími druhy zeleniny k nakládání okurky a kyselé zelí, ale lze také nakládat cibuli, papriky, mrkev, červenou řepu nebo květák. Každá zelenina má svůj specifický recept na nakládání.

Jaký je recept na nakládání okurek?

Pro nakládání okurek budete potřebovat sklenice, okurky, vodu, ocet, cukr, sůl, hřebíček a nové koření. Okurky se nakrájí na plátky nebo se ponechají celé a poté se umístí do sklenic. Poté smícháte vodu, sůl, cukr, hřebíček, nové koření a ocet a nechte to vařit. Horkou směs zalijete okurky v sklenici a nechte nálev vychladit. Poté přikryjete sklenici víkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě až do chvíle, kdy okurky získají požadovanou chuť a vůni.

Jaké jsou další recepty na nakládání zeleniny?

V Česku je mnoho receptů na nakládání zeleniny. Kromě okurek a kyselého zelí se často nakládá třeba řepa, mrkev nebo paprika. Každá zelenina má své specifické koření a chutě, takže se jednotlivé recepty mohou lišit. Pokud vás zajímají další recepty na nakládání zeleniny, můžete si snadno vyhledat na internetu nebo v kuchařských knihách.

zeleninova





Nakládaná zelenina – tradiční pochutina

Nakládaná zelenina

Nakládaná zelenina je tradiční pokrm, který se v Česku podává již po několik generací. Zelenina se nakládá v octě nebo soli, což zaručuje její trvanlivost a chuť.

Jak připravit nakládanou zeleninu?

Na nakládanou zeleninu můžete použít různé druhy zeleniny – okurky, papriky, mrkev, cibuli a další. Zeleninu nakrájejte na menší kousky a vložte do sklenice s octem nebo solí. Přidat můžete i koření a bylinky podle své chuti. Nechte zeleninu odpočinout v chladu po dobu několika hodin až dnů, dokud nebude nakládaná podle vašich představ.

Zdravotní výhody nakládané zeleniny

Nakládaná zelenina má mnoho zdravotních výhod. Octový nálev pomáhá trávení a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Také obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo důležité.

Pro další informace o nakládané zelenině se můžete podívat na Wikipedii.


vegetables

Jak nakládat zeleninu: tradiční české recepty

  • Kvašená kapusta – tradiční příloha k řadě jídel, nejčastěji z bílé zelí, červené zelí nebo růžičkové kapusty.
  • Nakládané okurky – populární předkrm nebo příloha, nejčastěji z malých kornoutových okurek.
  • Nakládané cibule – ochucená cibule se často používá jako příloha ke grilovanému nebo pečenému masa.
  • Nakládané papriky – tradiční oranžové nebo žluté papriky jsou nakládány v octové marinádě.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář