Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení
Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení
Vlašské ořechy jsou lahodné a zdravé ovoce, ale musíte vědět, jak správně zjistit, zda jsou zralé a připravené k loupení.
Existuje několik způsobů, jak to můžete udělat. Za prvé, můžete se podívat na vnější vrstvu ořechů. Pokud jsou plody hnědé a mají pevnou a lesklou slupku, jsou zralé. Pokud jsou ořechy zelené nebo měkké, nejsou zralé a nejsou připraveny k loupení.
Dalším způsobem, jak zjistit, zda jsou ořechy zralé, je vzít jeden a vyslat. Pokud vám padá do ruky, ořech je suchý a pravděpodobně zralý. Pokud zůstane na vaší ruce, znamená to, že má ještě vlhkou slupku a musí být nejprve vystaven přímému slunečnímu světlu a větru, aby vyschnul.
Posledním způsobem, jak zjistit zralost ořechů, je vysoká hustota oplodí. Pokud se skořápka rozdělí snadno, znamená to, že ořechy jsou zralé. Pokud se skořápka nedá snadno rozdělit, stále zrají a musí být nejprve nechat na stromě déle.
Vědět, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení, je důležité pro získávání kvalitního ovoce. S těmito tipy se můžete snadno stát odborníkem na poznání zralých a chutných ořechů.
Vlašské ořechy – jak poznat, kdy jsou zralé
Jak vybrat správný čas na sklizeň
Při výběru vlašských ořechů na sklizeň je důležité sledovat změny v barvě ořechů. Zralé ořechy mají tmavší hnědou barvu a na slunci dostávají lehce červený odstín. Pokud jsou ořechy stále zelené nebo světle hnědé, musíte počkat na další zrání.
Kontrola tvrdosti ořechů
Kromě barvy ořechů můžete použít i metodu kontroly tvrdosti. Zralé vlašské ořechy mají pevnou, ale pružnou skořápku. Když stisknete ořechy, měli by se trochu ohnout, ale nesmějí se vám pod rukou rozdrolit. Pokud jsou ořechy stále měkké, nejsou zralé.
Tipy pro správné loupení
Než začnete loupat vlašské ořechy, několikrát je protřepete v pevné uzavíratelné nádobě. Následně je namočte do vody na cca 2 hodiny. Tím docílíte vysoké kvality ořechů a snadnějšího loupení. Potom ořechy položte na konkrétně určený plochý povrch (např. křída, beton) se středem ořechu nahoru a bokem a lehce klepněte kladívkem na střed ořechu. Skořápka by se měla rozdělit na dvě poloviny.
Zdroj: California walnuts
Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení
Zbarvení
Prvním znakem připravenosti ke sklizni je zbarvení sklizně. Vlašské ořechy jsou zralé, když se zbarví ze světle zelené na žlutou nebo hnědou. Pokud si chcete být jisti zralostí ořechů, stačí je postavit na stůl, kde budou v kontaktu s oxidačním prostředím. Během dvou týdnů se pokryjí tmavě hnědou barvou.
Hmotnost
Druhým indikátorem zralosti je hmotnost, ať už ořešáky nebo celé plody. Pokud se cítí lehčí, než by měli, nejsou zralé. Naopak, plody, které jsou těžší, než byste očekávali, by měly být zralé.
Skořápka
Skořápka může také naznačovat, zda jsou ořechy zralé či nikoli. Zralé vlašské ořechy mají skořápku, která se snáze loupe. Pokud ořeh vytřese do ruky, měla by se skořápka otevřít.
Maturita
Posledním, ale ne zanedbatelným faktorem, je maturita. Vlašské ořechy si dobře zachovávají svůj obsah vitamínů a minerálů, pokud jsou sklizeny ve správnou dobu. Zralé ořechy by měly být sklizeny v průběhu dvou týdnů během podzimní sezóny.
Nyní víte, jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení. Nezapomeňte, že správná sklizeň vám umožní vychutnat si produkt s optimální chutí a výživovými hodnotami.
Kdy loupat vlašské ořechy
Jak určit, kdy jsou vlašské ořechy zralé?
Vlašské ořechy jsou vysoce ceněné pro svůj vynikající chuťový profil a zdravotní výhody. Sběr těchto ořechů je náročný a vyžaduje určitou expertizu. Ale jak určit, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené na loupaní?
Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda jsou vlašské ořechy zralé, je prověřit ořechy na základě jejich barvy. Zralé ořechy by měly mít hnědou až tmavě hnědou barvu. Pokud jsou ořechy zelené, nejsou zralé a celkově jsou hořké.
Můžete také zkontrolovat, zda se ořechy dají snadno otevřít, což signalizuje, že uvnitř už máme výbornou chuťovou kombinaci. Pokud použijete pinzetu a pokusíte se otevřít ořech, a ořech se neotevře snadno, znamená to že je stále surový.
Jak správně odloupnout vlašské ořechy?
Jakmile jsou ořechy zralé, můžete je vyjmout z lusků a začít je loupit. Je třeba mít kvalitní loupací strojek, jelikož ruční loupání může být časově náročné a energeticky náročné.
Postup pro loupaní vlašských ořechů je následující:
1. Ořechy vysypte do loupacího strojku.
2. Ujistěte se, že všechny oříšky jsou na místě a strojek je otvíratelný.
3. Pomalu začněte otáčet klikou v pravém směru, dokud se ořech neotevře.
4. Odeberte jádro z ořechu a připravte si na ochutnání.
Je to tak jednoduché, ale ujistěte se, že máte správné nástroje na to, abyste mohli získat co nejvíce výhod z této výborné potraviny.
Pro více informací a zajímavostí o vlašských ořeších můžete navštívit tento článek na Wikipedii.
Jak poznat, kdy jsou vlašské ořechy zralé a připravené k loupení:
- Ořechy mají hladké skořápky bez trhlin.
- Sklopnou lišty na skořápkách jsou nabobtnalé a vypouklé.
- Skořápky mají zvláštní vůni.
- Ořechy jsou těžší ve srovnání se svými nedozrávajícími příbuznými.
- Testem vody můžete ověřit i jejich stav zralosti – dobré ořechy vylevou mouku.