|

Jak vypeckovat a nakrájet exotické ovoce jako profesionál.

Jak vypeckovat a nakrájet exotické ovoce jako profesionál

Pokud toužíte po chuťovém zážitku a chcete ochutnat něco nového, rozhodně si vyzkoušejte připravit exotické ovoce. Tyto plody mají nejen zajímavou chuť, ale také úžasný vzhled. Jak ale správně připravit exotické ovoce jako profesionál?

Prvním krokem je vybrat si kvalitní ovoce. Důležitou roli zde hraje čerstvost a zralost plodů. Nejlepší je nakupovat ovoce v období jeho sezóny, kdy je plod nejchutnější a dostupný za nejlepší cenu.

Dále je nutné vyzkoušet si, jak správně vypeckovat jednotlivé druhy. Například jak připravit mangu, ananas nebo granátové jablko. Při vypeckování je důležité dbát na správnou techniku a používat vhodný nástroj. U některých druhů ovoce je kupříkladu nutné použít keramický nůž, aby se nepoškodila chuť.

Pokud už máte hotové vypeckované ovoce, můžete se pustit do nakrájení. Důležité je dbát na to, aby byly kousky ovoce stejně velké, aby se pečlivě upravily hrany a aby byly kousky co nejvíce symetrické. Tento krok je důležitý zejména při aranžování exotického ovoce na talíři.

S exotickým ovocem můžete experimentovat a zkoušet různé techniky i kombinace s dalšími surovinami. Ať už si vychutnáváte tuto pochoutku samotnou nebo ji kombinujete s dalšími ingrediencemi, vždy si užijete úžasnou chuť a vůni exotického ovoce.

ovocny





Jak vypeckovat a nakrájet exotické ovoce jako profesionál

1. Jak vypeckovat avokádo

Předpřipravené avokádo položte na řezací prkno a nožem rýhou projděte od vrcholu k jeho dnů. Poté druhým nožem otočte jeho poloviny proti sobě a zpětným výstřihem vyjměte pecku.

2. Jak nakrájet mangovou kůru

Nejdříve umyjte a osušte mango. Natáhněte si kůru mango směrem k vám a nožem přejíždějte po celé kůře, snižte šanci, že nakrájíte i dužinu. Poté nakrájejte nakoso na čtyři části kolem pecky a snižte kousky na menší kousky.

3. Jak vypeckovat granátová jablka

Řezným nožem rozřízněte špičku a konec granátového jablka. Poté otvorem v špičce vyjměte jeden plod a s nožem rozkrájejte jeho kůru. Nakonec sejměte plody prsty a snězte.

4. Jak krájet ananas

Nejdříve ostražitě odstraňte vršek, spodní konec a celou kůru ananasu. Poté rozříznřete vějířovitě na proužky ananasu po jeho délce. Nakonec odstraňte tvrdé středy z proužků ananasu a nakrájejte na menší kousky.

Zdroje:

Eat By Date

The Kitchn


Jak vypeckovat a nakrájet exotické ovoce jako profesionál

Příprava a technika pro nakrájení exotického ovoce

Jak vybrat správně zralé ovoce

Správné zralost ovoce je klíčová pro jeho přípravu. U mnoha druhů exotického ovoce, jako jsou mango, papája nebo ananas, lze vyhodnotit zralost podle barvy a textury. Zralé ovoce by mělo mít jasnou a světlou barvu, být příjemně voňavé a měkké na dotek.

Jak připravit ovoce na krájení

Před krájením je nutné ovoce důkladně umýt a osušit. Následně je třeba odstranit slupku a všechny stonky, semena a jádra. U některých druhů ovoce, jako jsou granátová jablka nebo pitahaje, je třeba provést speciální techniku nakrájení.

Krájení exotického ovoce

Nakrájení ananasu

Ananas se nejprve odkrojí na vrchní a dolní straně a následně obškrábe slupka. Poté se ovoce nakrájí na kolečka a jádra se odstraní pomocí nože.

Nakrájení papáji

Papája se nejprve přepůlí a odstraní se semena, následně se ovoce rozdělí na plátky a odstraní se slupka.

Nakrájení mangového ovoce

Mango se odkrojí na vrchní a dolní straně a následně se obškrábe slupka. Poté se ovoce nakrájí vodorovně i s jádrem, následně se dají plátky odsunout a jádro se odstraní pomocí nože.

Doufáme, že tyto tipy a techniky vám pomohou při přípravě exotického ovoce a užijete si jeho skvělou chuť plnou vitaminů a minerálů!

ovoce

Exotické ovoce: Druhy, které byste měli ochutnat

Mangostan

Mangostan je tropické ovoce původem z jihovýchodní Asie. Má sladkou chuť a je plné antioxidantů. Mangostan se také používá v tradiční medicíně pro své protizánětlivé vlastnosti.

Pitahaya

Pitahaya, také nazývaná dračí ovoce, je ovocem kaktusu rostoucího v Latinské Americe a v Asii. Pitahaya má jemnou chuť a je bohatá na vitamín C, vlákninu a karotenoidy.

Rambutan

Rambutan je malé ovocné plody původem z jihovýchodní Asie. Má sladkou chuť a texturu podobnou hroznovým bobům. Rambutan je bohatý na vitamín C, vápník a železo.

Outbound link

Pro více informací o exotických ovocích můžete navštívit stránku na Wikipedii.

fruit

Jak vypeckovat a nakrájet exotické ovoce jako profesionál

  • Pro kokosové ořechy využijte buď speciální nástroj na otevírání, nebo je udělejte dírkou vrtákem a vylijte vodu.
  • Kivi nakrájejte na poloviny, poté každou polovinu rozřízněte na čtvrtiny a dále nakrájejte na kostičky.
  • Mangové ovoce nakrájejte tak, že odstraníte větve a pak dle řezu na kostičky i s slupkou.
  • Ananas nakrájejte na proužky a nakonec na kostičky.
  • Papáju odstraňte semena a následně nakrájejte na plátky.
  • Granátová jablka nakrojte na poloviny a posléze vyklepejte lístky.
  • Lychee oloupejte a rozdělte na poloviny, vložte do salátu nebo dezertu.
  • Duté plody jako např. melouny či squash nakrájejte na půl a pak na proužky.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky