Jak začít s fermentací zeleniny?
Jak začít s fermentací zeleniny?
Pokud vám zdravý životní styl není cizí a rádi byste se naučili nový způsob, jak ochutnat zeleninu, zkuste fermentaci! Fermentace zvyšuje nutriční hodnotu potravin a podporuje dobré trávení. Pokud se chcete do fermentace zeleniny pustit, měli byste nejprve zjistit, u které zeleniny se bude nejlépe pracovat.
Příprava nádob – Pro začátek je třeba připravit místo, kde budete s fermentací pracovat. Kromě toho budete také potřebovat sklenici s víkem nebo fermentační nádobu.
Výběr zeleniny – Zelenina by měla být čerstvá a zdravá. Zkuste například mrkev, dýni, ředkvičky nebo kapustu.
Příprava zeleniny – Zeleninu rozkrájejte na menší kousky nebo ji nastrouhejte. Pokud jste si vybrali kapustu, musíte ji usmažit a ochutit bylinkami.
Příprava solného roztoku – Rozpuštěte vodu a sůl, abyste vytvořili slaný roztok, do kterého poté budete zeleninu vkládat.
Fermentace – Vložte nakrájenou zeleninu do sklenice nebo fermentační nádoby a zalijte zeleninu solným roztokem. Následně nechte dokvasit při pokojové teplotě několik dní.
Ať už chcete zlepšit zdraví či jen objevovat nové chutě, fermentace zeleniny vám určitě pomůže. Začněte s jednoduššími recepty a postupem času si můžete vyzkoušet i náročnější varianty.
Základy fermentace zeleniny
Fermentace zeleniny je tradiční metoda konzervace, kterou využívali naši předkové. Jednoduše řečeno se jedná o proces, při němž se pomocí mikrobů přirozeně probíhajících v zelenině mění cukry na kyselinu mléčnou nebo octovou, čímž se snižuje pH potraviny a eliminuje se případný růst patogenních mikrobů. To vede nejen k prodloužení trvanlivosti, ale také k vytvoření charakteristické chuti a aroma potraviny.
Výběr vhodné zeleniny a přísad
Pro fermentaci se nejlépe hodí tuhá zelenina, jako jsou mrkev, ředkvičky, zelí, ale lze využít i měkčí zeleninu, jako jsou okurky či papriky. Je důležité dbát na to, aby byla zelenina čerstvá a kvalitní, bez známek hniloby či plísní. Kromě zeleniny lze do fermentace přidat i různé koření, bylinky či další přísady podle vlastní chuti.
Příprava zeleniny a nádobí
Než začnete s fermentací, je důležité pečlivě umýt a očistit zeleninu. Pokud zelenina obsahuje pesticide nebo další nežádoucí látky, raději volte bio variantu. Nádobí určené pro fermentaci je třeba důkladně vydezinfikovat. Ideální jsou skleněné nádoby s uzávěrem, které umožňují vidět dovnitř a kontrolovat průběh fermentace.
Postup fermentace
Zeleninu nakrájejte na menší kousky či plátky a vložte do nádoby. Přidejte koření a bylinky podle chuti, ale zbytečně nepřehánějte. Připravte si solný roztok, kterým zeleninu překryjete. Roztok se připravuje zhruba takto: na 1 litr vody dejte 25 gramů soli. Nádobu uzavřete a uložte na tmavé a chladné místo při pokojové teplotě. Během fermentace bude docházet k uvolňování plynu, proto je důležité nádobu průběžně otevírat a uvolňovat tak tlak. Po několika dnech je zelenina hotová a můžete si ji pochutnat, nebo ji nechat dále probíhat na chuti v chladničce.
Tipy a rady na závěr
- Při přípravě solného roztoku používejte jodovou sůl s obsahem jodu.
- Pokud se na povrchu objeví plesnivé saze, nezoufejte. Stačí je jednoduše odstranit a fermentace může pokračovat dál.
- Zelenina musí být vždy pod solným roztokem. Pokud ne, mohou zeleniny na povrchu začít plesnivět.
- Pokud vám fermentace nechutná, zkuste přidat více koření nebo nechte zeleninu fermentovat delší dobu.
- Výsledná zelenina je plná živých probiotických kultur, které mají pozitivní vliv na trávení a imunitu.
Více o fermentaci a dalších způsobech konzervace se dozvíte na https://www.culturesforhealth.com/learn/category/vegetable-fermenting/.
Jak začít s fermentací zeleniny?
Co potřebujete
Abyste mohli začít s fermentací zeleniny, budete potřebovat:
- Zeleninu – můžete použít například mrkev, ředkvičky, zelí, okurky, květák, papriky
- Sůl – použijte nejlépe nejrafinovanější mořskou sůl bez přidaných chemikálií
- Korek nebo nálevkovitý uzávěr – aby mohl plyn unikat, ale nevnikal dovnitř
- Skleněné nádoby – měly by být uzavíratelné a vhodné pro výrobu kvašené zeleniny, nejlépe široké
Postup
- Zeleninu nakrájejte na menší kousky a uložte ji do skleněné nádoby
- Přidejte sůl v poměru 1-2 % hmotnosti zeleniny
- Důkladně vmíchejte sůl do zeleniny, aby byla celá pokrytá
- Zacvakněte uzávěr nebo vložte korek
- Uložte skleněnou nádobu na tmavé a chladné místo
- Po 1-2 dnech začne zelenina kvasit, mohou se objevit bubliny a zelenina může být mírně šumivá
- Po několika dnech můžete ochutnat, jak je zelenina nakvašená, a podle chuti ji nechat dál kvasit nebo ukončit proces fermentace ukládáním do lednice
Fermentace zeleniny – výborná volba pro zdravější životní styl
Co je to fermentace zeleniny?
Fermentace zeleniny je proces, při kterém jsou zeleninové suroviny obohaceny o probiotika a zároveň prodlouží svou trvanlivost. K tomuto procesu se používají různé druhy zeleniny, jako jsou například mrkev, zelí, ředkvičky a další. Kvasinky a bakterie přeměňují cukry a bílkoviny obsažené ve zelenině na kyselinu mléčnou, ocet a další látky.
Výhody fermentace zeleniny pro zdraví
Fermentovaná zelenina obsahuje probiotika, která jsou prospěšná pro naši trávicí soustavu. Pomáhají udržovat rovnováhu mikroflóry v našem těle a zlepšují imunitu. Fermentovaná zelenina také obsahuje větší množství vitamínů a minerálů v porovnání se syrovou zeleninou.
Jak si připravit fermentovanou zeleninu?
Základem pro přípravu fermentované zeleniny je nakrájená čerstvá zelenina a sůl. Zelenina se smíchá s solí a nechá se asi hodinu stát, aby se uvolnila šťáva. Poté se tuto směs přelije do sklenice a tlačítkem se zelenina pouzdří do nádoby. Nádobu uzavřeme a necháme ji několik dní stát v teplé místnosti. Pravidelně se kontroluje, zda nevznikl nadměrný tlak a zda je zelenina postačující pod slanou vodou.
Jak začít s fermentací zeleniny?
- Zvolte vhodnou zeleninu a nakrájejte ji.
- Připravte kvasnice nebo starter kulturu.
- Přidejte soli a koření dle chuti.
- Vyplňte nádobu fermentovanou zeleninou a zakryjte ji.
- Nechte zeleninu fermentovat při pokojové teplotě.
- Kontrolujte průběh fermentace a ochutnávejte – až bude zelenina kyselá, je hotová.