Nejlepší recepty s rybízem na léto
Nejlepší recepty s rybízem na léto
Hledáte originální a chutné recepty s rybízem na léto? Tak zůstaňte, protože právě jste našli ten pravý článek! Rybíz je jedním z nejoblíbenějších letních ovocí, které můžete najít na trhu. Toto sladké a kyselé ovoce se skvěle hodí do mnoha letních receptů, ať už jde o dezerty nebo osvěžující nápoje.
V následujících odstavcích se podělíme o několik skvělých receptů s rybízem, které můžete snadno připravit v pohodlí své domácnosti. Od osvěžujícího nápoje až po sladké dezerty, je pro každého něco!
Prvním receptem je rybízový limonádový koktejl. Tento osvěžující nápoj se bude skvěle hodit na horký letní den. Potřebujete jen několik ingrediencí a pár minut vaší času. Smíchejte vodu, rybízový sirup, citronovou šťávu a limetkovou šťávu do sklenice s ledem. Podle chuti můžete přidat sodu nebo tonik.
Druhým receptem je rybízový chléb. Tento sladký chléb bude skvělý doplněk k vašemu oblíbenému čaji či kávě. Stačí smíchat vajíčka, cukr, máslo, mouku, prášek do pečiva a rybíz. Směs dejte do formy a pečte 30 minut.
Dalším receptem, který by mohl zaujmout, je rybízová bublanina. Tento dezert bude jistým hitem na každé letní oslavě. Stačí smíchat vejce, cukr, máslo, mouku a rybíz do jednotné směsi a péct 25 minut.
Toto byly jen tři z mnoha skvělých receptů s rybízem na léto. Doufáme, že jste získali inspiraci a budete si užívat chutné a kreativní letní recepty s rybízem. Bon appétit!

Recepty na léto s rybízem
Rybízový koláč
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 750 g čerstvého rybízu
- 2 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
Postup:
- V mise smícháme mouku, kostku másla nakrájenou na menší kousky, vejce, žloutek, cukr a vanilkový cukr.
- Vypracujeme těsto, které přikryjeme fólií a vložíme do lednice na 30 minut.
- Mezitím si vybereme rybíz z větviček, důkladně ho omyjeme a necháme okapat.
- Takto připravený rybíz důkladně promícháme se škrobem a přidáme našlehanou smetanu.
- Z těsta vyválíme kolečko a vložíme ho do pekáčku. Okraje těsta stlačíme do stran pekáčku a vytlačíme zbylý vzduch, aby těsto dobře drželo tvar.
- Naplníme rybízovou směsí a potřeme ji po vrchu těsta.
- Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme přibližně 50 minut, dokud není koláč zlatavý.
Osmažený sýr s rybízem
Ingredience:
- 125 g tvrdého sýru (např. eidam)
- 1 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
- 500 g rybízu
- 3 lžíce cukru krupice
Postup:
- Sýr nakrájíme na plátky a poté na menší kousky.
- V míse rozkvedláme vejce a připravíme si talíř se strouhankou.
- Sýrové kousky obalíme nejprve v rozkvedlaném vejci a poté je obalíme v strouhance.
- Sýr osmažíme na oleji z obou stran dozlatova.
- Rybíz omyjeme a necháme okapat. Poté ho necháme lehce povařit s cukrem krupicí, dokud se neudělají šťáva a sirup.
- Sýrové kousky podáváme s vypeckovaným rybízem a sirupem.
Pro další recepty doporučujeme navštívit Taste of Home.
Nejlepší recepty s rybízem na léto
1. Rybízová limonáda
Syrový rybíz rozmixujte s vodou, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte ledové kostky a podávejte chlazené.
2. Rybízový džem
Smíchejte rybíz s cukrem a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Přidejte špetku skořice a nechte vychladnout. Podávejte na chlebu nebo s tvarohem.
3. Rybízový sorbet
Rybíz rozmixujte s cukrem a vodou, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Směs dejte do mrazáku na minimálně 3 hodiny, dokud neuvidíte segmetn narůstání ledu. Směs poté znovu rozmixujte a dejte do mrazáku na dalších 3 hodiny.
4. Rybízový koláč
Vyrobte těsto z mouky, cukru, másla a vajec. Plátky těsta nasypte do formy a zasuňte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Mezitím smíchejte rybíz s cukrem a vanilkou. Směs nalijte na připravené těsto a dejte zpět do trouby na dalších 20 minut.
5. Rybízová omáčka
Smíchejte rybíz s cukrem a vodou a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Směs propasírujte přes se síto a vrátě b t g hrnci. Přidejte umixovanou kukuřičnou mouku a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Podávejte s masem či rybou.

Rybíz – Sladká a kyselá lahůdka
Stálezelený keř
Rybíz patří do rodiny rostlin Grossulariaceae a představuje stálezelený keř, který je známý svým sladkým i kyselým plodem. Tento keř se vyskytuje po celém světě a je oblíbený zvláště v Evropě.
Jak pěstovat rybíz
Rybíz se pěstuje v chladnějších podnebích a na slunných či polostinných místech. Rostlinu je třeba pravidelně zalévat a hnojit, aby se zajistila optimální úroda. Při sklizni rybízu se doporučuje sáhnout po plodech s pevnou kůží, které jsou sladké a šťavnaté.
Využití rybízu
Rybíz se využívá v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Je hojně využíván jako surovina při výrobě osvěžujících nápojů, džemů a marmelád. Rybíz má také vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů, a proto se používá v lékařství jako prostředek na posílení imunitního systému.
Zajímavosti o rybízu
Rybíz má mnoho různých druhů a existují celé sady odrůd různých barev a velikostí plodů. K nejznámějším druhům patří červený, bílý a černý rybíz. Rybíz je také oblíbená kořeněná ingredience v mnoha receptech, jako například v cukroví nebo v ovocných dezertech.
Pro více informací o rybízu navštivte stránky na Wikipedii.

Nejlepší recepty s rybízem na léto:
– Čerstvé ovocné šťávy s rybízem jsou ideální na osvěžení v horkých letních dnech.
– Můžete si připravit také ovocné smoothie s rybízem a dalšími sezónními plody.
– Rybízová marmeláda je skvělá volba na sladké svačinky nebo k snídani s toastem.
– Na grilu můžete připravit lososa s rybízem a medem, který bude chutnat skvěle ke každému salátu.
– Rybízová omáčka je skvělý doplněk k masu nebo zelenině na grilu.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.


