Jednoduché recepty s černým rybízem: osvěžující nápoje a dezerty
Jednoduché recepty s černým rybízem: osvěžující nápoje a dezerty
Černý rybíz je lahodně sladká a kyselá bobule, která je plná vitamínů a antioxidantů. Je skvělou přísadou do mnoha druhů nápojů a dezertů. Zde je pár jednoduchých a osvěžujících receptů s černým rybízem!
Nápoje:
Rybízový limonádový perlivý nápoj
Potřebujete:
– 1 šálek černého rybízu
– 1 šálek vody
– 1/4 šálku cukru
– Šťáva z 1 citronu
– 1 1/2 šálku perlivé vody
Smíchejte černý rybíz, vodu, cukr a citronovou šťávu v mixéru a rozmixujte, dokud nezískáte hladkou směs. Sceděte směs přes síto do pohárů a přidejte perlivou vodu. Podávejte se s ledem a plátky citronu.
Rybízová vodovka
Potřebujete:
– 1 šálek černého rybízu
– 1 šálek vody
– 1/4 šálku cukru
– 2 skořicové tyčinky
– 2 kardamomové lusky
– 4 hřebíčky
– 3 šálky vody
Smíchejte černý rybíz, vodu, cukr, skořicové tyčinky, kardamomové lusky a hřebíčky v hrnci. Přiveďte k varu a snižte teplotu. Vařte 15 minut, dokud se směs nezredukuje na polovinu. Sceděte směs přes síto do velké karafy, přidejte 3 šálky vody a nechte vychladnout. Podávejte se s ledem a plátky citronu.
Dezerty:
Rybízový sorbet
Potřebujete:
– 2 šálky černého rybízu
– 1/2 šálku cukru
– 1/4 šálku citronové šťávy
– 1/4 šálku vody
Smíchejte černý rybíz, cukr, citronovou šťávu a vodu v mixéru a rozmixujte, dokud nezískáte hladkou směs. Nalijte směs do mrazničky a vychladíte. Každou hodinu zamíchejte, aby se nevytvořily krystaly. Po 4 hodinách by měl sorbet být plně vyvinut a připraven k podávání.
Rybízový krém s piškoty
Potřebujete:
– 2 šálky černého rybízu
– 1/4 šálku cukru
– 1/4 šálku vody
– 2 šálky šlehačky
– 1 lžička vanilkového extraktu
– 1/2 šálku piškotů
Smíchejte černý rybíz, cukr a vodu v mixéru a rozmixujte, dokud nezískáte hladkou směs. Vložte do lednice, dokud nesledne. V jiné míse ušlehejte šlehačku se vanilkovým extraktem dokud se nevytvoří tuhý krém. Vyklopte rybízovou směs do krému a míchejte, dokud nejsou spojeny. Rozdělte směs do pohárů a každou vrstvu pokryjte piškoty. Podávejte stuhnuto.
Osvěžující nápoje s černým rybízem
Černý rybíz obsahuje mnoho živin a vitamínů, jako jsou vitamín C, draslík a vápník. Díky tomu se hodí nejen do dezertů, ale i do osvěžujících nápojů.
Černý rybízový sirup
Ingredience:
- 1 kg černého rybízu
- 1,5 kg cukru
- 1 l vody
- šťáva z jednoho citronu
Postup:
- Rybíz omyjte, osušte a očistěte od stopky.
- Vložte do hrnce společně s cukrem, vodou a citronovou šťávou.
- Nechte vařit po dobu 10 minut, poté vše sceďte přes síto.
- Černý rybízový sirup nalijte do lahve a skladujte v lednici.
Černý rybízový sirup můžete použít k přípravě osvěžujících nápojů. Stačí smíchat dle chuti s vodou, ledem a dalšími ingrediencemi.
Černý rybízový smoothie
Ingredience:
- 1 hrnek mražených lesních plodů
- 1 banán
- 1 hrnek šťavnatého černého rybízu
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 lžíce medu
Postup:
- Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Smoothie nalijte do sklenice a můžete servírovat.
Dezerty s černým rybízem
Černý rybíz může být vynikajícím doplňkem do různých dezertů. Podívejte se na tyto nápady.
Černý rybízová charlotte
Ingredience:
- 400 g černého rybízu
- 8 plátků piškotů
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 250 g mascarpone
- likér maraschino
Postup:
- Černý rybíz omyjte a očistěte od stopky.
- V misce smíchejte žloutky s cukrem a přidejte mascarpone. Vše rozmixujte do hladka.
- Bílky ušlehejte do tuha.
- Přidejte bílky do muffinových formiček a mírně je postříkejte likérem maraschino.
- Do každé formičky dejte plátek piškotu, na to nasypte černý rybíz a znovu položte piškot. Poté nalijte směs s mascarpone a cukrem.
- Vše pečte v troubě na 180 °C po dobu 20-25 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Charlotty servírujte s čerstvým ovocem.
Černý rybízový cheesecake
Ingredience:
- 200 g sušenek Digestive
- 100 g másla
- 500 g tvarohu
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 1 hrnek černého rybízu
Postup:
- Na sušenkách rozmixujte máslo a přidejte směs do dortové formy, kterou jste předtím vyložili pečicím papírem.
- Pečte v troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
- V misce smíchejte tvaroh s cukrem a přidejte vejce. Vše rozmixujte do hladka.
- Košťálky odstraněné z rybízu smíchejte s mixér v kaši.
- Tvarohovou směs nalijte na sušenkový dno. Na vrch rozetřete černý rybíz.
- Dort pečte v troubě na 180 °C po dobu 1 hodiny.
- Nechte vychladnout a servírujte s ovocem.
Jednoduché recepty s černým rybízem: osvěžující nápoje a dezerty
Nápoje
Z černého rybízu se dají připravit skvělé osvěžující nápoje, které potěší v horkých letních dnech.
Černý rybízový sirup
- 500g černého rybízu
- 500g cukru
- 1 l vody
Černý rybíz přeperte a dejte do hrnce spolu s cukrem a vodou. Nechte vařit asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí a rybíz nezvládne. Poté sceďte a nalijte do lahve. Sirup skladujte v lednici a před podáním rozmíchejte s vodou podle chuti.
Černý rybízový smoothie
- 1 hrnek černého rybízu
- 1 banán
- 1/2 hrnku jogurtu
- 2 lžíce medu
Všechny ingredience důkladně rozmixujte v mixéru a podávejte s kostkami ledu.
Dezerty
Černý rybíz se také hodí jako ingredience do sladkých dezertů.
Černý rybízový koláč
- 200g hladké mouky
- 100g másla
- 50g cukru
- 1 vejce
- 200g černých rybízů
Z mouky, másla, cukru a vejce vypracujte těsto. Rozválejte ho a přeneste do pekáče. Na těsto navrstvěte řezané černé rybízy a pečte v troubě při 180°C asi 30 minut.
Černý rybízová marmeláda
- 1 kg černých rybízů
- 1 kg cukru
- 1 citron
Černé rybízy s cukrem dejte do hrnce a vařte asi 30 minut, dokud rybízy nezměknou. Poté celou hmotu rozmixujte na kaši a přidejte citronovou šťávu. Vařte ještě asi 15 minut a přelijte do sklenic. Hotovou marmeládu uzavřete a skladujte v lednici.
Černý Rybíz – Vynikající Plodina Pro Vaši Zahrádku
Co je černý rybíz?
Černý rybíz (Ribes nigrum) je drobný keř, který se pěstuje pro své vynikající ovoce. Ovoce má tmavou barvu a vynikající chuť, která je ideální k přípravě domácích džemů, marmelád, dezertů a ďalších pokrmů.
Jak se pěstuje černý rybíz?
Černý rybíz je nenáročný keř a snadno se pěstuje v každé zahradě. Je nejlépe pěstovat ho na slunném místě, ale snese i polostín. Keř potřebuje pravidelnou zálivku a hnojení, aby se dobře dařil a vytvářel kvalitní ovoce.
Zdravotní přínosy černého rybízu
Černý rybíz obsahuje velké množství vitamínu C a A, ale také minerály jako draslík, hořčík a železo. Proto má řadu zdravotních přínosů, jako podporu imunity, zlepšení zraku, snížení krevního tlaku a prevence řady chorob.
Zajímavost: V minulosti se černý rybíz používal jako přírodní barvivo do potravin, ale také na barvení vlasů.
Pro více informací o černém rybízu navštivte Wikipedii.
H2: Jednoduché recepty s černým rybízem: osvěžující nápoje a dezerty
– Černý rybíz je ideální ingredience pro osvěžující letní nápoje
– Recept na černý rybízový koktejl: Smíchejte černý rybíz, led, citronovou šťávu a šťávu z pomeranče v mixéru
– Černý rybíz je také skvělým doplňkem do dezertů
– Recept na černý rybízovou pannacottu: Smíchejte smetanu, cukr, vanilkový extrakt a černý rybíz a nechte ztuhnout v lednici
– Další možností je černý rybízový dort, kde se černý rybíz používá jako náplň nebo dekorace
– Vyzkoušejte také černý rybízový sorbet: Smíchejte černý rybíz s cukrem a vodou, dejte do mrazáku a pravidelně míchejte, dokud není hlazený
– Využijte zdravotní benefity černého rybízu – je bohatý na antioxidanty a vitamín C.