|

Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?

Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?

V české kuchyni se ovoce využívá především k přípravě dezertů, ale také se často používá jako součást tradičních lahůdek. Mezi nejčastěji používané druhy ovoce v Česku patří **jablka**, **višně**, **třešně**, **jahody** a **borůvky**.

Jablka se často používají například na přípravu jablečného závinu či šťouchaných brambor se smaženým uzeným masem. Višně a třešně jsou oblíbené přísady na přípravu ovocných knedlíků a kompotů. Jahody a borůvky pak najdete například v tradičním bílém poháru.

Další oblíbené ovoce v české kuchyni zahrnuje **rybíz**, **maliny**, **meruňky** a **švestky**. Tyto druhy se často objevují v kolácích, chlebíčcích či palačinkách. Pokud tedy plánujete připravit tradiční českou specialitu, určitě nezapomeňte na čerstvé ovoce!

ovocny




Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?

Ovoce v české kuchyni

Tradiční druhy ovoce používané v české kuchyni

  • Švestky
  • Meruňky
  • Višně
  • Jablka
  • Hrušky
  • Borůvky
  • Třešně

Tato ovoce jsou v české kuchyni velmi oblíbená a používají se především v dezertech a sladkých pokrmů. Švestky a meruňky se často používají k výrobě sladkých knedlíků, višně a třešně jsou součástí ovocných koláčů a jablečný závin je tradičním českým dezertem. Hrušky se nejčastěji používají v kombinaci s oříšky v dezertech. Borůvky se často podávají jako příloha k jídlům.

Ostatní druhy ovoce v české kuchyni

V poslední době se v českých kuchyní objevila řada exotických druhů ovoce, jako jsou mango, papája, kiwi, avokádo a další. Tyto druhy se nejčastěji používají v smoothies, dezertech a exotických jídlech.

Recept na jablečný závin

Zde je návod na tradiční český dezert – jablečný závin.

  1. 500 g hladké mouky
  2. 250 g másla
  3. 200 g cukru
  4. 4 vejce
  5. špetka soli
  6. 500 g jablečného kompotu

1. V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme vejce a sůl. Přidáme měkké máslo a hněteme těsto.

2. Těsto necháme chvilku odpočinout a poté ho rozválíme na plát velikosti pekáčku.

3. Na těsto nasypte jablečný kompot.

4. Závin pečeme v troubě při 180 °C 30 – 40 minut.

Související článek na ovoce v americké kuchyni

Pokud vás zajímají druhy ovoce používané v americké kuchyni, mrkněte na tento článek: 10 American Fruits You Can’t Find Anywhere Else in the World


Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?

Které ovoce se v české kuchyni nejčastěji vyskytuje?

V české kuchyni se často používají jablka, hrušky, třešně a švestky. Jablka a hrušky se často používají v sladkých a slaných jídlech, zatímco třešně a švestky jsou spíše vhodné do sladkých jídel.

Jaká exotická ovoce se mohou vyskytnout v české kuchyni?

V posledních letech se v Česku stávají stále populárnějšími exotické druhy ovoce jako jsou mango, avokádo, ananas nebo kiwi. Tyto druhy najdete často v různých dezertech nebo salátech.

ovoce

Druhy ovoce: nejznámější druhy ovoce v ČR

Jabloně

Jablko je jedním z nejoblíbenějších plodů v ČR. Jabloně se dají najít téměř v každé zahradě a je jich mnoho druhů. Mezi nejznámější patří Golden Delicious, Granny Smith nebo Jonathan. Jablka jsou bohatá na vitamín C a vlákninu.

Třešně

Dalším oblíbeným ovocem jsou třešně. Třešně nejenom, že jsou sladké a lahodné, ale také jsou bohaté na vitamíny A a C. Mezi nejznámější druhy patří například růžová lenka nebo burlat.

Hrušky

Hrušky jsou také oblíbenou volbou v ČR. Mezi nejznámější druhy patří Conference, Vodňanské a Děvín. Hrušky jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty, které jsou důležité pro správnou funkci těla.

Pro více informací o ovoci si můžete přečíst článek na Wikipedii.

fruit

Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?

  • Jablka
  • Hrušky
  • Švestky
  • Třešně
  • Černé / Jarní / Angreštové / Rybízové / Malinové / Borůvkové / Jahodové /… a další druhy lesního ovoce
  • Květák
  • Kapary
  • Rajčata
  • Paprika
  • Hrášek
  • Fazole

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář