Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?
Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?
V české kuchyni se ovoce využívá především k přípravě dezertů, ale také se často používá jako součást tradičních lahůdek. Mezi nejčastěji používané druhy ovoce v Česku patří **jablka**, **višně**, **třešně**, **jahody** a **borůvky**.
Jablka se často používají například na přípravu jablečného závinu či šťouchaných brambor se smaženým uzeným masem. Višně a třešně jsou oblíbené přísady na přípravu ovocných knedlíků a kompotů. Jahody a borůvky pak najdete například v tradičním bílém poháru.
Další oblíbené ovoce v české kuchyni zahrnuje **rybíz**, **maliny**, **meruňky** a **švestky**. Tyto druhy se často objevují v kolácích, chlebíčcích či palačinkách. Pokud tedy plánujete připravit tradiční českou specialitu, určitě nezapomeňte na čerstvé ovoce!

Ovoce v české kuchyni
Tradiční druhy ovoce používané v české kuchyni
- Švestky
- Meruňky
- Višně
- Jablka
- Hrušky
- Borůvky
- Třešně
Tato ovoce jsou v české kuchyni velmi oblíbená a používají se především v dezertech a sladkých pokrmů. Švestky a meruňky se často používají k výrobě sladkých knedlíků, višně a třešně jsou součástí ovocných koláčů a jablečný závin je tradičním českým dezertem. Hrušky se nejčastěji používají v kombinaci s oříšky v dezertech. Borůvky se často podávají jako příloha k jídlům.
Ostatní druhy ovoce v české kuchyni
V poslední době se v českých kuchyní objevila řada exotických druhů ovoce, jako jsou mango, papája, kiwi, avokádo a další. Tyto druhy se nejčastěji používají v smoothies, dezertech a exotických jídlech.
Recept na jablečný závin
Zde je návod na tradiční český dezert – jablečný závin.
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- špetka soli
- 500 g jablečného kompotu
1. V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme vejce a sůl. Přidáme měkké máslo a hněteme těsto.
2. Těsto necháme chvilku odpočinout a poté ho rozválíme na plát velikosti pekáčku.
3. Na těsto nasypte jablečný kompot.
4. Závin pečeme v troubě při 180 °C 30 – 40 minut.
Související článek na ovoce v americké kuchyni
Pokud vás zajímají druhy ovoce používané v americké kuchyni, mrkněte na tento článek: 10 American Fruits You Can’t Find Anywhere Else in the World
Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?
Které ovoce se v české kuchyni nejčastěji vyskytuje?
V české kuchyni se často používají jablka, hrušky, třešně a švestky. Jablka a hrušky se často používají v sladkých a slaných jídlech, zatímco třešně a švestky jsou spíše vhodné do sladkých jídel.
Jaká exotická ovoce se mohou vyskytnout v české kuchyni?
V posledních letech se v Česku stávají stále populárnějšími exotické druhy ovoce jako jsou mango, avokádo, ananas nebo kiwi. Tyto druhy najdete často v různých dezertech nebo salátech.

Druhy ovoce: nejznámější druhy ovoce v ČR
Jabloně
Jablko je jedním z nejoblíbenějších plodů v ČR. Jabloně se dají najít téměř v každé zahradě a je jich mnoho druhů. Mezi nejznámější patří Golden Delicious, Granny Smith nebo Jonathan. Jablka jsou bohatá na vitamín C a vlákninu.
Třešně
Dalším oblíbeným ovocem jsou třešně. Třešně nejenom, že jsou sladké a lahodné, ale také jsou bohaté na vitamíny A a C. Mezi nejznámější druhy patří například růžová lenka nebo burlat.
Hrušky
Hrušky jsou také oblíbenou volbou v ČR. Mezi nejznámější druhy patří Conference, Vodňanské a Děvín. Hrušky jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty, které jsou důležité pro správnou funkci těla.
Pro více informací o ovoci si můžete přečíst článek na Wikipedii.

Ovoce v české kuchyni – jaké druhy se nejčastěji používají?
- Jablka
- Hrušky
- Švestky
- Třešně
- Černé / Jarní / Angreštové / Rybízové / Malinové / Borůvkové / Jahodové /… a další druhy lesního ovoce
- Květák
- Kapary
- Rajčata
- Paprika
- Hrášek
- Fazole

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



