|

Třešňové víno: jak ho vyrobit a podávat?

Jak vyrobit a podávat třešňové víno?

Pokud se chcete ponořit do světa domácí výroby vína, určitě byste neměli opomenout vyzkoušet výrobu třešňového vína. Tato ovocná pochoutka je nejenom chutná, ale také snadno připravitelná.

Postup při výrobě třešňového vína

– Třešně omyjte a odstraňte z nich pecka
– Rozmačkejte třešně (například vidličkou) a vzniklou šťávu nalijte do velkého hrnce
– Přidejte cukr dle libosti (obvykle se používá 500 g na 1 l šťávy)
– Směs promíchejte a nechte louhovat přibližně 24 hodin
– Po této době šťávu s cukrem přeceďte a nalijte do skleněné nádoby
– Zvolte podobu uzavření (například s gumovým uzávěrem) a nechte víno kvasit na teplém místě cca 14 dní
– Po této době přendejte víno do jiné nádoby a menší nádobkou odeberte pěnu, která se na povrchu vytvořila
– Víno nechte dále kvasit, nejlépe v chladnu, až se z něj stane sladká pochoutka, kterou si můžete dopřát kdykoliv doma

Jak podávat třešňové víno?

Třešňové víno můžete podat jako aperitiv před jídlem, nebo si z něj vychutnat skleničku na zahradě během letních dnů. Je ideální kombinovat s dezerty a ovocem. Pokud toužíte po silnější verzi vína, můžete do třešňového vína přidat med nebo rum.

Zkuste se ponořit do domácí výroby třešňového vína a uvidíte, že to není náročné. Stejně jako u výroby vína z hroznů platí, že čím důkladněji se postupuje, tím větší bude chuťová úroveň výsledného produktu. Takže neváhejte a dejte se do výroby svého vlastního třešňového vína!

ovocny

Třešňové víno


Třešňové víno: jak ho vyrobit a podávat?


Co je třešňové víno a čím je specifické

Třešňové víno je sladký nápoj s vysokým obsahem cukru, který se vyrábí z třešní. Jeho chuť a vůně je velmi příjemná a charakteristická pro tuto odrůdu ovoce.

Výroba třešňového vína se datuje již do starověku, kdy se používalo při náboženských a rituálních obřadech. V současnosti se třešňové víno stalo oblíbeným domácím nápojem a je běžně k dostání v mnoha vinárnách a restauracích.

Třešňové víno se vyznačuje svou červenou barvou a sladkou chutí. Jeho chuť může být ovlivněna výběrem odrůdy třešní, použitím kvasinek nebo délkou doby kvašení.

Jak vyrobit třešňové víno

Pro výrobu třešňového vína budete potřebovat třešně, cukr, vodu a kvasinky. Proces výroby je následující:

  1. Oloupejte třešně a odstraňte semena.
  2. Vložte třešně do velké nádoby a přidejte cukr a vodu.
  3. Skladujte směs v chladu a nechte ji kvasit po dobu jednoho týdne.
  4. Po skončení kvašení dejte směs odstát po dobu jednoho dne.
  5. Poté slijte tekutinu z nádoby a nalejte ji do lahve.
  6. Dejte lahve do chladničky a nechte je odpočinout po dobu jednoho týdne.

Jak podávat třešňové víno

Třešňové víno můžete podávat jako sladký dezertní nápoj nebo jako doplněk k sýrům a uzeninám. Pokud chcete zvýraznit jeho chuť, můžete ho podávat s kousky třešní nebo ovocem. Doporučujeme servírovat třešňové víno vychlazené.


Zdroj: wine.com

FAQ – Třešňové víno: jak ho vyrobit a podávat?

Jak vyrobit třešňové víno?

Pro výrobu třešňového vína budete potřebovat čerstvé třešně, cukr, vodu a kvasinky. Následující postup vám pomůže vyrobit kvalitní třešňové víno:

  1. Umyjte třešně a odstraňte pecky.
  2. Přidejte cukr a vodu, aby se vytvořil sirup.
  3. Přidejte kvasinky a nechte fermentovat po dobu 2-3 týdnů.
  4. Poteče třešňové víno přes síto, aby se odstranily pevné částice.
  5. Nalévejte do lahve a uchovávejte na chladném a tmavém místě po dobu několika týdnů, aby třešňové víno dosáhlo co nejlepší chuti.

Jak podávat třešňové víno?

Třešňové víno se nejlépe hodí k podávání při teplotě 18 až 20 stupňů Celsia. Můžete ho podávat jako aperitiv nebo ke sladkým dezertům. Pokud chcete přidat do třešňového vína nějaký extra nádech, můžete jej ochutit kořením jako skořice, hřebíček, nebo kardamom. Dochutit víno můžete i trochou brandy nebo rumu.

ovoce

Třešně – ovocná pochoutka plná vitamínů

Co jsou třešně?

Třešně jsou ovocné plody stromu třešně obecné. Tyto stromy jsou původem z Asie a přivezeny byly do Evropy již ve starověku. Dnes se vyskytují v mnoha částech světa, ale nejvíce jsou pěstovány v Evropě a Severní Americe.

Proč jsou zdravé?

Třešně jsou velmi zdravé, obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mají například vysoký obsah vitamínu C, který podporuje imunitní systém a pomáhá v boji proti stresu. Dále také obsahují vitamíny B, draslík a hořčík, které jsou důležité pro správnou funkci organismu.

Jak je konzumovat?

Třešně jsou skvělou pochoutkou, kterou můžeme sníst přímo ze stromu, nebo je můžeme použít jako ingredience do dortů a koláčů. Doporučuje se konzumovat je čerstvé, pokud možno bez naddlabánek.

Externí zdroje

Pokud vás třešně zaujaly a chtěli byste se dozvědět více informací, navštivte prosím stránku Třešně obecná na Wikipedii.

fruit

Třešňové víno: jak ho vyrobit a podávat?

  • Vyberte kvalitní třešně a umyjte je
  • Odeberte stopečky a rozmačkejte třešně v odšťavňovači
  • Smíchejte třešňový džus s cukrem a vodou a přiveďte k varu
  • Vyjměte z mixéru a nechte vychladnout
  • Přidejte kvasinky a zmíchejte
  • Přidejte do sklenice a nechte kvasit 3-5 dní
  • Kategorie – potraviny

    [su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

    Podobné příspěvky