|

5 nejchutnějších exotických plodů a jejich využití v kuchyni

5 nejchutnějších exotických plodů a jejich využití v kuchyni

1. Mango: Mango je sladký a šťavnatý plod, který pochází z Indie. Mango můžete použít do smoothies, salátů, nebo ho zkombinovat se zmrzlinou.

2. Avokádo: Avokádo je plný zdravých tuků a může být použit na přípravu guacamole, salátů, sendvičů, nebo vajíčkového míchaného.

3. Granátové jablko: Granátové jablko je plodem s kyselou chutí a křupavou texturou. Můžete použít granátová semínka jako přísadu do salátů, nebo je použít jako dekoraci.

4. Marakuja: Marakuja pochází z Jižní Ameriky a má sladkou a kyselou chuť. Můžete ji použít do ovocných salátů, koktejlů, dezertů nebo jako přísadu do omáček.

5. Kiwi: Kiwi pochází z Nového Zélandu a má sladkou chuť a měkkou texturu. Můžete ho použít do ovocných salátů, smoothies a jako přídavek do palačinek nebo jogurtu.

ovocny




5 nejchutnějších exotických plodů a jejich využití v kuchyni


Dýňový plod pitahaya

Pitahaya, nebo také drakovo ovoce, pochází z oblastí Mexika a Jižní Ameriky. V kuchyni se využívá pro svou neobvyklou vůni a chuť. Je bohaté na vitamín C, minerály a antioxidanty. Je vhodné na přípravu džemů, marmelád, dezertů a smoothies.

Recept na smoothie pitahaya

  • 1 pitahaya
  • 1 banán
  • 1 šťáva z limetky
  • 100 ml mléka nebo bílého jogurtu
  • led

Všechny ingredience smíchejte v mixéru a rozmixujte do hladka. Podávejte ihned po přípravě.

Papája

Papája je tropické ovoce původem z Mexika a Jižní Ameriky. Má velmi sladkou chuť a v kuchyni se používá pro svou vysokou hodnotu výživy a zdraví prospěšné látky, jako jsou provitamíny A a C a antioxidanty. Používá se ke konzumaci čerstvé, ale také k přípravě ovocných salátů, koktejlů a dezertů.

Recept na ovocný salát s papájou

  • 1 papája
  • 1 mango
  • 1 kiwi
  • 2 pomeranče
  • čerstvé lístky máty

Všechny ingredience nakrájejte na menší kousky a smíchejte v míse. Posypte lístky máty a podávejte chladné.

Kokosový ořech

Kokosový ořech pochází původem z Indického oceánu. Jeho dužinu lze použít k přípravě kokosového mléka, dezertů, pomazánek a mnoha dalších pokrmů. Kokosový olej se využívá v kosmetice a v kuchyni se používá k smažení.

Recept na kokosové muffiny

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku nastrouhaného kokosu

Sušší ingredience smíchejte v jedné míse a mokré v druhé míse. Poté obě směsi smíchejte dohromady a vlijte do papírových košíčků v muffinovém plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.

Marakuja

Marakuja neboli vášeň květnová pochází z tropů Jižní Ameriky a Karibiku. Má silnou a svěží chuť, která se dá využít k přípravě nápojů, zmrzlin a dezertů. Marakuja obsahuje hodně vitamínů a antioxidantů, které přispívají k udržení zdraví a dohromady s cukry dodávají tělu energii.

Recept na maracujový dezert

  • 500 ml smetany na šlehačku
  • 1 hrnek maracujové šťávy
  • 1/2 hrnku cukru
  • 3 žloutky

Smíchejte všechny ingredience v kastrole a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte cca 10 minut, dokud se směs nezačne zahušťovat. Poté nechte vychladnout a podávejte chladné.

Fíky

Fíky patří mezi nejstarší ovoce na světě a pocházejí ze Středomoří. Mají nasládlou chuť a využívají se k přípravě marmelád, dezertů, zavařenin a konzerv. Jsou bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny a příznivě působí na střeva a trávicí systém.

Recept na fíkový dezert

  • 6 vyzrálých fíků
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 vanilinový cukr

Fíky rozpůlíme a vyjmeme z nich semínka. Poté je povaříme s ostatními surovinami v hrnci na mírném ohni asi 15 minut, dokud se směs nezačne zahušťovat. Podáváme ihned po přípravě.

Další zdroj informací a receptů na exotické plody

FAQs: 5 nejchutnějších exotických plodů a jejich využití v kuchyni

1. Dragon fruit

Dragon fruit, také nazývaný pitaya, je ovocem tropické kaktusové rostliny. Toto ovoce má křehkou vnější vrstvu a sladkou, šťavnatou dužinu uvnitř. Můžete jej konzumovat čerstvé, přidat do smoothie nebo nareznout a podávat jako plátek při podávání dezertů či salátů.

2. Granátové jablko

Granátové jablko je ovoce s kulatou, tvrdou slupkou a malými, šťavnatými semeny uvnitř. Jeho chuťový profil je mírně kyselý a sladký. Granátové jablko se často používá v míchaných nápojích jako je téquila sunrise, nebo můžete přidat drcené semeno granátového jablka do salátů přidat kyselost a šťavnatost.

3. Rambutan

Rambutan vypadá jako malý, chlupatý meloun a skrývá sladkou dužinu uvnitř. Je to ovoce, které se nejen v jihovýchodní Asii používá k přípravě mnoha jídel. Rambutan může být posypaný cukrem a servírovaný jako pochoutka, nebo přidán do salátů, vývarů či rybích receptů na zvýraznění chuti.

4. Maracuja

Maracuja, nazývaná také passiflora, má krémovou, sladkou dužinu obalenou ve tvrdé vnější slupce. Můžete jej použít jako přísadu do dezertů a koláčů, nebo připravit osvěžující koktejl z marmelády a sody.

5. Jackfruit

Jackfruit, nebo také jackový ovoc, má silnou, šupinatou slupku a uvnitř ukryté sladké, vláknité dužiny. Jackfruit se v Asii používá jako masová náhrada a může být použit jako alternativní ingredience např. v hamburgerech a tacos, nebo může být přidán do salátů.

ovoce

Exotické ovoce – zbavte se nudného jídla!

Co je to exotické ovoce?

Exotické ovoce jsou plody z rostlin, které nerostou přirozeně v našich končinách. Většinou se pěstují v tropických a subtropických oblastech Asie, Jižní Ameriky nebo Afriky. Takové ovoce je obvykle velmi chutné, sladké a aromatické. V dnešní době se stává stále oblíbenějším, a to díky svým lákavým chutím a také vysokému obsahu vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Jaké jsou nejznámější druhy exotického ovoce?

Určitě nejznámějšími druhy exotického ovoce jsou mango, ananas, papája, marakuja, avokádo, banány, kiwi a mango. Tyto druhy ovoce si oblíbili lidé po celém světě a dají se zakoupit v téměř každém supermarketu. Nicméně existuje i mnoho dalších druhů, které si zaslouží naši pozornost. Například karambola, rambutan, durian nebo ackee, které jsou pro nás stále tajemné a neznámé.

Jak můžeme použít exotické ovoce v kuchyni?

Exotické ovoce je velmi univerzální v kuchyni. Můžeme je použít jako součást ovocných salátů, smoothie, koktejlů nebo i dezertů. Mango a ananas jsou velmi oblíbené v thajské kuchyni, papája a marakuja jsou skvělé pro přípravu dresinků, kiwi a avokádo jsou ideální pro přípravu salátů a wraps. Možností je nespočet a je jen na nás, jak tuto chutnou surovinu využijeme.

Závěr

Exotické ovoce je skvělým způsobem, jak si zpestřit jídelníček. Má vysokou nutriční hodnotu a přináší do jídelníčku nové chutě a vůně. Proto neváhejte a vyzkoušejte některé z druhů exotického ovoce, ať už bude vaše oblíbené mango, ananas nebo třeba karambola.

Pro více informací o exotickém ovoci navštivte prosím tento odkaz na Wikipedii: Exotické ovoce.

fruit

5 nejchutnějších exotických plodů a jejich využití v kuchyni

  • Mangový ovoce – chutná osvěžující chuť přidává se do šťáv, zmrzlin, nebo do ovocných salátů.
  • Pomelo – sladké, mírně kyselé, s vysokým obsahem vitaminu C, používá se do salátů, nápojů a koktejlů.
  • Papája – má jemnou sladkou chuť, používá se do nápojů, polévek, dezertů nebo výborná přísada k masu.
  • Litchi – sladké, šťavnaté, používá se do koktejlů, zákusků a ovocných salátů.
  • Durian – silná vůně, ale výjimečná chuť a množství nutričních hodnot doporučených pro zdraví, používá se do dezertů nebo koktejlů.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky