Jak využít černý rybíz v kuchyni: Recepty na marmeládu, džem nebo sirup
Jak využít černý rybíz v kuchyni: Recepty na marmeládu, džem nebo sirup
Černý rybíz je vynikající ovocem, které může být využito v mnoha vynikajících pokrmech. Máte-li doma černý rybíz, nevahejte a vyzkoušejte některý z těchto skvělých receptů na marmelády, džemy nebo sirupy.
Marmeláda z černého rybízu je jednoduchý způsob, jak si ochutnat toto ovocné mistrovské dílo. Stačí smíchat ovocné ovoce, přidat cukr a také citronovou šťávu. Pokud máte rádi marmeládu s drcenými kousky ovoce, stačí přidat více ovoce do směsi.
Džem z černého rybízu je další způsob, jak si užít toto vynikající ovoce. Podobně jako u marmelády se cukr smíchá s ovocem a v oddělené nádobě se zahřívá, dokud se cukr nerozpustí. Poté se směs vaří na středním ohni, dokud nedosáhne požadované konzistence a přidává se zdepektin na zahuštění.
Posledním způsobem použití černého rybízu v kuchyni je sirup. Sirup může být použit jako nápoj s vodou nebo alkoholem, ale také jako nádivka do dortů a palačinek. Stačí smíchat ovocné ovoce, cukr a vodu a začít vařit. Vyjměte kousek ovocí před vařením a pak jej přidejte zpět jako tekutý koncentrát. Přidejte citronovou šťávu a voilà!
Černý rybíz je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínu C a železa, takže je to ideální ingredience pro vaše zdravé jídlo. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a užijte si svůj černý rybíz v kuchyni!
Recepty na marmeládu, džem nebo sirup
Jak připravit černý rybízový sirup
Černý rybízový sirup je lahodným nápojem, ze kterého lze vyrobit osvěžující limonády. Pro jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 kg černého rybízu
- 400 g cukru
- 1 l vody
Černý rybíz omyjeme, očistíme a propasírujeme. Do hrnce dáme cukr, vodu a propasírovaný rybíz a necháme vařit asi 15 minut. Potom sirup přecedíme a nalijeme do lahve. Hotový sirup lze skladovat v lednici a používat k přípravě osvěžujících nápojů.
Jak připravit černý rybízový džem
Černý rybízový džem se hodí jako náplň do dortů a koláčů. Pro jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 kg černého rybízu
- 1 kg cukru
- šťáva z 1 citronu
Černý rybíz omyjeme, očistíme a propasírujeme. Do hrnce dáme cukr, citronovou šťávu a propasírovaný rybíz a necháme vařit asi 30 minut až do zhoustnutí. Potom džem nalijeme do sklenic a necháme vychladnout. Hotový černý rybízový džem lze skladovat v chladničce.
Jak připravit černý rybízovou marmeládu
Černý rybízová marmeláda se hodí jako pomazánka na chleba nebo jako náplň do palačinek. Pro její přípravu budete potřebovat:
- 1 kg černého rybízu
- 1 kg cukru
- šťáva z 1 citronu
Černý rybíz omyjeme, očistíme a propasírujeme. Do hrnce dáme cukr, citronovou šťávu a propasírovaný rybíz a necháme vařit asi 1 hodinu až do zhoustnutí. Potom marmeládu nalijeme do sklenic a necháme vychladnout. Hotový černý rybízový marmeláda lze skladovat v chladničce.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipes/23027/black-currant-recipes/
Jak využít černý rybíz v kuchyni: Recepty na marmeládu, džem nebo sirup
Recept na černý rybízový sirup
- 500g černého rybízu
- 1 litr vody
- 400g cukru
- 1 citrón
- Omyjte a rozmixujte černý rybíz spolu s vodou a citronem v mixéru.
- Ve velkém hrnci smíchejte směs s cukrem a přiveďte k varu, stále míchejte a snižte teplotu na střední.
- Nechejte sirup vařit po dobu 25-30 minut, dokud nezíská tu správnou konzistenci.
- Nalijte sirup přes sítko a nechte vychladnout.
- Sirup můžete uložit do připravených sklenic a skladovat v chladničce.
Recept na černý rybízový džem
- 1 kg černého rybízu
- 700 – 800 g cukru
- citronová šťáva
- Omyjte a rozmixujte černý rybíz v mixéru.
- Nalijte rozmixovaný rybíz do hrnce a přidejte cukr a citronovou šťávu.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu na střední a nechte vařit asi 20-30 minut, dokud nezíská správnou konzistenci džemu.
- Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a pečlivě uzavřete.
Recept na černý rybízovou marmeládu
- 1,5 kg černého rybízu
- 1,5 kg cukru krystal
- 10 g vanilkového cukru
- Černý rybíz omyjte, očistěte a rozmixujte v mixéru.
- Smíchejte rybíz s cukrem a vanilkovým cukrem a nechte macerovat přes noc.
- Ve velkém hrnci smíchejte vše dohromady a přiveďte k varu na středním plameni.
- Neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak nechte vařit asi 30-40 minut, dokud nezíská správnou konzistenci.
- Vařte marmeládu na střední teplotě, dokud se voda neodpaří a marmeláda nebude dostatečně hustá.
- Hotovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a pečlivě uzavřete.
Černý rybíz – zdraví plný plod
Základní informace o černém rybízu
Černý rybíz je ovoce původem z Evropy a Asie. Je to stálezelený keř s plody, které jsou velmi bohaté na vitamín C. Plody jsou kulaté a mají tmavě černou barvu s jemným ochranným povlakem.
Zdravotní benefity černého rybízu
Černý rybíz má mnoho zdravotních benefity. Jeho plody obsahují vitamín C, vitamín K, draslík a vlákninu. Vitamín C pomáhá posilovat imunitní systém a ochraňovat tělo před volnými radikály, které mohou způsobit nemoci. Vitamín K pomáhá udržovat zdraví kostí a krevních cév. Draslík je důležitý minerál, který pomáhá udržovat zdraví srdce a snižovat krevní tlak. Vláknina pomáhá udržovat zdravou trávicí soustavu.
Jak konzumovat černý rybíz
Černý rybíz lze konzumovat syrový, vařený nebo pečený, v mnoha různých jídlech, jako jsou dezerty nebo smoothies. Nejlepší je jíst černé rybízy čerstvé, protože tím získáte nejvíce vitamínů a dalších živin.
Externí odkazy
Pokud chcete vědět více o černém rybízu, doporučujeme navštívit relevantní stránku na Wikipedii.
Jak využít černý rybíz v kuchyni: Recepty na marmeládu, džem nebo sirup
- Černý rybíz lze použít k přípravě chutné marmelády nebo džemu.
- Pro přípravu sirupu stačí smíchat černý rybíz s cukrem a vodou a vařit na sporáku.
- Také lze použít černý rybíz jako přísadu do dortů, koláčů nebo zákusků.
- Pro větší chuťovou rozmanitost lze kombinovat s jinými ovoce, jako například malinami, borůvkami či ostružinami.
- Černý rybíz je také vhodný pro přípravu osvěžujících nápojů, jako je domácí limonáda nebo sirup do ginu či vodky.