|

Lískové ořechy v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Lískové ořechy v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Lískové ořechy jsou oblíbenou přísadou v mnoha pokrmech. Tyto ořechy mají charakteristickou sladkou chuť a vynikají především ve sladkých pohádkách.

Pokud hledáte inspiraci na nové recepty, s lískovými ořechy jste na správném místě. Objevte nové gastronomické zážitky a vyzkoušejte například lískový krém, ořechové koblížky nebo lískový chleb.

Ale nezapomeňte, že lískové ořechy jsou vhodné i do slaných jídel. Můžete je použít například jako ozdobu na salátu, nebo je přidat do kuskusu se zeleninou.

Zkrátka, lískové ořechy jsou skvělou volbou do vaší kuchyně, a proto se nebojte experimentovat s novými recepty, které vám dodají energii a chuť na celý den!

ořechy





Lískové ořechy v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Sladké pokrmy s lískovými ořechy

Lískový krém na dort

Tento krém je skvělý na dorty, ovocné koláče a jiné dezerty.

  • 200 g lískových ořechů
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 g cukru
  • špetka soli

Lískové ořechy rozdrtíme a smícháme s cukrem a solí. V hrnci ohřejeme smetanu a přidáme k ní lískovou směs. Vaříme na mírném ohni, dokud se nám nevytvoří krém. Ten potom necháme vychladnout a použijeme na ozdobení dortů a koláčů.

Lískové rohlíčky

Tento recept je jednoduchý a rychlý na přípravu.

  • 150 g lískových ořechů
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Lískové ořechy rozdrtíme a smícháme s cukrem. V jiné míse smícháme mouku, máslo, žloutky a sůl. Potom přidáme lískovou směs a dobře prohněteme těsto. Z těsta vytvoříme rohlíčky a pečeme je v troubě na 160 °C asi 20 minut.

Slané pokrmy s lískovými ořechy

Kuřecí prsa s lískovou kůrou

Tento recept je velmi lahodný a perfektní na večeři.

  • 4 kuřecí prsa
  • 150 g lískových ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Lískové ořechy označíme a pečeme je v troubě asi 5 minut. Poté je rozdrtíme a smícháme s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Kuřecí prsa pak ryze naolejovanou pánev osmahneme. Když jsou prsa již hotová, na ně dáme lískovou směs a pečeme ještě asi 5 minut.

Těstoviny s lískovým pestem

Tento recept je velice snadný a chuťově vynikající.

  • 250 g těstovin
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g parmezánu
  • 50 g olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Lískové ořechy, parmazán, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou směs. Tuto směs potom smícháme s uvařenými těstovinami a podáváme ještě teplé.

Odkazy na další recepty

Více receptů s ořechy v různých kategoriích najdete na následujících odkazech:




Lískové ořechy v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

Proč bych měl/a používat lískové ořechy v kuchyni?

Lískové ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a vitamínů. Navíc mají jemnou oříškovou chuť, která se hodí do mnoha sladkých i slaných pokrmů.

Co všechno mohu s lískovými ořechy připravit?

S lískovými ořechy se dají připravit různé sladké i slané pokrmy. Zde jsou některé nápady:

  • Lískové ořechy namočené a rozmačkané do krému – můžete přidat kakaový prášek a med pro domácí nutellu nebo skořici a javorový sirup pro ovesné kaše
  • Lískové ořechy přidávané do salátu – lískové ořechy dodají salátu zajímavou chuť a texturu
  • Lískové ořechy včetně skořápek použít na pečení – můžete navíc ochutit olivovým olejem a sůlí
  • V mnoha sladkých dezertech – cheesecake s lískovými ořechy a karamelovou polevou je skvělý recept.
  • Lískovou pomazánku – smíchejte lískové ořechy s olivovým olejem a solí a máte zdravou a chutnou pomazánku na topinky nebo přílohu k jídlu.

Jsou lískové ořechy vhodné pro vegany?

Ano, lískové ořechy jsou pro vegany vhodné, protože neobsahují žádné živočišné produkty. Jsou také skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků.

zeleninova





Článek o lískových ořeších

Lískové ořechy: co jsou to za ořechy?

Lískové ořechy jsou jedny z nejoblíbenějších ořechů na světě. Jsou malé a kulaté, s tvrdou skořápkou a sladkou, oříškovou chutí. Používají se v mnoha jídlech a pečení, jako jsou čokoládové dorty, vánoční cukroví a máslové krémy.

Proč jsou lískové ořechy zdravé?

Lískové ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály. Obsahují vitamín E, zinek, hořčík a vápník. Tyto látky přispívají k udržení zdravého srdce, kůže a vlasů a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

Jak můžeme použít lískové ořechy v kuchyni?

Lískové ořechy jsou skvělou ingrediencí do mnoha jídel. Použijte je jako posyp na saláty, v moučnících, nebo jako doplněk do čokoládových bonbonů a zmrzliny.

Připravte si také sladkou pomazánku z lískových ořechů, kterou můžete krájet na chléb, svačiny nebo je krájet přímo na plátky. Pro získání této pomazánky je zapotřebí pomlet lískové oříšky do jemného prášku, poté je smíchán s olejem a špetkou soli. Chcete-li mít oříškové aroma ještě silnější, můžete zpracovat lískové ořechy v mixéru na krémovou konzistenci a tuto pomazánku použít do dortů nebo jako náplň do lívanců.

Pro více informací o lískových ořeších navštivte tuto stránku na Wikipedii


orisky

Lískové ořechy v kuchyni: Recepty na sladké i slané pokrmy

  • Využití lískových ořechů v kuchyni – nejen jako snack, ale také jako součást sladkých i slaných pokrmů
  • Recepty na slané pokrmy s lískovými ořechy – lískový pesto, lískové ořechy v salátu či objevení jejich chuťových možností v těstovinách
  • Sladké pokrmy s lískovými ořechy jako hlavní ingrediencí – vynikající lískový dort a lískový krém
  • Jak správně skladovat lískové ořechy a jak je využít při přípravě různých pokrmů

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář