Nápady na využití přebytku jablek v zahradě
Nápady na využití přebytku jablek v zahradě
Pokud máte v zahradě přebytek jablek a nevíte si s nimi rady, máme pro vás několik nápadů, jak je využít.
1. Čerstvě – nejjednodušší možností je samozřejmě konzumace jablek, která jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.
2. Kompot – můžete si uvařit sladký kompot, který vám bude krásně chutnat a navíc se s ním dá experimentovat s různými přísadami jako je skořice, hřebíček, vanilka nebo zázvor.
3. Jam – další možností, jak využít přebytek jablek v zahradě, je domácí džem. Využít můžete i kombinaci s různými ovocemi jako jsou ostružiny, maliny, meruňky nebo broskve.
4. Pecení – jablečný koláč, buchty, muffiny nebo třeba jablečná povidla jsou skvělým způsobem, jak si pochutnat na domácích pochutinách a zároveň využít přebytek jablek.
Využití přebytku jablek v zahrádě může být snadné a zábavné. Pokud nevíte, co s nimi dál, vyzkoušejte náše nápady a užijte si domácí dobrotu!
Nápady na využití přebytku jablek v zahradě
1. Výroba jablečného moštu
Jablečný mošt je vynikající nápoj, který můžete snadno vyrobit z přebytku jablek. Stačí je umýt, nastrouhat a vymačkat šťávu. Následně ji můžete přelít do láhví a skladovat na chladném místě. Pokud máte rádi vícero druhů chutí, můžete přidat k jablečnému moštu i jiné ovoce, jako jsou třeba hrušky nebo borůvky. Postup na výrobu jablečného moštu si můžete prohlédnout zde.
2. Výroba jablečného pyré
Jablečné pyré je skvělou přísadou do koláčů, palačinek nebo i do smoothie. Na jeho výrobu stačí jableka oloupat, rozkrájet na menší kousky a vařit do měkka. Poté je rozmixujte na hladkou kaši a přidejte cukr podle chuti. Hotové pyré můžete skladovat v lednici, nejlépe v uzavřené skleněné nádobě. Pokud by vás zajímala podrobná příprava, naleznete ji zde.
3. Výroba jablečného octu
Domácí jablečný ocet je zdravější a chutnější než ten kupovaný v obchodech. Jeho výroba je ale na delší dobu a vyžaduje mnoho trpělivosti. K výrobě budete potřebovat jablečné mušt, kulturu kvasinek a kvalitní sklenici nebo nádobu. Pokud byste se chtěli do výroby jablečného octu pustit, najdete zde návod zde.
4. Příprava jablečných spirálek
Jablečné spirálky jsou skvělou přílohou k pečenému kuřeti nebo dokonce k ovocnému dortu. Na přípravu spirálek budete potřebovat jableka, hřebíček, skořici a cukr. Pokud by vás zajímalo, jak na to, najdete podrobný návod zde.
5. Výroba jablečného dezertu
Pokud rádi experimentujete v kuchyni a hledáte nové nápady na cukroví, jablečný dezert je skvělou volbou. K jeho přípravě můžete použít různé druhy ořechů, kakao, skořicovou polevu a jiné sladké přísady. Pokud byste chtěli vyzkoušet nový recept na jablečný dezert, mrkněte sem.
Nápady na využití přebytku jablek v zahradě
Jak mohu využít přebytek jablek?
– Vylepšete si snídani přidaním nakrájených jablek do ovesné kaše nebo jogurtu
– Zkuste péct jablečný koláč nebo štrůdl
– Vytvořte si domácí jablečnou marmeládu
– Uvařte si jablečné pyré, které můžete použít jako náplň do koláčů
– Vyzkoušejte jablečný džus nebo mošt
Co mohu dělat s hnijícími jablky?
– Pokud jsou hnijící pouze části jablek, odřízněte tyto části a zbývající části můžete stále použít
– Pokud jsou jablečné plody zcela hnijící, můžete je použít jako přírodní hnojivo pro své rostliny
– Pokud máte domácí kompostér, můžete hnijící jablka přidat do kompostu
Co dělat s velkým množstvím jablek?
– Uvařte si víno z jablek
– Zkuste vařit jablečnou omáčku
– Uvařte si jablečné nakládačky nebo zavařeniny
– Pokud máte velké množství jablek, můžete je prodat na trhu nebo ve vašem okolí
Jablko – nejoblíbenější ovoce
Jablko, pojmenované podle starogermánského výrazu „Apl“ (což znamená ovoce) patří k nejoblíbenějším ovocům na celém světě.
Jablko jako zdroj vitamínů a minerálů
Jablka jsou bohatá na vitamíny C, K a B6 a minerály jako jsou draslík, hořčík a vápník. Tyto důležité složky pomáhají udržovat naše tělo v kondici, podporují imunitu a pomáhají při trávení.
Jablka v prevenci rakoviny
Podle několika studií může konzumace jablek přispět k prevenci určitých typů rakoviny, zejména rakoviny plic, prsu a tlustého střeva.
Jablka v kuchyni
Jablka se často používají v kuchyni při přípravě dezertů, ale také lze využít při vaření a pečení. Některé druhy jablek jsou vhodné i na konzumaci syrové.
Pro více informací o jablech si můžete přečíst článek na Wikipedii.
Nápady na využití přebytku jablek v zahradě
- Přemýšlejte o výrobě domácího jablečného moštu nebo vína
- Jednoduchá a rychlá cesta je sušení jablek, aby se prodloužila jejich trvanlivost
- Vytvoření domácích podmáslí nebo chutného jablečného džemu
- Zkuste něco nového jako například jablečné křenové kořenící směsi
- Zamyslete se nad výrobou jablečného ocet
- Je možné použít přebytky jablek také v paštikách nebo karbanátcích

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.