|

Použití pečené zeleniny v různých kuchyních světa

Použití pečené zeleniny v různých kuchyních světa

Jednou z nejoblíbenějších a nejzdravějších možností, jak připravit zeleninu, je pečení. To platí napříč kuchyněmi světa, kde se pečená zelenina používá na mnoho způsobů.

V italské kuchyni se často používá pečená paprika a baklažán, které jsou následně servírovány s olivovým olejem a bylinkami. V Řecku se oblíbenými pečenými zeleninami stávají paprika, cuketa, rajčata a cibule, které se mohou objevit v různých salátech, jako součást tzatziki nebo jako příloha k masu. V Indii se naopak pečená zelenina používá v různých kari a dalších masových jídlech, jako například kari z kuřecího masa s pečenou cuketou.

Nejen v kuchyních však najdeme použití pečené zeleniny. V poslední době je velmi populární například i veganská kuchyně, kde se pečená zelenina stala nezbytnou součástí mnoha jídel, jako jsou například quiche nebo vegetariánské burgerové kotlety.

Pečená zelenina také představuje skvělou alternativu k vařené a dušené zelenině, která má mnohem intenzivnější chuť a aroma. Navíc se v průběhu pečení dochucuje a získává zlatavou barvu, což jí dodává atraktivní vzhled.

Také vy si můžete vyzkoušet pečení zeleniny doma a objevit nové chuťové zážitky a možnosti. Zkuste například pečenou mrkev s medem a tymiánem nebo pečenou cuketu se sýrem a bylinkami. Možností je nespočet, stačí jen získat trochu kreativity a fantazie.

zelenina




Použití pečené zeleniny v různých kuchyních světa

Použití pečené zeleniny v různých kuchyních světa

1. Italská kuchyně

V italské kuchyni se pečená zelenina používá jako příloha k masu a rybám nebo jako samostatné jídlo. Nejčastěji se pečou rajčata, cukety, papriky, cibule, česnek a baklažány. Oblíbeným italským jídlem s pečenou zeleninou je těstoviny s pečenou zeleninou.

2. Španělská kuchyně

V španělské kuchyni se pečená zelenina používá jako součást tapas. Oblíbeným tapas s pečenou zeleninou je „escalivada“ – směs pečené papriky, luku a baklažánu s olivovým olejem a octem.

3. Indická kuchyně

V indické kuchyni se pečená zelenina používá jako příloha k rýži a dal nebo jako součást různých karí. Nejčastěji se pečou brambory, mrkev, cibule a papriky.

4. Mexická kuchyně

V mexické kuchyni se pečená zelenina používá jako součást fajit a quesadillas. Nejčastěji se pečou cibule, papriky a rajčata.

5. Americká kuchyně

V americké kuchyni se pečená zelenina používá jako součást různých jídel – například pečená zelenina s pestem a mozzarellou, kterou můžete najít na Food Network.


Použití pečené zeleniny v různých kuchyních světa

Italská kuchyně

Pečená zelenina je v italské kuchyni velice častou přílohou k různým druhům těstovin. Oblíbené jsou například pečené papriky, cukety, lilek a rajčata, které jsou opečené spolu s česnekem a bylinkami. Zelenina se podává například s parmezánovým sýrem či kousky mozzarelly.

Francouzská kuchyně

Francouzi rovněž využívají pečenou zeleninu v mnoha svých receptech. Oblíbené jsou například pečené cibule, rajčata, fazole, mrkev a brambory. Vykoupaná v olivovém oleji a dochucená solí a pepřem tvoří výbornou přílohu k masu či rybám.

Libanonská kuchyně

Libanon je známý svými různými druhy salátů a uskrověváních, do kterých patří i pečená zelenina. Typická je například salát z pečené papriky, rajčat a cibule podávaný s kořeněným jogurtem a chlebem.

Indická kuchyně

V indické kuchyni se mnoho pokrmů připravuje na pánvi a pečenou zeleninu lze využít například jako ingredienci do vegetariánských kari. Oblíbená je například pečená cuketa nebo lilek dochucená kořením jako je koriandr, kmín či kurkuma.

Asijská kuchyně

V asijské kuchyni má pečená zelenina také své místo. Například v Japonsku se pečené papriky používají jako součást náplně do sush, v Thajsku se zase zelenina doplňuje do pikantního salátu s kuřecím masem.

zeleninova

Pečená zelenina – dokonalý pokrm pro každého zdravého labužníka!

Co je pečená zelenina?

Pečená zelenina je jedním z nejoblíbenějších pokrmů pro ty, kteří si rádi dopřejí zdravou a chutnou stravu. Jedná se o zeleninu, která je předem očištěná, nakrájená na menší kousky a upravená v troubě za vysoké teploty.

Proč je pečená zelenina tak oblíbená?

Není tajemstvím, že zelenina je nedílnou součástí zdravé výživy. Kromě toho, že je plná důležitých vitamínů a minerálů, dokáže nás také rychle a snadno zasytit. A právě pečená zelenina dokáže tento pocit sytosti ještě umocnit.

Pečená zelenina totiž získává během pečení krásnou a jemnou chuť, kterou vnímáme jako velmi příjemnou. Navíc je to velmi univerzální pokrm, který si můžete připravit z prakticky jakékoli zeleniny, kterou máte rádi – od brambor, přes mrkev, cibuli až po papriky a cuketu.

Určitě vám neunikla ani skutečnost, že pečená zelenina je oblíbenou součástí veganské a vegetariánské kuchyně.

Jakou zeleninu si vybírat?

Pokud si chcete připravit dokonalou pečenou zeleninu, musíte si vybírat zeleninu kvalitní a čerstvou. Potřebujete zeleninu, která bude pečením získávat na chuti a nebo se naopak nezhroutí v půlce pečení.

Dobré volby jsou například cuketa, lilek, paprika, rajčata, cibule, batáty a mrkev.

Outbound link:

Pokud byste si chtěli přečíst ještě více o zelenině, doporučujeme vám stránky Zelenina na Wikipedii.

vegetables

Použití pečené zeleniny v různých kuchyních světa

  • V italské kuchyni se často používá jako přísada do těstovinových jídel, např. penne s pečenou zeleninou
  • V řecké kuchyni se nejčastěji podává jako předkrm v kombinaci s olivami a feta sýrem
  • V indické kuchyni se používá jako součást kari omáček a může být podávána s rýží nebo naan chlebem
  • V mexické kuchyni je běžná v kombinaci s fazolemi, rýží a guacamole
  • V japonské kuchyni se obvykle podává jako přídavek do tempury nebo jako součást různých pokrmů s rýží

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky