|

Rybízové víno a likéry – jak je vyrobit doma

Rybízové víno a likéry – jak je vyrobit doma

Pokud jste fanoušci červeného rybízu, určitě byste neměli nechat ujít rybízové víno a likéry. A co kdybychom vám řekli, že je můžete vyrobit sami doma? Ano, je to možné a my vám ukážeme, jak na to!

Ingredience pro rybízové víno:
– 1 kg červeného rybízu
– 1 kg cukru
– 4 l vody
– 2 citrony
– 1 sáček suchého droždí

Postup:
1. Rybíz omyjte a vytřepejte z něj vodu.
2. Rybíz vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte cukr.
3. Vařte asi 20 minut do měkkého stavu.
4. Směs přeceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Přidejte štávu z citronů a suché droždí.
6. Směs nalijte do velké nádoby a zakryjte látkou.
7. Nechte kvasit 2 týdny v teplém prostředí.
8. Víno přeceďte a nalijte do láhví.

Ingredience pro rybízový likér:
– 1 kg červeného rybízu
– 1 kg cukru
– 0,5 l vodky

Postup:
1. Rybíz omyjte a vytřepejte z něj vodu.
2. Rybíz vložte do hrnce, zalijte vodkou a přidejte cukr.
3. Vařte asi 15 minut do měkkého stavu.
4. Směs přeceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Směs nalijte do lahve a nechte zrát 2 týdny na tmavém a chladném místě.

Tak a teď už jen stačí ochutnat výsledný produkt. Přejeme dobré chutnání!

ovocny

Rybízové víno a likéry – jak je vyrobit doma

Rybízové víno

Rybízové víno je oblíbeným nápojem, který si mnozí lidé rádi vychutnají v chladnějších dnech. Pokud byste si chtěli rybízové víno připravit doma, potřebujete 2 kg červeného nebo černého rybízu, 1,5 litru vody, 1 kg cukru a 1 sáček suchého kvasu na víno.

Postup:

  1. Rybíz umyjte a nasekejte.
  2. Vodu ohřejte k varu a do ní přidejte cukr. Směs vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak nechte vodu vychladnout.
  3. Do největší nádoby, kterou máte, vložte rybíz a cukrovou vodu. Nádobu zavřete utěrkou nebo sáčkem a nechte fermentovat 5 až 7 dnů.
  4. Poté směs slijte a přeceďte přes gázu. Přidáme do ní víno kvasnice a nechte fermentovat další 3 až 4 dny.
  5. Víno je připraveno ke konzumaci.

Rybízové likéry

Kromě rybízového vína můžete vytvořit také rybízové likéry. Potřebujete 2 kg červeného nebo černého rybízu, 750 ml vodky, 500 g cukru a lžičku vanilkového extraktu.

Postup:

  1. Rybíz umyjte a nasekejte.
  2. V hrnci ohřejte vodu a do ní přidejte cukr. Směs vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechte vychladnout.
  3. Do sklenice vložte rybíz a zalijte vodkou. Uzavřete a uložte na týden do chladné tmavé místnosti. Denně sklenici míchejte.
  4. Po týdnu rybízovou směs přeceďte a přidejte do ní cukrovou vodu a vanilkový extrakt. Směs promíchejte a nalijte do láhve.
  5. Likér nechte odpočinout alespoň 24 hodin v lednici.

Další recept na domácí likér

Vychutnejte si rybízové víno a likéry při přípravě na blížící se zimu. Dobrou chuť!

Rybízové víno a likéry – jak je vyrobit doma

Vyrobení rybízového vína

Pro výrobu rybízového vína budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 litr vody
  • 1 kg rybízu
  • 600 gramů cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 sáček suchého droždí

Postup:

  1. Rybíz opláchněte a vypeckujte. Dále ho dejte do větší nádoby a společně s cukrem ho rozmačkejte nebo rozmačkejte rybíz v mixéru.
  2. Přidejte vanilkový lusk a citronovou šťávu, pokud to chcete, můžete přidat i koření nebo bylinky podle chuti.
  3. Vše promíchejte a dejte do nádoby.
  4. Do nádoby přidejte suché droždí a promíchejte. Nechte nádobu s obsahem stát asi týden, aby se víno zakvasilo.
  5. Poté přidejte vodu a promíchejte. Nechte víno zrát ještě několik dní.
  6. Vykušejte, zda vás chuť uspokojila, a poté víno přefiltrujte. Uchovávejte v chladu.

Vyrobení rybízového likéru

Pro výrobu rybízového likéru budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 ml rybízové šťávy
  • 200 ml koňaku nebo rumu
  • 200 gramů cukru
  • 2 vanilkové lusky

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience v nádobě a zahřejte je na mírném ohni.
  2. Stále míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Nechejte směs vyluhovat v uzavřené nádobě po dobu jednoho týdne.
  4. Poté přefiltrujte likér a přelijte ho do lahve. Výsledný likér uchovávejte na chladném a temném místě.

ovoce

Rybíz: Návod na pěstování a péči

Pěstování rybízu

Rybíz je oblíbenou ovoce, které se často pěstuje v zahradách. Nejvhodnější doba na zasazení rybízu je na jaře nebo na podzim. Rybíz preferuje slunečné stanoviště a půdu s dobrou drenáží. Vhodné prostředí pro pěstování rybízu je tedy hlinitopísčitá půda s pH 6 – 6,5.

Po zasazení je nutné okolo rostliny vytvořit dostatečně hluboký mulč, aby se udrželo vlhké prostředí kolem kořenů. Mulčování zároveň chrání rostlinu před růstem plevelů.

Péče o rybíz

Rybíz potřebuje pravidelnou péči. První ovoce se objeví obvykle až ve druhém roce po výsadbě. Pro zajištění kvalitní úrody je nutné provádět okrasné řezy.

Při řezu je nutné odstraňovat staré, poškozené a nemocné větve. Řez je doporučován na jaře nebo na podzim. Rybíz lze sklízet v červnu a červenci. Plody lze skladovat v chladničce po dobu jednoho týdne.

Druhy rybízu

V současnosti se pěstuje několik druhů rybízu. Nejčastěji se vysazuje červený a bílý rybíz, ale také se pěstují odrůdy s černými a růžovými plody. Každý druh rybízu má své vlastnosti, přesto jsou si v zásadě velmi podobné.

Pokud vás zajímají další informace o rybízu, navštivte stránky Wikipedie.

fruit

Rybízové víno a likéry – jak je vyrobit doma

  • Pro přípravu rybízového vína musíme mít k dispozici rybízové bobule, cukr, vodu a droždí.
  • Nejprve je třeba umýt bobule a propasírovat je aby se oddělily zbytky
  • Dále smícháme cukr a vodu, pro přibližně 5 kg bobulí budeme potřebovat 2,5 litru vody a 1 kg cukru.
  • S směsí vody a cukru zalijeme propasírované bobule.
  • K tomuto roztoku přidáme práškové vínevní droždí dle návodu.
  • Tuto směs necháme kvasit na teplém místě cca 3 týdny, během nichž občas promícháváme.
  • Po uplynutí této doby procedíme a přelijeme do lahve, kde necháme další měsíc uležet.
  • Pro přípravu rybízového likéru potřebujeme rybízové víno, vodka, citronovou šťávu a cukr.
  • Smícháme 1 litr rybízového vína s 0,5 litrem vodky, 3 lžícemi citronové šťávy a 300 g cukru.
  • Tuto směs necháme 2 až 4 týdny odpočinout a mezitím občas promícháme.
  • Poté procedíme a přelijeme do lahve, kde necháme odležet další měsíc.
  • Rybízové víno a likéry jsou připraveny k servírování.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky