Jak využít rybíz – recepty na marmelády, džemy a víno
Jak využít rybíz – recepty na marmelády, džemy a víno
Rybíz patří mezi nejvyužívanější ovocné plody v kuchyni. Tento malý, ale chutný plod se hodí nejen pro pečení a nádivky, ale také pro výrobu marmelád, džemů a vína. S námi si podíváme na několik jednoduchých receptů, jak rybíz využít.
Marmeláda z rybízu
Potřebujete:
– 1000g rybízu
– 500g cukru
– šťáva z 1/2 citronu
1. Rybíz omyjeme, ořežeme a vložíme do hrnce.
2. Pomalu přidáváme cukr a citronovou šťávu a opatrně promícháme.
3. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme 8-10 hodin odpočinout.
4. Následně hrnec postavíme na sporák a necháme vařit, dokud směs nezhustne.
5. Marmeládu přelijeme do sklenic a necháme vychladnout.
Džem z rybízu s vanilkou
Potřebujete:
– 1000g rybízu
– 500g cukru
– 1 vanilkový lusk
1. Rybíz omyjeme, ořežeme a vložíme do hrnce.
2. Přidáme cukr a vanilkový lusk a opatrně promícháme.
3. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme 8-10 hodin odpočinout.
4. Následně hrnec postavíme na sporák a necháme vařit, dokud směs nezhustne.
5. Džem přelijeme do sklenic a necháme vychladnout.
Víno z rybízu
Potřebujete:
– 2kg rybízu
– 1kg cukru
– 2l vody
– 1 sáček kvasinek na víno
1. Rybíz omyjeme a rozmačkáme do kaše.
2. Smícháme rybízovou kaši s cukrem a vodou a necháme odpočinout.
3. Po 24 hodinách přidáme kvasinky na víno.
4. Směs překlopíme do velké sklenice s vodní rouškou a necháme kvasit 3-4 dny.
5. Víno přecedíme a nalijeme do láhví.
Jsou to jednoduché recepty, které lze snadno zvládnout i začátečníkem v kuchyni. Pokud máte chuť na další využití rybízu, zkuste přidat do ovocné mísy nebo smoothie. Bon appétit!
Rybíz – ovocný poklad naší zahrady
Rybízová marmeláda
Jedním z nejoblíbenějších způsobů využití rybízu je výroba marmelády. Níže vám přinášíme osvědčený recept:
- 1 kg rybízu
- 1 kg cukru
- šťáva z 1 citronu
Rybíz omyjeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili pecek. Pak ho smícháme s cukrem a citronovou šťávou a necháme odstát. Po cca 30 minutách směs přivedeme k varu a vaříme do doby, než se marmeláda začne zahustit. Pak ji nalijeme do připravených sklenic a uzavřeme víčkem.
Rybízový džem
Džem z rybízu je vhodný jako náplň do koláčů nebo jako příloha ke snídani. Zde je recept:
- 1 kg rybízu
- 500 g cukru
- šťáva z 1 citronu
Rybíz omyjeme a propasírujeme přes síto. Smícháme ho s cukrem a citronovou šťávou a necháme odstát alespoň 1 hodinu. Pak směs přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut za neustálého míchání. Hotový džem nalijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
Rybízové víno
Rybízové víno můžeme připravit z čerstvých nebo mražených bobulí. Pokud bychom chtěli použít sušené rybízové bobule, musíme je nejdříve namočit. Zde je postup na víno z čerstvých bobulí:
- 2,5 kg rybízu
- 2 kg cukru
- 2 l vody
- 1 l vodky
- 1 vanilkový lusk
Rybíz omyjeme a propasírujeme. Smícháme ho s cukrem, vanilkovým luskem a vodou a necháme odstát několik dní. Pak přidáme vodku a směs přecedíme přes plátěný pytlík. Nalijeme do čistých lahví a uchováme na chladném místě.
Buďte opatrní s konzumací, rybízové víno může být silné.
Přejeme vám dobrou chuť!
Zdrojový odkaz: www.food.com
Jak využít rybíz – recepty na marmelády, džemy a víno
Jak si připravit marmeládu z rybízu?
Chcete-li si připravit skvělou marmeládu z rybízu, postupujte takto:
- Umyjte si rybíz a zbavte ho stopky.
- Smíchejte ho s cukrem v poměru 2:1
- Povařte na mírném ohni a přitom neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zvětšujte plamen a vařte asi 10-15 minut, dokud směs nezhustne.
- Hotovou marmeládu nalijte do sklenic a uzavřete je uzávěry. Nechte vychladnout.
- Dobrou chuť!
Jak si připravit džem z rybízu?
Následující postup Vám pomůže při přípravě vynikajícího džemu z rybízu:
- Umyjte rybíz a zbavte ho stopky.
- Smíchejte ho s cukrem v poměru 1:1.
- Přidejte trochu vody a dejte na mírný oheň.
- Pomalu rýžujte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Zvětšujte plamen a vařte asi 15-20 minut, dokud směs nezhustne.
- Džem hotový! Naplňte s ním lahve a dobře uzavřete.
- Výborný nástroj pro pokladení chleba!
Jak si připravit rybízové víno?
Pokud máte v úmyslu připravit rybízové víno, budete na to potřebovat následující ingredience:
- 2-3 hrnce rybízu
- 1 hrnec vody
- 3 hrnce cukru
- 1 balení suchých kvasnic
Postup krok za krokem:
- Umyjte a rozmělněte rybíz a dejte ho do velkého hrnce.
- Přidejte vodu a cukr a povařte asi 10-15 minut.
- Smíchejte kvasnice do rybízového pyré.
- Směs převeďte do sklenic a uzavřete.
- Nechte na teplém místě 2-3 dny, aby se kvas rozběhl.
- Všechno, co můžete udělat, je nechat ho vychladnout.
- Podávejte chlazené a užívejte si!
Rybíz – Tento malý ovoce plný zdraví
Co je to rybíz?
Rybíz, známý také jako černý rybíz či černý angrešt, je malé bobulovité ovoce původem z Evropy. Rybíz se skládá z množství drobných kuliček, které jsou jednotlivě plné vitamínů a minerálů pro naše tělo.
Jaké jsou výhody konzumace rybízu?
Konzumace rybízu je spojována s množstvím zdravotních přínosů pro náš organismus. Rybíz obsahuje množství antioxidantů, jako jsou například vitamín C a flavonoidy, které pomáhají při boji proti zánětům v těle.
Podporuje také zdraví kardiovaskulárního systému, díky obsahu draslíku, sodíku a hořčíku. Rybíz pomáhá i při regulaci hladiny cukru v krvi a podporuje trávicí systém.
Jak lze rybíz konzumovat?
Rybíz je chutné ovoce, které lze konzumovat na mnoho způsobů. Používá se k výrobě džemů, sirupů, marmelád nebo jako doplněk různých dezertových receptů.
Pokud máte chuť na něco osvěžujícího, můžete si připravit rybízový nápoj. Stačí smíchat rybíz s vodou a přidat trochu cukru a citronu na dochucení.
Pro více informací o rybízu můžete navštívit tuto stránku na Wikipedii.
Jak využit rybíz – recepty na marmelády, džemy a víno
- Rybíz lze použít na výrobu marmelád, džemů a vína.
- Pro výrobu marmelád je třeba rybíz vařit s cukrem a případně dalšími přísadami jako je jablko, skořice nebo citronová kůra.
- Na výrobu džemů je potřeba rybíz rozmixovat a následně vařit s cukrem.
- Rybízové víno se vyrábí z rybízu, cukru, vody a kvasinek.
- Rybízové produkty jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty.
- Rybíz lze také použít jako náplň do koláčů nebo muffinů.