|

Tipy na přípravu tradičních českých jídel s cibulovou zeleninou

Tipy na přípravu tradičních českých jídel s cibulovou zeleninou

Cibule je v české kuchyni velmi oblíbenou přísadou, kterou využíváme často a ve velkém množství. Připravujeme z ní mnoho tradičních českých jídel, která jsou chutná a sprostá. Zde jsou některé typy na přípravu jídel s cibulovou zeleninou:

  • Smažená cibule – nejdůležitější součást tradičního českého jídla „řízek“ je výborně osmažená cibule. Smažte ji, dokud není zlatavá. Podávejte ji jako přílohu ke řízkům nebo jako součást omáčky k masu.
  • Knedlíky s cibulí – základem této pochoutky jsou houskové knedlíky a sladká cibule. Cibuli osmažte na rozpáleném oleji, přidejte trochu cukru a nechte ji zesklovatět. Podávejte ji k nakrájeným knedlíkům.
  • Bramborové placky s cibulí a uzeným masem – bramborové placky se dají připravit různě, ale nejchutnější jsou s cibulovou zeleninou a uzeným masem. Na rozpáleném oleji osmažte cibuli, přidejte nakrájené uzené maso a nechte chvíli restovat. Poté přidejte bramborové placky a vše smažte do zlatova.
  • Bramborový salát s cibulí – tradiční český salát z brambor, kyselého máku a majonézy získá na chuti, pokud mu přidáte osmaženou cibuli. Brambory a cibuli nakrájejte na malé kousky, přidejte k nim kyselý mák a majonézu a důkladně promíchejte.

S cibulí se dá připravit ještě mnoho dalších pochoutek, ale tyto jsou nejčastější a nejoblíbenější. Podívejte se na naše další recepty a vyzkoušejte si sami připravit tradiční české jídla s cibulovou zeleninou.

zelenina




Tipy na přípravu tradičních českých jídel s cibulovou zeleninou

Jak připravit cibulovou zeleninu?

Cibulová zelenina je nedílnou součástí tradiční české kuchyně a používá se při přípravě mnoha jídel.

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ½ vezírku
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml vody nebo vývaru

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a ostatní zeleninu na menší kousky.
  2. Do rendlíku dejte lžíci oleje a na něm orestujte cibuli do zlatova.
  3. Přidejte zeleninu a restujte 5 minut.
  4. Přidejte vodu nebo vývar a nechte vařit 20-30 minut, dokud nebude zelenina měkká.
  5. Pokud máte rádi osolenou zeleninu, můžete přidat na závěr sůl podle chuti.

Recepty s cibulovou zeleninou:

Existuje mnoho tradičních českých jídel, které obsahují cibulovou zeleninu. Mezi nejoblíbenější patří:


Tipy na přípravu tradičních českých jídel s cibulovou zeleninou

Co je cibulová zelenina?

Cibulová zelenina je směs nejčastěji cibule a kořenové zeleniny, jako jsou mrkev a petržel. Tuto směs lze použít jako základ pro mnoho tradičních českých jídel.

Jak připravit cibulovou zeleninu?

Cibule a kořenovou zeleninu nakrájejte na menší kousky a osmahněte na troše oleje či másla. Poté zalijte vodou nebo vývarem a vařte na mírném ohni do měkka.

Jaké jídla mohu připravit s cibulovou zeleninou?

S cibulovou zeleninou můžete připravit například guláš, česnečku, rajskou, či jiné polévky i hlavní jídla. Cibulová zelenina také skvěle oživí podmáslí či omáčky.

zeleninova

Cibulová zelenina – skvělá chuťová příchuť k jídlu

Cibule je všestranná zelenina, kterou lze použít v mnoha receptech. Lze ji použít na vaření, pečení a grilování. Cibulová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Protože cibule obsahuje velké množství vlákniny, pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.

Způsoby použití cibulové zeleniny

Cibule může být použita k vaření jako aromatická zelenina nebo může být nařezána na plátky jako příloha k pokrmům. Cibule je také často používána v salátech nebo jako náplň do sendvičů. Cibulová zelenina může být také pečená nebo grilovaná, což dodává jídlu výraznou chuť.

Zdravotní výhody cibulové zeleniny

Cibule obsahuje quercetin, flavonoid, který pomáhá usnadňovat trávení a snižuje krevní tlak. Také obsahuje síru, což pomáhá při detoxikaci těla a udržování zdravé pokožky. Cibule také obsahuje vitamín C, důležitý pro imunitní systém.

Pro více informací o cibulové zelenině navštivte Wikipedii.

vegetables

Tipy na přípravu tradičních českých jídel s cibulovou zeleninou

  • Cibulová polévka – dusíme cibulku na másle, zalijeme vývarem, přidáme koření a vaříme do měkka. Přidáme nakrájené zeleninové kousky a pokrm necháme zvolna vařit. Podáváme s chlebem.
  • Bramborové placky s cibulovou omáčkou – strouháme syrové brambory, přidáme máslo, vejce a sůl. Vytvarujeme placky a opečeme na pánvi. Na cibulce zpěníme mouku, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Podáváme s plackami.
  • Smažený sýr s cibulovou omáčkou – obalíme sýr v trojobalu, osmahneme na oleji a podáváme s cibulovou omáčkou. Tu připravíme zpěňováním cibule na oleji, zalijeme smetanou a ochutíme kořením.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky