5 nejlepších receptů s exotickým ovocem pro váš nádobíčko
Pět nejlepších receptů s exotickým ovocem pro vaše nádobíčko
Pokud máte rádi ovocné pochoutky, určitě si oblíbíte ty s exotickým ovocem! Taková ovoce jsou nejen chutná, ale i plná vitamínů a dalších živin. Proto jsme pro vás připravili pět nejlepších receptů s exotickým ovocem, které si můžete připravit přímo do vašeho nádobíčka. A co nejlepší, jsou všechny velmi jednoduché na přípravu!
Kokosový jogurt s banánem a mango
Ingredience:
- 1 banán
- 1 manga
- 150 g kokosového jogurtu
- med na sladkost
Postup:
Banán a mango oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte s kokosovým jogurtem a dochuťte medem podle chuti. Vše smíchejte dohromady a nechte odpočinout v lednici alespoň půl hodiny. Podávejte v nádobíčku.
Ovocná miska s ananasem a papájou
Ingredience:
- 1 ananas
- 1 papája
- 100 g jablíčka
- 100 g hroznů
Postup:
Ovoce oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vše smíchejte dohromady a podávejte v nádobíčku. Můžete přidat i trochu medu nebo citronové šťávy pro zvýraznění chuti.
Koktejl s kiwi a jahodami
Ingredience:
- 2 kiwi
- 200 g jahod
- 2 dl pomerančového džusu
- led
Postup:
Ovoce oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vše smíchejte s pomerančovým džusem v mixéru. Přidejte led a mixujte až do hladkosti. Podávejte v nádobíčku.
Banánový chléb s ananasem a kokosem
Ingredience:
- 3 banány
- 150 g ananasu
- 100 g kokosových lupínků
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 200 g hladké mouky
Postup:
Banány rozmixujte v mixéru. Přidejte vejce, cukr a mouku a promíchejte dohromady. Nakonec přidejte kokosové lupínky a kousky ananasu. Vše smíchejte a vlijte do vymazaného pekáčku. Pečte asi 40 minut na 180 stupňů. Nakrájejte na plátky a podávejte v nádobíčku.
Mango sorbet
Ingredience:
- 3 mangy
- 200 g cukru
- 2 dl vody
Postup:
Manga oloupejte a nasekejte na menší kousky. Smíchejte s cukrem a vodou a dejte do mixéru. Mixujte až do hladkosti a nechte v lednici odpočinout asi hodinu. Pokud máte sorbetový stroj, můžete směs přidat a zamrazit. Pokud ne, dejte směs do mrazáku a každou půl hodinu ji promíchejte, aby nevznikly velké kousky. Po dvou až třech hodinách by měl sorbet být hotový. Podávejte v nádobíčku.
1. Kiwi máslový toast
Potřebujete:
- 2 krajíce chleba
- 1 kiwi
- máslo
Postup:
- Vyčistěte kiwi a nakrájejte je na plátky.
- Vložte chléb do toustovače a opečte ho do zlatova.
- Poté namažte máslem a opečený chléb a položte na něj plátky kiwi.
- Podávejte hned.
2. Mango smoothie bowl
Potřebujete:
- 1 zralé mango
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku jahod
- 1 banán
- 1/4 šálku musli
Postup:
- Nakrájejte mango a banán na kousky a vložte je do mixéru.
- Přidejte mléko a jahody a rozmixujte, dokud nevznikne hladká směs.
- Nalejte směs do misky a pokryjte ji musli.
- Podávejte hned.
3. Ananasový karbanátek
Potřebujete:
- 500g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 3/4 šálku strouhanky
- 1/4 šálku koření BBQ
- 1/4 šálku nakrájených zelených cibulek
- 1/2 hrnku ananasové šťávy
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku hořčice
Postup:
- V misce smíchejte mleté maso, vejce, strouhanku, koření BBQ a cibulky dohromady.
- Vytvořte karbanátky z této směsi a opečte je na pánvi.
- V jiné misce smíchejte ananasovou šťávu, hnědý cukr a hořčici.
- Přidejte směs na karbanátky a nechte je vařit minutu nebo dvě.
- Podávejte hned.
4. Papája salát
Potřebujete:
- 1 malá papája
- 1 mrkev
- 1 okurka
- 1/4 šálku rozinky
- 1/4 šálku nasekaných mandlí
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Olejte nastrouhanou mrkev a nakrájenou okurku v misce.
- Nakrájejte papáju na menší kousky a přidejte do misky s mrkví a okurkou.
- Přidejte rozinky a nasekané mandle.
- Přidejte citronovou šťávu a olivový olej a promíchejte.
- Podávejte hned.
5. Kokosové těstoviny s ananasem a krevetami
Potřebujete:
- 2 šálky kokosového mléka
- 1/2 šálku vody
- 2 čajové lžičky červeného kari koření
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 8 oz těstovin
- 1/2 šálku nasekaného ananasu
- 1/2 šálku uvařených krevet
- 1/4 šálku nasekaných zelených cibulek
Postup:
- V míse smíchejte kokosové mléko, vodu, kari koření, sůl a pepř.
- Přidejte těstoviny a vařte je tak dlouho, dokud nejsou měkké.
- Přidejte nasekaný ananas a uvařené krevety.
- Přidejte nasekané zelené cibulky a promíchejte.
- Podávejte hned.
Zdroje:
https://www.foodnetwork.com/topics/exotic-fruit
https://www.delish.com/cooking/g1937/exotic-fruit-recipes/
FAQs: 5 nejlepších receptů s exotickým ovocem pro váš nádobíčko
1. Kokosové smoothie s banánem a ananasem
Potřebujete:
- 1 banán
- 1 šálek ananasu
- 1/2 šálku kokosového mléka
- 1/2 šálku vody
- 1 lžičku medu
Postup:
Smíchejte všechny ingredience v mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
2. Mango salsa s avokádem a limetkou
Potřebujete:
- 1 mango
- 1 avokádo
- 1/4 cibule
- 1 jalapeño paprička (bez semínek)
- 1/4 šálku nasekané koriandru
- 1 limetku (šťáva i kůra)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Mango, avokádo, cibuli a jalapeño nakrájíme na menší kousky, dáme do mísy a smícháme. Přidáme koriandr, limetkovou šťávu a kůru a dochutíme solí a pepřem. Servírujeme s tortilla chips.
3. Papájový salát s chřestem a arašídy
Potřebujete:
- 1 střední papáju
- 1 hrst chřestu (uvařeného)
- 1 mrkev
- 2 lžíce arašídů
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Papáju oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky. Chřest a mrkev nakrájíme na menší kousky a vše smícháme v míse. Přimícháme arašídy a dochutíme solí, pepřem, olejem a limetkovou šťávou.
4. Kiwi a banánový muffin
Potřebujete:
- 1 a 1/2 šálku mouky
- 3/4 šálku cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1/4 šálku oleje
- 1/4 šálku mléka
- 1 banán (rozmixovaný)
- 2 kiwi (nakrájené na menší kousky)
Postup:
V misce smícháme suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl). V jiné míse rozmícháme vejce, olej a mléko a přidáme rozmixovaný banán. Poté smícháme suché a mokré ingredience a přimícháme nakrájená kiwi. Směs dáme do formiček a pečeme 18-20 minut na 180°C.
5. Maracujová panna cotta s borůvkami
Potřebujete:
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1/2 šálku cukru
- 1 balení želatiny
- 1 šálek maracujové šťávy
- 1/2 šálku borůvek
Postup:
Smetanu a cukr smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Poté odstavíme z ohně a přidáme rozpustěnou želatinu a maracujovou šťávu. Vše důkladně promícháme a dáme do kelímku nebo misky. Necháme stuhnout v lednici minimálně 3 hodiny nebo přes noc. Na servírování přidáme borůvky.
Poznejte nejexotičtější ovoce světa
Cukrové broskve z Asie
Jak již název napovídá, tato ovoce jsou velmi sladká. Pocházejí z jihovýchodní Asie a jsou plná vitaminů a minerálů. Jsou také velmi oblíbená v místní kuchyni.
Zjistěte více o cukrových broskvích na Wikipedii!
Durian – král exotického ovoce
Tento ovocný druh se řadí mezi nejvíce kontroverzní ovoce světa. Je oblíbeným pokrmem v jihovýchodní Asii, ale jeho vůně může být neuvěřitelně intenzivní až odpuzující.
Zjistěte více o durianu na Wikipedii!
Granadilla – skvělá alternativa pro marakuju
Granadilla, také známá jako lila pasiflora, je drobné ovoce plné semínek vyskytující se především v Latinské Americe. Jeho chuť je podobná marakuji a může být využit jako náhrada v mnoha jídlech a nápojích.
Zjistěte více o granadille na Wikipedii!
5 nejlepších receptů s exotickým ovocem pro váš nádobíčko
- Koktejl z manga a ananasu
- Smoothie s goji bobulemi a kokosem
- Salsa s avokádem a papájou
- Jogurtový pohár se směsí exotických plodů
- Tiramisu s mangem a marakuji