Co si připravit k pečené zelenině: nápady na přílohy a omáčky
Co si připravit k pečené zelenině: nápady na přílohy a omáčky
Pokud si chcete dopřát zdravou a lahodnou večeři, pečená zelenina je skvělou volbou. Ale co k ní připravit jako přílohu nebo omáčku? Zde jsou některé nápady:
Přílohy:
1. Quinoa
Quinoa je zdravá a chutná příloha pro pečenou zeleninu. Stačí uvařit quinou podle pokynů na obalu a přidat několik bylinek a koření. Přidáme ji k pečené zelenině a máme hotovo!
2. Bulgur
Podobně jako quinoa, i bulgur jde skvěle s pečenou zeleninou. Stačí jej uvařit a osladit měsíčkem a může se podávat jako příloha.
3. Batáty
Když si chcete dopřát něco sladkého, můžete si upečené batáty připravit jako přílohu ke zelenině. Stačí je nakrájet na menší kousky, osolit a osladit a dát péct do trouby.
Omáčky:
1. Jogurtová omáčka s bylinkami
Pro jednoduchou jogurtovou omáčku smíchejte řecký jogurt, nasekané bylinky, trochu citronové šťávy a soli. Tato omáčka se hodí k prakticky veškeré zelenině.
2. Rajčatová omáčka
Tato omáčka je vyrobena z rajčat, cibule a koření a skvěle se hodí ke zelenině jako jsou papriky, cukety a lilek.
3. Česneková omáčka
Smíchejte majonézu, bílý jogurt, dva posekané stroužky česneku, trochu citronové šťávy a pepř a máte hotovou omáčku, která ladí prakticky ke všem druhům zeleniny.
Vyzkoušejte tyto nápady a vychutnejte si zdravou a lahodnou večeři!
Přílohy k pečené zelenině
1. Bramborová kaše
Bramborová kaše je tradiční příloha k masu a také k pečené zelenině. Připravit ji není nic složitého. Stačí oloupat brambory, nakrájet je na menší kousky a vařit v osolené vodě. Poté je sceďte a rozmělněte s máslem a mlekem. Pokud máte rádi různé příchutě, můžete do kaše přidat i nastrouhaný sýr.
2. Restované brambory s bylinkami
Restované brambory s bylinkami jsou rychlou a jednoduchou přílohou ke všem druhům masa a zeleniny. Brambory nakrájíme na kousky, orestujeme na pánvi s olejem, sůlíme a opepříme a nakonec přidáme na drobno nakrájené bylinky (např. petržel, tymián či rozmarýn).
Omáčky k pečené zelenině
1. Jogurtová omáčka s česnekem a bylinkami
Tuto osvěžující omáčku připravíme jednoduše smícháním zakysaného mléka nebo jogurtu s nakrájeným česnekem, máslem a bylinkami (např. pažitkou nebo řeřichou). Podle chuti můžeme přidat i sůl a pepř.
2. Rajčatová omáčka s cibulí a paprikou
Na pánvi orestujeme na oleji na drobno nakrájenou cibuli a papriky, přidáme na kostky nakrájená rajčata a dusíme, dokud se omáčka nezačne slévat. Na konec můžeme přidat koření podle chuti a omáčku přešleháme v mixéru, dokud nedosáhneme hladké konzistence.
Závěr
Pečená zelenina sama o sobě je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Pokud ji ale podáváme s vhodnou přílohou a omáčkou, můžeme jí dodat zajímavou chuťovou nuanci. Vyzkoušejte tedy některou z našich tipů, nebo si samozřejmě můžete vymyslet vlastní.
Zdroj: tasteofhome.com
Časté otázky ohledně pečené zeleniny
Co si připravit k pečené zelenině?
Když pečeme zeleninu, mohou nám k ní dobře skloubit různé přílohy a omáčky, které ji ještě více vylepší chuťově i zdravotně.
Jaké jsou nápady na přílohy k pečené zelenině?
K pečené zelenině můžeme podávat třeba rýži, široké těstoviny, quinou nebo bulgur. Dá se také udělat kuskus nebo bramborovou kaši. Hlavní je, abychom měli nějakou přílohu, která pomůže zvyšovat objem a nasycení, ale zároveň nám nedodává příliš kalorií.
Jaké jsou nápady na omáčky k pečené zelenině?
Omáčky k pečené zelenině mohou být různé, záleží na vaší chuti. Pokud chcete mírnou a osvěžující omáčku, můžete si připravit jogurtovou s bylinkami nebo octovou omáčku z bílého octa, oleje, soli a pepře. Ostřejší chuť pak dodá omáčka z olivového oleje, citronové šťávy, soli, pepře a mletého kmínu. Pro puristy pak nejlepší bude zelenina čistá a bez omáček.
Pečená zelenina – vynikající způsob, jak ochutnat hodně zeleniny
Co je to pečená zelenina?
Pečená zelenina je jednoduchý a zdravý způsob, jak si pochutnat na různých druzích zeleniny. Je to pokrm, který si můžete připravit snadno doma – stačí jen vybrat svou oblíbenou zeleninu a upéct ji v troubě na pečícím papíru.
Jaký je prospěch z pečené zeleniny?
Pečená zelenina je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc při pečení uvolňuje zelenina své přirozené cukry, což znamená, že má příjemně sladkou chuť a obohacuje tak jakékoli jídlo. Také je skvělou možností, jak snadno a chutně přidat zeleninu do svého jídelníčku.
Jak připravit pečenou zeleninu?
Pro pečenou zeleninu si můžete vybrat jakoukoli zeleninu, na kterou máte chuť – například cuketu, papriky, cibuli, rajčata, mrkev, brambory a další. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, posypte ji sezónními bylinkami a kořením a dále ji poté vložte na pečící papír. Pečte v troubě přibližně 25-30 minut na 200 stupňů, dokud nebudou zeleniny měkké a lehce zhnědnou.
Pokud si přejete praktické tipy na přípravu pečené zeleniny, nebojte se spojit s Wikipedií, kde naleznete spoustu užitečných informací a receptů!
Více informací o zelenině na Wikipedii
Co si připravit k pečené zelenině: nápady na přílohy a omáčky
- Vyberte si oblíbenou zeleninu, např. papriky, cuketu, lilek, cibuli, brambory, ředkvičky atd.
- Připravte si vhodné koření – bylinky jako tymián, rozmarýn, oregáno, česnek a sůl a pepř
- Pečte zeleninu v troubě na 200 stupňů asi 20–30 minut
- Zkombinujte váš oblíbený salát z listové zeleniny – rukola, římský salát s rajčaty, paprikou a mozzarellou
- Připravte si omáčku z řeřichy nebo ostružin a podávejte ji k pečené zelenině
- Přidejte k jídlu fajnovou zakysanou smetanu nebo sýr, jako je brie, modrý sýr nebo kozí sýr
- Nabídněte jako přílohu quinou nebo bulgur s vašimi oblíbenými ingrediencemi – avokádo, rajčata, bylinky a ořechy

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.