Gastronomické lahůdky z Valašska: Tuřínská kyselica a další regionální speciality
Gastronomické lahůdky z Valašska: Tuřínská kyselica a další regionální speciality
Valašsko je proslulé svými chutnými gastronomickými specialitami, které se v průběhu let staly neodmyslitelnou součástí kulturního dědictví této oblasti. Mezi nejznámější regionální lahůdky patří Tuřínská kyselica, pikantní zelný salát, který se tradičně připravuje z bílého zelí, kysaného zelí, pepře, cukru a kmínu.
Kromě Tuřínské kyselice se v Valašsku můžete těšit také na další lahůdky, jako jsou štramberské uši – tradiční sladké sušenky ve tvaru uší, kyselo – sladký valašský guláš, ovčí sýr korbáčiky a mnoho dalších.
Pokud se chystáte navštívit Valašsko, nezapomeňte ochutnat tyto regionální speciality, které vám zajisté neuniknou.
Tuřínská kyselica – Chutná kyselá specialita z Valašska
Tuřínská kyselica je jedním z nejznámějších jídel z Valašska. Je to velmi oblíbená kyselá polévka, která se tradičně vaří z kyselých zelí, brambor, škvarků a koření. Je to jídlo plné chuti a vůně.
Jak se vaří Tuřínská kyselica
Pro vaření tuřínské kyselice budete potřebovat:
- kyselé zelí
- brambory
- cibule
- sádlo
- koření (bobkový list, nové koření, kmín)
- voda
Postup:
- Na pánvi rozpalte sádlo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli.
- Přidejte kyselé zelí a podlijte vodou. Vařte zelí asi 30 minut.
- Očištěné a nakrájené brambory přidejte do hrnce s kyselým zelím a vařte dalších 30 minut.
- Nakonec přidejte koření (bobkový list, nové koření, kmín) a vařte dalších 5 minut.
Tuřínská kyselica se podává s chlebem a například se škvarky.
Další regionální speciality z Valašska
Kromě tuřínské kyselice, nabízí Valašsko další chutné regionální speciality. Mezi nejznámější patří:
- Valašský frgál – sladký koláč plněný ovocem a mákem
- Štramberské uši – sušené ovocné pamlsky
- Ovčácké kozy – sýr, který se vyrábí z ovčího mléka
Pokud máte chuť na další chutné jídlo, vyzkoušejte například americké speciality. Například Eater nabízí mnoho receptů na oblíbená jídla z americké kuchyně.
Gastronomické lahůdky z Valašska: Tuřínská kyselica a další regionální speciality
Co je to Tuřínská kyselica?
Tuřínská kyselica je tradiční valašské kysané zelí, které se vyrábí z bílého zelí a soli. Její charakteristická chuť vychází z procesu kvašení, při kterém se vytvoří kyselá mléčná fermentace a zvláštní aroma zasazeného kmínu. Tuřínská kyselica se podává jako příloha k domácím pokrmům, nejčastěji k masu.
Jaké další regionální speciality se na Valašsku najdou?
Na Valašsku můžete ochutnat mnoho dalších vynikajících regionálních specialit. Jednou z nich je například Valašský frgál, sladký dezert plněný ořechy a tvarohem. Kromě toho se zde vyrábí také tradiční valašské sýry, jako je brynza nebo oštiepok, a různé druhy palačinek, sýpáků a štramberských kyselíc.
Tuřín: malá obec na severozápadě Čech
Tuřín je malá obec v okrese Chomutov na severozápadě Čech. Leží v blízkosti hranic s Německem a je významným turistickým cílem pro milovníky přírody. Pro svou klidnou atmosféru a malebné prostředí se jedná o ideální místo pro odpočinek a relaxaci.
Přírodní krása Tuřína
Tuřín se nachází v malebné krajině Krušných hor. Pro zaměstnance a studenty Lpg. přírodovědně-humanitního Gymnázia a SOŠ Tuřín toto náší místo nabízí vynikající podmínky pro výuku biologie a geografie. Okolí Tuřína je charakteristické údolími, lesy a vodními plochami. Nejvýraznějším přírodním útvarem v okolí jsou lomy, které jsou důležitým zdrojem nerostných surovin.
Kultura Tuřína
Tuřín je malá obec, ale nabízí mnoho kulturních akcí. Oblíbeným zdrojem zábavy jsou například pravidelné lidové slavnosti, na kterých se naše místo stává centrem folklorních tradic a zvyků z celého regionu. Kromě toho si tu můžete užít mnoho dalších kulturních akcí jako jsou divadelní a hudební představení, výstavy či filmové projekce.
Turistické zajímavosti v okolí Tuřína
Pokud se rozhodnete navštívit Tuřín, můžete si užít mnoho turistických atrakcí v okolí. Oblíbeným zdrojem zábavy jsou například nedaleké zříceniny hradu Hasištejn, které nabízejí krásný výhled na okolní krajinu. Další turistickou atrakcí jsou například Výhon, Telnice nebo Karloveská stezka.
Zdroj: Wikipedia
Gastronomické lahůdky z Valašska: Tuřínská kyselica a další regionální speciality
- Tuřínská kyselica – tradiční kysaná polévka z dršťkového masa, brambor, cibule a koření
- Valašské klobásy – klobásy vyrobené z vepřového masa s kořením
- Štramberské uši – sladké sušenky s křupavou strukturou, tradičně zdobené různými motivy
- Pivní korbáč – sladká zákusek s vanilkovou náplní a proslulou krémovou polevou
- Kyselé zelí – kyselé zelí z Valašska je oblíbenou přílohou u mnoha jídel
- Olomoucké tvarůžky – sýr s intenzivní vůní a chutí, který pochází z oblasti Olomoucka
- Valašský salát – salát vyrobený z okurek, rajčat, cibule, papriky a kyselé smetany s kořením
Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.