Jak připravit jahody na zimu
Jak připravit jahody na zimu
Pokud chcete mít v zimě stále k dispozici čerstvé jahody, je třeba je připravit. Následující kroky Vám pomohou, jak na to:
1. Vyberte si své nejlepší a nejzraléjší plody jahod.
2. Omyjte je, odstraňte stonky a oloupejte je.
3. Pokud jste ochotni, můžete plody nakrájet na malé kousky.
4. Smíchejte jahody s cukrem.
5. Uložte je do sterilizovaných sklenic.
6. Sklenice uzavřete a uložte na chladné a suché místo.
Takhle připravené jahody mohou vydržet až několik měsíců a budete si moci vychutnávat jejich chuť i v zimě. Keywords: příprava, jahody, zima, sklenice, cukr, skladování.

Co potřebujete
Připravené jahody
Cukr
Skořice
Sklenice nebo konzervy na uchování
Jak na to
1. Mytí jahod
Připravte si jahody a důkladně je omyjte pod tekoucí vodou. Poté nechte vyschnout.
2. Přidání cukru a skořice
Pro každý kilogram jahod přidejte 200 gramů cukru a dvě lžičky mleté skořice. Směs jahod s cukrem a skořicí důkladně promíchejte.
3. Sterilizace sklenic nebo konzerv
Sklenice nebo konzervy, ve kterých budete jahody uchovávat, sterilizujte. Můžete je ponořit do vroucí vody po dobu 10 minut nebo je sterilizovat v troubě při teplotě 120 stupňů Celsia po dobu 10 minut.
4. Ukládání jahod
Do sterilizovaných sklenic nebo konzerv nasypeme připravené jahody s cukrem a skořicí. Do sklenic zalijeme vodu, tak aby jahody byly zcela ponořené. Zaklopíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Skladování
Skladujeme na chladném a suchém místě. Po otevření sklenice nebo konzervy uchováváme v ledničce a konzumujeme do 2-3 dnů.
Relevantní odkaz
Zde najdete návod na přípravu jahod na zimu z amerického webu.
Jak připravit jahody na zimu
Kdy je nejlepší čas na přípravu jahod na zimu?
Nejlepší čas na přípravu jahod na zimu je pozdní léto nebo začátek podzimu, kdy jsou plody zralé a sladké.
Jak správně uložit jahody na zimu?
Jahody lze skladovat mnoha způsoby, mezi nimiž jsou:
- Mražení – omyté a usušené jahody uložte do sáčků nebo nádob pro mražení.
- Sušení – jahody lze sušit v sušičkách nebo na slunci a poté uložit do uzavřených nádob.
- Konzervování v cukru – jahody smíchejte s cukrem a nechte odstát, dokud se cukr nerozpustí, poté nasypte do sterilizovaných sklenic a uložte na chladné a suché místo.
Jaké jsou nejlepší způsoby použití jahod na zimu?
Použití jahod na zimu záleží na vás. Mražené jahody můžete použít na přípravu smoothies, sorbetů nebo jiných dezertů. Sušené jahody se skvěle hodí do müsli nebo jako sladká přísada do tradičních jídel. Konservované jahody jsou výbornou přísadou do dezertů, jako jsou třeba koláče či palačinky.

Jahodník – mnohdy zapomenutá rostlina na zahradě
Popis jahodníku
Jahodník je rostlina, která patří do čeledi růžovitých. Jeho plodem jsou samozřejmě maliny. Jahodník se vyskytuje převážně ve střední a východní Evropě, ale najdeme ho i v Asii a Severní Americe. Jahodník je také známý svými léčebnými účinky jako například pomoci při kašli a nachlazení nebo jako diuretikum.
Pěstování jahodníku na zahradě
Jahodník je velmi oblíbenou rostlinou na zahradě. Jeho daření však vyžaduje určité požadavky. Jahodník potřebuje dostatek slunce a vláhy. Zemina by měla být kvalitní a propustná. Jahodníky se sází na jaře nebo na podzim a vyžadují pravidelnou péči. Potřebují hnojení a pravidelné odstraňování plevelů.
Recept s jahodníkem
Jahodník se dá použít na mnoho způsobů v kuchyni. Jednou z oblíbených variant je výroba domácího sirupu. Na to budeme potřebovat 1 kg jahodníku, 1 kg cukru a 1 l vody. Všechny suroviny smícháme do hrnce a necháme vařit. Po vychladnutí přecedíme a sirup je hotový.
Pro více informací o jahodníku můžete navštívit tuto stránku na Wikipedii.

Jak připravit jahody na zimu
- Zmrazit – nejlepší možnost přechování jahod na zimu. Prvně je důležité je důkladně očistit a usušit. Poté je můžete zmrazit celé nebo na kousky.
- Přeslazení – jahody můžete také nakrájet na malé kousky, smíchat s cukrem a dát do sklenic. Sklenice uzavřete a nechte přes noc chladit v lednici. Tímto způsobem si jahody uchováte v lednici až 2 měsíce.
- Nakládání – jahody nakládáme do sklenic s cukrovou vodou (poměr 1:1) a dáme do lednice. Takto připravené jahody vydrží v lednici až 6 měsíců.
- Sušení – jahody rozkrájejte na menší kousky, očistěte a usušte. Poté je můžete sušit na vzduchu nebo v sušičce na ovoce. Takto připravené jahody můžete uchovávat v uzavřených sklenicích nebo sáčcích až 3 měsíce.

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.





