Návody na výrobu domácího jahodového džemu a marmelády
Pokud máte rádi sladkou a ovocnou chuť, určitě si oblíbíte domácí jahodový džem a marmeládu. Tyto lahodné pochutiny lze snadno připravit doma s následujícími návody.
Jahodový džem
Ingredience:
– 1 kg jahod
– 500 g cukru
– šťáva z 1 citronu
– 1 vanilkový lusk
Postup:
1. Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky.
2. Smíchejte je s cukrem a nechte odpočinout nejméně 1 hodinu.
3. Přidejte šťávu z citronu a vanilkový lusk.
4. Nahřejte směs na středním plameni a nechte vařit asi 30-40 minut, dokud se jahody nerozpadnou a směs nezhustne.
5. Hotový džem nalijte do sterilizovaných skleniček a uzavřete.
Jahodová marmeláda
Ingredience:
– 1 kg jahod
– 500 g cukru na marmeládu
– šťáva z 1 citronu
– 1 vanilkový lusk
Postup:
1. Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky.
2. Smíchejte je s cukrem na marmeládu a nechte odpočinout přes noc.
3. Přidejte šťávu z citronu a vanilkový lusk.
4. Směs zahřejte na středním plameni a vařte asi 30 minut, dokud se marmeláda nezhustne.
5. Hotovou marmeládu nalijte do sterilizovaných skleniček a uzavřete.
Vyzkoušejte si tyto jednoduché návody a užijte si domácí jahodový džem a marmeládu k snídani nebo svačině. Bon appétit!
Jahodový džem
Ingredience
- 1 kg jahod
- 500 g cukru
- šťáva z 1 citronu
Postup
- Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Do hrnce dáme jahody, cukr a citronovou šťávu. Zamícháme a necháme povařit asi 20 minut.
- Mixérem rozmixujeme na hladký džem.
- Džem nalijeme do sklenic a sterilizujeme.
Jahodová marmeláda
Ingredience
- 1 kg jahod
- 500 g cukru
- 1 sáček želatiny
Postup
- Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Do hrnce dáme jahody a cukr. Zamícháme a necháme odpočinout alespoň 2 hodiny.
- Vmícháme želatinu a přivedeme k varu. Necháme vařit 10 minut.
- Marmeládu nalijeme do sklenic a sterilizujeme.
Pro více nápadů na výrobu domácích marmelád a džemů doporučujeme navštívit
tento web.
Často kladené otázky o návodech na výrobu domácího jahodového džemu a marmelády
Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?
Džem je hustší než marmeláda a obsahuje celé nebo rozdrcené ovoce. Marmeláda je hladší a homogenní, protože je vyrobena z ovocné kaše.
Co potřebuji k výrobě domácího jahodového džemu nebo marmelády?
Potřebujete jahody, cukr, citronovou šťávu a konzervant (pokud plánujete džem skladovat delší dobu).
Jaké jsou kroky výroby domácího jahodového džemu?
1. Oprané jahody nakrájejte na menší kousky a smíchejte s cukrem a citronovou šťávou.
2. Nechte směs odpočinout po dobu nejméně hodiny, nejlépe celou noc.
3. Ohřejte směs v hrnci na střední teplotu a pomalu vařte po dobu asi 30 minut, nebo dokud směs nezhustne.
4. Přidejte konzervant a vařte další 5 minut.
5. Nalijte horký džem do sterilizovaných sklenic a uzavřete je.
Jaké jsou kroky výroby domácí jahodové marmelády?
1. Oprané jahody nakrájejte na menší kousky a smíchejte s cukrem a citronovou šťávou.
2. Nechte směs odpočinout po dobu nejméně hodiny, nejlépe celou noc.
3. Přiveďte směs k varu v hrnci na střední teplotu.
4. Pomocí mixéru směs rozmixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
5. Přidejte konzervant a vařte další 5 minut.
6. Nalijte horkou marmeládu do sterilizovaných sklenic a uzavřete je.
Jahody – Ovoce Plné Vitamínů a Minerálů
Jahody – Původ a Výskyt
Jahody patří mezi oblíbené ovoce a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Vyskytují se v mírném pásmu Severní Ameriky, Evropy a Asie.
Jahody – Způsob Pěstování
Jahody je možné pěstovat na zahradě, ale také v zemědělských podnicích má velký význam. Pěstování jahod je náročné na péči a dodržení správných postupů.
Jahody – Zdravotní Benefity
Jahody jsou bohaté na vitamín C, vlákninu, draslík a další důležité látky pro náš organismus. Pravidelná konzumace jahod může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a zlepšit trávení.
Pro více informací o jahodách navštivte stránku na Wikipedii.
Návody na výrobu domácího jahodového džemu a marmelády
- Jahodový džem
- Připravte si čerstvé jahody a cukr.
- Vložte jahody do hrnce a vařte na středním ohni asi 5 minut.
- Přidejte cukr a vařte dalších 30 minut, neustále míchajte.
- Vyjměte hrnec z ohně a nechte džem vychladnout.
- Jahodová marmeláda
- Připravte si čerstvé jahody, cukr a pektin.
- Smažte jahody v hrnci na středním ohni asi 10 minut.
- Přidejte cukr a pektin a nechte vařit dalších 20 minut, občas promíchávajte.
- Vyjměte hrnec z ohně a nechte marmeládu vychladnout.