|

Jak zpracovat fazole po sklizni na trvanlivější formu

Jak zpracovat fazole po sklizni na trvanlivější formu

Pokud máte fazole a nevíte, co s nimi, nebo chcete zajistit dlouhodobé skladování, můžete zvážit několik způsobů zpracování. Následující tipy vám pomohou uchovat fazole v trvanlivé formě a využít je i v období mimo sezónu.

Suché fazole můžete sušit přímo na rostlině, nebo po sklizni na slunci či v troubě. Poté je třeba fazole vysypat z lusků, uložit do uzavřených sklenic či pytlů a uložit na suchém a chladném místě.

Zavařování je další možnost, jak zajistit trvanlivost fazolí. Fazole omyjte a oškrábejte, následně vařte v osolené vodě 10-15 minut. Vařené fazole vložte do připravených sklenic, zakryjte je vroucí vodou a uzavřete. Sklenice uložte na tmavé a suché místo.

Mražení fazolí je nejjednodušší způsob, jak zajistit dlouhodobé skladování. Fazole omyjte a oškrábejte, následně krájejte na menší kousky. Vařte v osolené vodě 3-5 minut, poté rychle vychladněte pod proudem studené vody. Fazole uložte do uzavřených sáčků a uložte do mrazáku.

S těmito způsoby zpracování fazolí můžete těžit z jejich výživných látek i v období mimo sezónu.

ořechy




Jak zpracovat fazole po sklizni na trvanlivější formu

Jak zpracovat fazole po sklizni na trvanlivější formu

Co s fazolemi po sklizni?

Po sklizni fazolí se můžete rozhodnout, co s nimi uděláte. Můžete je připravit ihned nebo je zpracovat na trvanlivější formu pro pozdější použití.

Jak zpracovat fazole na trvanlivější formu?

Nejlepším způsobem, jak zpracovat fazole na trvanlivější formu, je je usušit. Fazole můžete sušit buď na slunci, nebo v sušičce na ovoce a zeleninu.

Pokud se rozhodnete fazole sušit na slunci, berte v úvahu také počasí. Při extrémně horkých teplotách mohou být fazole příliš rychle usušené a mohou přijít o chuť. Naopak při zvlášť vlhkých dnech se mohou fazole zapařit a dojde k plísním.

Je tedy ideální usušovat fazole při teplotách okolo 25 stupňů Celsia a při nižší vlhkosti vzduchu.

Pokud nemáte možnost sušit fazole na slunci, můžete použít sušičku na ovoce a zeleninu. Je to rychlejší způsob a máte kontrolu nad teplotou a vlhkostí. Nicméně, pokud nemáte sušičku, můžete fazole usušit i v troubě. Při této metodě však často dochází k deformacím fazolí.

Jak dlouho se suší fazole?

Doba sušení fazolí závisí na množství a vlhkosti fazolí, teplotě a vlhkosti okolního prostředí a způsobu sušení. Většinou se však fazole suší mezi 7 a 10 dny.

Je důležité fazole během sušení pravidelně kontrolovat a otáčet, aby se stejnoměrně vysušily a nezačaly plesnivět. Hotové fazole by měly být tvrdé a rozlámavé.

Jak skladovat usušené fazole?

Usušené fazole můžete skladovat v suchu a tmavém a dobře větraném prostředí. Je důležité zabránit přístupu vlhkosti, neboť to může vést k převlhnutí fazolí a vzniku plísní.

Lze je uložit v papírových nebo textilních sáčcích, nebo v uzavřených sklenicích. Někteří lidé je také uskladňují v mrazničce.

Celkové zhrnutí

Zpracování fazolí na trvanlivější formu je relativně snadné a poskytuje zásobu fazolí na celou zimu. Důležité je dodržovat správnou teplotu a vlhkost během sušení, aby se fazole nezničily.

Pro další informace

Pokud vás zajímají další informace o zpracování fazolí, doporučujeme navštívit následující odkaz: Farmers‘ Almanac – How To Dry Beans For Long-Term Storage.

© 2023 Všechna práva vyhrazena.




Jak zpracovat fazole po sklizni na trvanlivější formu

Jaké jsou možnosti zpracování fazolí?

Existuje několik možností, jak můžete zpracovat fazole po sklizni na trvanlivější formu. Nejběžnější způsoby jsou:

– Sušení fazolí
– Konzervování fazolí
– Mrazírny

Jak sušit fazole?

Pro sušení fazolí můžete použít sluneční světlo nebo sušičku na ovoce. Pokud používáte sušičku na ovoce, postupujte podle návodu výrobce. Pokud plánujete sušit fazole na slunci, postupujte následovně:

– Rozložte fazole na čistém a suchém povrchu
– Pokud je povrch země, položte fazole na list papíru nebo hadřík
– Každý den otáčejte fazole, aby se sušily z obou stran
– Po pár dnech by se fazole měly zcela usušit

Jak konzervovat fazole?

Pro konzervaci fazolí můžete použít různé metody, jako jsou:

– Sterilizace
– Síran sodný
– Zamražení

Nejlepší metodu zvolte podle svých potřeb a preference.

Jak skladovat fazole?

Skladujte fazole na suchém a temném místě. Pokud fazole sušíte nebo konzervujete, uchovávejte je v suchých a čistých nádobách s pevnými víkem. Při správném skladování by měly být fazole trvanlivé po dobu několika měsíců.

jak sadit

Jak zasadit fazole správně?

Příprava půdy


Než začnete sázet fazole, je nutné připravit půdu. Ta by měla být dobře propustná a umožňovat rostlině dostatek vzduchu a světla. Kromě toho je nutné vykopat dostatečně hlubokou jámu, která zajistí správný vývoj kořenů fazolové rostliny.

Výběr odrůdy fazolí


Při výběru odrůdy fazolí je nutné brát v úvahu různé faktory, jako jsou podmínky růstu a výživa plodin. Řadí se mezi nejlepší odrůdy fazolí například Bílá babička, Beurre de Rocquencourt nebo French Climbing.

Sázení fazolí


Jakmile máte připravenou půdu a vybranou odrůdu fazolí, můžete začít sázet. Fazole by měly být sázeny do hloubky asi 3 cm a vzdálenost mezi nimi by měla být minimálně 20 cm.

Pro zajištění správného růstu fazolí je také důležité pravidelné zalévání a doplňování výživných látek. Pokud budete postupovat podle těchto základních pravidel, můžete se těšit na bohatou sklizeň chutných fazolí.

Pro více informací o fazolích můžete navštívit tuto stránku na Wikipedii.

orisky

Jak zpracovat fazole po sklizni na trvanlivější formu

  • Mražení – nejjednodušší způsob, jak si zmrazit fazole na pozdější použití
  • Sušení – fazole se mohou sušit sluncem, v sušičce nebo v troubě na nízké teplotě
  • Kvašení – z fazolí můžete vyrobit nakládané fazole nebo fazolovou pastu
  • Konzervování v octě – fazole válené v octě vydrží mnoho měsíců
  • Nakládání do soli – v soli fazole vydrží až 2 roky

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky