Jakou zeleninu lze pečen v troubě a jak ji správně upéct?
Jakou zeleninu lze péct v troubě a jak ji správně upéct?
Pokud chcete mít vynikající zdravé jídlo, pečená zelenina je skvělou volbou. Pečením zeleniny snižujete její celkovou kalorickou hodnotu a zachováváte v ní užitečné živiny.
Mezi nejpoužívanější zeleninu k pečení patří brambory, cukety, cibule, papriky, mrkev, řepa, dýně a brokolice. V podstatě lze péct v troubě jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi.
Při pečení zeleniny v troubě je důležité připravit ji správně. Zeleninu nakrájejte na stejnoměrné kousky a nezapomeňte ji osolit a opepřit. Poté ji dejte do troubě vyhřáté na 200 stupňů. Doporučujeme použít papírový stroužek na plech, aby se zelenina nepřilepila.
Čas pečení závisí na druhu zeleniny. Brambory mohou trvat kolem 35-45 minut, zatímco cukety a papriky méně než 20 minut. V průběhu pečení zeleniny ji občas promíchejte, aby se rovnoměrně opekla.
Pamatujte si, že pečená zelenina může být skvělou přílohou ke každému jídlu. Může se také podat jako samostatné jídlo nebo se použít jako ingredience do salátů a pokrmů. Takže pokud chcete jíst zdravě a chutně, pečená zelenina v troubě je tou správnou volbou!

Zelenina, kterou lze péct v troubě
Kreativita při přípravě jídel je velmi důležitá a při používání zeleniny je toto pravidlo dvojnásob pravdivé. Stále více lidí se rozhoduje k pečení zeleniny v troubě, což přináší řadu výhod. Mezi zeleninu, kterou lze pečen v troubě patří například:
- Brambory
- Morky
- Kveták
- Kukuřice
- Cuketa
- Baklažán
- Zelené fazolky
- Kaleráb
Jak správně upéct zeleninu
Předně je důležité vybrat kvalitní zeleninu, dorovnáním a nakrájením na stejné kusy zajistíme, že se všechny kousky upečou stejně. Při pečeni na plechu zvolte takovou velikost, abyste zeleninu mohli rozprostřít do jedné vrstvy. Valtě poté pokapeme olejem, kořeníme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 20-30 minut při teplotě 180-200°C.
Kreativní recept
Zajímavým způsobem jak upéct zeleninu je recept na pesto cukety, kterou nápaditě nakrájíme a následně potřeme pestem z bazalky. Vložíme do trouby a pečeme, dokud zelenina není měkká.
Závěr
Pěkně upečená zelenina je nejen chutná, ale také velmi zdravá alternativa ke klasickým druhům masa. Vyzkoušejte tedy náš návod na pečení zeleniny v troubě a těšíme se na vaše ohlasy.
Zdroj: Food Network – Vegetables
Jakou zeleninu lze péct v troubě a jak ji správně upéct?
Kterou zeleninu je možné péct v troubě?
V troube lze péct celou řadu zeleniny včetně:
- Brambor
- Cuketu
- Baklažánu
- Papriky
- Zelí
- Kuřího hrudky
- A mnoho dalších…
Jak správně upéct zeleninu v troubě?
Aby byla zelenina v troubě správně upečena, je třeba dodržovat několik základních pravidel:
- Předehřát troubu na teplotu 200°C.
- Připravit zeleninu, opláchnout a oloupat, pokud je třeba a nakrájet na menší kousky.
- Zeleninu promíchat s olejem, solí a kořením.
- Zeleninu dát do zapékacího jídelníčku a dát do trouby na pečení po dobu cca 25-35 minut. Pokud je třeba, promíchejte a vložte zpět do trouby.
- Po uplynutí času zkontrolujte zeleninu vidličkou nebo nožem. Když se snadno nakousne, je hotová.
Doporučujeme experimentovat s různými druhy zeleniny a koření pro skvělé výsledky!

Pečená zelenina v troubě – neobvyklý způsob, jak si vychutnat zeleninu
Celá zelenina jako chutná alternativa k několikanásobně smaženým hranolkám nebo bagetám
Málokdo by se dokázal smířit s tím, že na stůl zasel jen zeleninu. I takový „zeleninový den” si ale můžete obohatit pečenou zeleninou v troubě. Pečená zelenina totiž dokáže být skvělou a chutnou alternativou k několikanásobně smaženým hranolkám nebo bagetám, které z pohledu zdraví a životního stylu doporučované nejsou.
Nejoblíbenější pečenou zeleninou je například brokolice, paprika nebo cuketa. Tyto zeleniny totiž dokážou být pečené pouze v troubě a bez jakéhokoliv tuku jsou pak dokonalou zdravou večeří nebo svačinou.
Při pečení v troubě používejte formy vhodného rozměru
Pokud se rozhodnete pečenou zeleninu vyzkoušet, měli byste vědět, že si musíte vybrat vhodnou formu. Ta by měla být dostatečně velká, aby zvládla přijmout všechny kusy zeleniny, které budete chtít upéct.
Pečená zelenina by se měla péct na teplotě okolo 200°C po dobu 20 až 30 minut. Ovšem záleží na druhu zeleniny, který si budete pečením v troubě chystat. Proto je důležité předem si zjistit, jakou teplotu a délku máte použít.
Vyzkoušejte si různé kořenící směsi
Nejvíce oblíbenou kořenící směsí k pečené zelenině v troubě je směs oregana, majoránky, tymiánu a rozmarýnu. Pokud vám ale tato směs nevyhovuje nebo si chcete vyzkoušet něco nového, můžete sázet na koření a bylinky, které se vám líbí.
Pečené zelenině také dobře sluší chutné dipy nebo omáčky. Ty ale musí být zdravé a méně kalorické, než ty, které pečené zelenině poškodí.
Pro další informace o vhodném druhu zeleniny k pečení v troubě navštivte tuto stránku na Wikipedii.

Jakou zeleninu lze péct v troubě a jak ji správně upéct?
- Mrkev: očistit, pokrájet na menší kusy, posypat solí, pepřem a olivovým olejem, péct při 200 °C asi 20-30 minut
- Brambory: očistit, nakrájet na menší kousky, posypat solí, pepřem a olivovým olejem, péct při 200 °C asi 30-40 minut
- Cuketa: nakrájet na kolečka, posypat solí a pepřem, přidat česnek a olivový olej, péct při 200 °C asi 20 minut
- Paprika: nakrájet na menší kousky, posypat solí, pepřem a olivovým olejem, péct při 200 °C asi 20 minut
- Lilek: nakrájet na kolečka, posypat solí, pepřem a olivovým olejem, péct při 200 °C asi 20-25 minut

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




