|

Pomeranč v gastronomii: nejlepší recepty na sladké i slané pokrmy

Pomeranč v gastronomii: nejlepší recepty na sladké i slané pokrmy

Pomeranč je nejen chutné ovoce, ale také skvělá přísada do mnoha pokrmů. Jeho sladká i slaná chuť je oblíbená napříč gastronomickým světem. Zkrátka se jedná o vynikající ingredience do mnoha sladkých i slaných pokrmů.

Mezi nejlepší recepty s pomerančem patří například:

  • Zázvorový pomerančový sirup
  • Pomerančový salát s římským salátem a avokádem
  • Kurča s pomerančovou omáčkou
  • Pomerančové muffiny
  • Tiramisu s pomerančem a kávou

Pomeranč je také skvělý doplněk k mnoha druhům masa, ryb či zeleniny. Jeho kyselá chuť perfektně ladí s řadou koření či bylinek, jako jsou tymián, rozmarýn, zázvor či skořice.

Pomeranč není jen chutné ovoce, ale v gastronomii se stal nezbytnou součástí mnoha receptů. Sladké i slané pokrmy s pomerančem jsou oblíbené napříč světem a nabízejí širokou škálu chuťových zážitků. Tak neváhejte a vyzkoušejte některý z našich tipů na recepty s pomerančem!

ovocny

Pomeranč v gastronomii: nejlepší recepty na sladké i slané pokrmy

Sladké pokrmy s pomerančem

Sladké dezerty s pomerančem jsou oblíbené po celém světě. Zde je pár receptů, které byste si měli zkusit.

Slané pokrmy s pomerančem

Pomerančové přísady mohou být přidány i k tepelně upravovaným jídlům. Pokud máte rádi ochucené jídlo, zde jsou pár receptů pro vás.

Co je vaše oblíbené jídlo s pomerančem? Pokud máte nějaký recept, který byste s námi rádi sdíleli, neváhejte se podělit v komentářích.

Pomeranč v gastronomii

Nejlepší recepty na sladké pokrmy

– Pomerančový koláč s mandlovým krémem
– Pomerančové muffiny s tmavou čokoládou
– Pomerančový sorbet s kandovanými pomeranči
– Pomerančová tartletka s vanilkovým krémem a karamelovým polevem

Nejlepší recepty na slané pokrmy

– Pomerančová omáčka k masu
– Salát s kuřecím masem a pomeranči
– Pečený losos s pomerančovou glazurou
– Pomerančová marináda k grilovaným kuřecím prsíčkům

ovoce

Co všechno byste měli vědět o pomerančích?

Historie pomerančů

Pomeranče, původně zvané „narangah“ (což znamená pachová věc) v sanskrtském jazyce, pocházejí z oblasti dnešního Jižního Číny a severního Vietnamu. Od 9. století se pomeranče rozšířily po celém světě, díky arabským obchodníkům a křesťanským křížovým výpravám. V té době byly pomeranče považovány za luxusní plodinu, dostupnou pouze bohatým a šlechticům.

Pomeranče v kuchyni

Pomeranče jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, vlákniny a živin, které budou vašemu tělu prospěšné. Díky vysokému obsahu antioxidantů snižují riziko srdečních chorob a podporují zdravou pokožku. Pomeranče mohou být jen tak po snídani, ale také je můžete použít v kuchyni. Přidejte pomerančovou šťávu do smoothies, salátů nebo připravte osvěžující pomerančový nápoj.

Kultivace pomerančů

Pomeranče jsou běžně pěstovány v teplých klimatických podmínkách, jako jsou Španělsko, Maroko a Itálie. Existuje několik odrůd pomerančů, včetně červených a žlutých pomerančů. Pomerančové stromy mohou růst až do výšky pěti metrů a produkovat až 180 kilogramů ovoce ročně.

Více informací o pomerančích můžete najít například na Wikipedii.

fruit

Pomeranč v gastronomii: nejlepší recepty na sladké i slané pokrmy

  • Sladké pokrmy s pomerančem – pomerančový sorbet, pomerančový cheesecake, pomerančové muffiny
  • Slané pokrmy s pomerančem – salát s pomerančem a vlašskými ořechy, pomerančové kuřecí kousky, glazovaná žebra s pomerančem
  • Pomeranč jako zdroj vitamínu C a antioxidantů – využijte šťávu i kůru z pomeranče do vašich receptů
  • Tip pro koktejly – pomerančový martini, pomerančový mojito, pomerančový spritz

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky