Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty
Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty
Pokud se chcete přiklonit k zdravějšímu životnímu stylu, zelenina by měla být pravidelnou součástí vaší stravy. A jak ji připravit tak, aby chutnala i těm, kteří nejsou zvyklí jíst zeleninu? Zkuste ji upéct!
Zelenina pečená v troubě je jednoduchá na přípravu, oblíbená a výživná. Navíc k jejímu přípravě potřebujete jen základní vybavení kuchyně. Mezi nejpoužívanější druhy patří cuketa, lilek, paprika, rajčata, brambory, cibule a mrkev.
Zeleninu stačí nakrájet na menší kousky, okořenit podle chuti olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami, jako jsou tymián nebo oregáno. Poté ji vložte na plech a pečte v troubě při teplotě 200 – 220 °C zhruba 20 až 30 minut podle druhu zeleniny.
Můžete vyzkoušet také recept na směs pečené zeleniny s mozzarellou. Potřebujete cuketu, lilek, cibuli, rajčata, česnek, bylinky a mozzarellu. Zeleninu nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata a zalijte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte dalších 20 minut. Poté přidejte na kousky roztrhanou mozzarellu a dejte do trouby ještě asi 5 minut, dokud se sýr neroztaví.
Pečená zelenina je skvělý pokrm na oběd nebo večeři, který můžete podávat například s rýží, quinoou nebo zapečeným bramborem. Pokud dáte při pečení zelenině pozor na teplotu a čas, bude mít krásnou barvu a chuť. Bon appétit!

Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty
Pečená zelenina s bylinkovým olejem
Ingredience:
- 1 cuketa
- 2 papriky (různých barev)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bylinkového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek nakrájejte na kolečka.
- Vše smíchejte s olivovým a bylinkovým olejem a kořeněte solí a pepřem.
- Zeleninu dejte do pekáče a pečte v troubě při 200 °C asi 30 minut, dokud nebude zlatavá.
Kuřecí prsa s pečenou zeleninou
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa
- 1 cuketa
- 1 paprika (červená nebo žlutá)
- 2 mrkve
- 4 brambory
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- bazalka
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete podle chuti.
- Cuketu, papriku, mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky.
- Vše smíchejte s olivovým olejem, octem a kořeněte bazalkou, majoránkou, solí a pepřem.
- Na plech dejte zeleninu a na ni položte kousky kuřecího masa.
- Pečte v troubě při 200 °C asi 40 minut, dokud není kuřecí maso propečené a zelenina měkká.
V USA si můžete přečíst zajímavý recept na pečenou zeleninu, který obsahuje další nápady na koření a zdroje zdraví.
Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty
Recept č. 1: Pečená zelenina na sušených bylinách
- 500g různých zelenin (mrkev, cibule, paprika, cuketa, brambory)
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu a oregana
- 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
- Nejprve předehřejeme troubu na 200°C.
- Zeleninu nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy.
- Přidáme olivový olej, tymián, oregano a česnek. Osolíme a opepříme podle chuti.
- Dobře promícháme, aby byla zelenina rovnoměrně pokryta olejem a kořením.
- Zejména brambory rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a není lehce zlatavá.
Recept č. 2: Medová pečená zelenina
- 500g různých zelenin (mrkev, cibule, paprika, cuketa, brambory)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
- 1 lžička soli a pepře
- Opět předehřejeme troubu na 200°C.
- Zeleninu nakrájíme a dáme do mísy.
- Přidáme olivový olej, med, česnek, sůl a pepř. Dobře promícháme.
- Zeleninu rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a není lehce zlatavá.

Pecená zelenina – skvělá alternativa k masu!
Stále více lidí se rozhoduje pro zdravější životní styl a omezují množství konzumovaného masa. Pecena zelenina je skvělou alternativou k masu, která nabízí nejen chuťovou lahůdku, ale také množství potřebných živin pro náš organismus.
Proč je pecena zelenina zdravá volba?
Nejenže je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, ale také nezatěžuje náš organismus toxiny, které jsou přítomné v mase. Pecením zeleniny dochází k uvolňování antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky a podporují funkci našeho imunitního systému.
Jaké zeleniny jsou vhodné k pečení?
Pecená zelenina se dá připravit z celé řady druhů zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří brambory, mrkev, cukety, brokolice, paprika nebo cibule. Důležité je zvolit správnou teplotu a čas pečení, aby zelenina zůstala vláčná a šťavnatá.
Pecená zelenina je skvělou volbou pro vegetariány, vegany, ale i pro všechny, kteří se snaží o zdravější stravu. Pokud hledáte inspiraci nejen pro pečení zeleniny, navštivte Wikipedii, kde najdete mnoho užitečných informací o zelenině a zdravé výživě obecně.

Jak připravit skvělou pečenou zeleninu:
– Vyberte si zeleninu, kterou chcete péct.
– Nakrájejte ji na menší kousky.
– Vložte zeleninu do misky a zalijte olivovým olejem.
– Přidejte koření podle chuti (např. rozmarýn, tymián, česnek).
– Promíchejte zeleninu, aby byla rovnoměrně pokrytá.
– Pečte zeleninu v předem zahřáté troubě na 200 °C asi 20-30 minut, dokud není měkká a zlatohnědá.
– Na konci můžete přidat sýr nebo ořechy pro chuťový zážitek.
– Podávejte a vychutnávejte si skvělé pečené zeleniny!

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.



