|

Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty

Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty

Pokud se chcete přiklonit k zdravějšímu životnímu stylu, zelenina by měla být pravidelnou součástí vaší stravy. A jak ji připravit tak, aby chutnala i těm, kteří nejsou zvyklí jíst zeleninu? Zkuste ji upéct!

Zelenina pečená v troubě je jednoduchá na přípravu, oblíbená a výživná. Navíc k jejímu přípravě potřebujete jen základní vybavení kuchyně. Mezi nejpoužívanější druhy patří cuketa, lilek, paprika, rajčata, brambory, cibule a mrkev.

Zeleninu stačí nakrájet na menší kousky, okořenit podle chuti olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami, jako jsou tymián nebo oregáno. Poté ji vložte na plech a pečte v troubě při teplotě 200 – 220 °C zhruba 20 až 30 minut podle druhu zeleniny.

Můžete vyzkoušet také recept na směs pečené zeleniny s mozzarellou. Potřebujete cuketu, lilek, cibuli, rajčata, česnek, bylinky a mozzarellu. Zeleninu nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata a zalijte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte dalších 20 minut. Poté přidejte na kousky roztrhanou mozzarellu a dejte do trouby ještě asi 5 minut, dokud se sýr neroztaví.

Pečená zelenina je skvělý pokrm na oběd nebo večeři, který můžete podávat například s rýží, quinoou nebo zapečeným bramborem. Pokud dáte při pečení zelenině pozor na teplotu a čas, bude mít krásnou barvu a chuť. Bon appétit!

zelenina





Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty

Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty

Pečená zelenina s bylinkovým olejem

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 papriky (různých barev)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bylinkového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na menší kousky.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte na kolečka.
  3. Vše smíchejte s olivovým a bylinkovým olejem a kořeněte solí a pepřem.
  4. Zeleninu dejte do pekáče a pečte v troubě při 200 °C asi 30 minut, dokud nebude zlatavá.

Kuřecí prsa s pečenou zeleninou

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 cuketa
  • 1 paprika (červená nebo žlutá)
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • bazalka
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete podle chuti.
  2. Cuketu, papriku, mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky.
  3. Vše smíchejte s olivovým olejem, octem a kořeněte bazalkou, majoránkou, solí a pepřem.
  4. Na plech dejte zeleninu a na ni položte kousky kuřecího masa.
  5. Pečte v troubě při 200 °C asi 40 minut, dokud není kuřecí maso propečené a zelenina měkká.

V USA si můžete přečíst zajímavý recept na pečenou zeleninu, který obsahuje další nápady na koření a zdroje zdraví.


Jak připravit skvělou pečenou zeleninu – recepty

Recept č. 1: Pečená zelenina na sušených bylinách

  • 500g různých zelenin (mrkev, cibule, paprika, cuketa, brambory)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného tymiánu a oregana
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
  1. Nejprve předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy.
  3. Přidáme olivový olej, tymián, oregano a česnek. Osolíme a opepříme podle chuti.
  4. Dobře promícháme, aby byla zelenina rovnoměrně pokryta olejem a kořením.
  5. Zejména brambory rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a není lehce zlatavá.

Recept č. 2: Medová pečená zelenina

  • 500g různých zelenin (mrkev, cibule, paprika, cuketa, brambory)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
  • 1 lžička soli a pepře
  1. Opět předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Zeleninu nakrájíme a dáme do mísy.
  3. Přidáme olivový olej, med, česnek, sůl a pepř. Dobře promícháme.
  4. Zeleninu rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a není lehce zlatavá.

zeleninova





Pecená zelenina | Long-tail keyword

Pecená zelenina – skvělá alternativa k masu!

Stále více lidí se rozhoduje pro zdravější životní styl a omezují množství konzumovaného masa. Pecena zelenina je skvělou alternativou k masu, která nabízí nejen chuťovou lahůdku, ale také množství potřebných živin pro náš organismus.

Proč je pecena zelenina zdravá volba?

Nejenže je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, ale také nezatěžuje náš organismus toxiny, které jsou přítomné v mase. Pecením zeleniny dochází k uvolňování antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky a podporují funkci našeho imunitního systému.

Jaké zeleniny jsou vhodné k pečení?

Pecená zelenina se dá připravit z celé řady druhů zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří brambory, mrkev, cukety, brokolice, paprika nebo cibule. Důležité je zvolit správnou teplotu a čas pečení, aby zelenina zůstala vláčná a šťavnatá.

Pecená zelenina je skvělou volbou pro vegetariány, vegany, ale i pro všechny, kteří se snaží o zdravější stravu. Pokud hledáte inspiraci nejen pro pečení zeleniny, navštivte Wikipedii, kde najdete mnoho užitečných informací o zelenině a zdravé výživě obecně.


vegetables

Jak připravit skvělou pečenou zeleninu:
– Vyberte si zeleninu, kterou chcete péct.
– Nakrájejte ji na menší kousky.
– Vložte zeleninu do misky a zalijte olivovým olejem.
– Přidejte koření podle chuti (např. rozmarýn, tymián, česnek).
– Promíchejte zeleninu, aby byla rovnoměrně pokrytá.
– Pečte zeleninu v předem zahřáté troubě na 200 °C asi 20-30 minut, dokud není měkká a zlatohnědá.
– Na konci můžete přidat sýr nebo ořechy pro chuťový zážitek.
– Podávejte a vychutnávejte si skvělé pečené zeleniny!

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář