|

Jak si připravit domácí vlašský ořechový likér

Jak si připravit domácí vlašský ořechový likér

Pokud máte rádi ořechové likéry a nechcete si kupovat drahou značkovou verzi, můžete si snadno připravit vlašský ořechový likér doma.

Ingredience:

  • 500 ml vodka
  • 300 g vlašských ořechů (nasekaných na menší kousky)
  • 200 g cukru
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Vlašské ořechy nasekejte na menší kousky a vložte do sklenice s vodkou.
  2. Sklenici uzavřete a nechte louhovat na tmavém místě po dobu 2-3 týdnů.
  3. 2 týdny poté přiveďte cukr s vodou k varu a nechte vařit, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechte sirup vychladnout.
  4. Smyjte ořechy z vodky přes sítko a smíchejte s cukrovým sirupem.
  5. Ořechový likér přelijte do láhve a uložte na chladné místo.
  6. Likér můžete skladovat až 6 měsíců.

Domácí vlašský ořechový likér si můžete vychutnat samotný, s ledem, nebo ho můžete použít jako přísadu do různých koktejlů. Bon appetit!

ořechy



Jak Si Připravit Domácí Vlašský Ořechový Likér

Co je to Vlašský Ořechový Likér?

Vlašský ořechový likér je tradiční nápoj, který se vyrábí z vlašských ořechů, cukru a alkoholu. Tento likér má silnou ořechovou chuť a vůni a je obvykle podáván jako digestiv po jídle. Je to oblíbený nápoj v celé Evropě a můžete si ho vyrobit i sami doma!

Co budete potřebovat k přípravě?

  • 600g oloupaných vlašských ořechů
  • 700ml silného vína (například španělského tempranilla)
  • 700ml vodky nebo rumu
  • 400g cukru
  • Kůru z 1 citronu
  • 3 hřebíčky
  • 2 skořicové hůlky
  • Gumové rukavice (na ochranu rukou při olupování ořechů)

Jak na to:

  1. Oloupejte všechny vlašské ořechy. Je to docela pracné, takže si dejte na ruce gumové rukavice, aby jste si neudělali špatně.
  2. Nalijte víno do velké nádoby, dejte do něj ořechy a nechte 24 hodin máčet.
  3. Po 24 hodinách přidejte vodku/ rum, cukr, citronovou kůru, hřebíček a skořici. Smíchejte a nechte dalších 24 hodin vyluhovat.
  4. Proberte směs a přeceďte přes cedník, tak abyste oddělili ořechy od tekutiny.
  5. Přelijte do lahví a nechte vychladnout.
  6. Vydrží až 2 měsíce v ledničce.

Podobné nápoje z USA:

Pokud máte rádi likéry, podívejte se na tento recept na domácí Bailey’s Irish Cream od sugarandsoul.co. Tento nápoj pochází z Irska a je oblíbený na celém světě. Pokud máte rádi mojito, zkontrolujte tento recept na allrecipes.com. Mojito je populární koktejl v Latinské Americe a Karibiku a je lehký, osvěžující a perfektní pro léto.



Jak si připravit domácí vlašský ořechový likér

Co budete potřebovat:

  • 500 ml vodky
  • 1 šálek čerstvých vlašských ořechů
  • ½ šálku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Ořechy rozdrtíme nebo nakrájíme na menší kousky.
  2. Vlašské ořechy přidáme do sklenice nebo jiné nádoby, kterou můžeme uzavřít.
  3. Nalijeme vodku a důkladně zamícháme.
  4. Necháme směs stát na tmavém místě po dobu 3 týdnů, případně déle podle chuti.
  5. Poté směs přecedíme a odstraníme zbytky ořechů.
  6. Přidáme cukr a vanilkový extrakt a opět důkladně zamícháme.
  7. Přelijeme do lahve a skladujeme v chladničce.

Tento likér můžete podávat jako digestiv nebo ho přidávat do koktejlů a dezertů.

zeleninova

Čerstvé vlašské ořechy: Proč jsou tak zdravé?

Co jsou vlašské ořechy?

Čerstvé vlašské ořechy jsou semena stromu nazývaného “Vlašský ořech”. Tyto stromy pocházejí z východní Evropy a západní Asie, ale jsou pěstovány po celém světě. Vlašské ořechy jsou oblíbené pro svůj výjimečně bohatý a výživově hodnotný obsah.

Proč jsou čerstvé vlašské ořechy zdravé?

Vlašské ořechy jsou plné zdravých tuků, vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Tyto ořechy jsou také bohaté na antioxidanty, zejména na vitamín E. Antioxidanty pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, což může vést k mnoha zdravotním problémům, včetně srdečních chorob a rakoviny.

Další výhodou čerstvých vlašských ořechů je jejich obsah omega-3 mastných kyselin. Tyto kyseliny jsou důležité pro zdravé srdce a mozek. Vlašské ořechy také pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a mohou pomoci snížit riziko diabetu.

Jak konzumovat čerstvé vlašské ořechy?

Čerstvé vlašské ořechy můžete konzumovat samostatně jako svačinu nebo je přidat do různých jídel. Jsou skvělou přísadou do salátů, pečiva nebo různých dezertů. Pokud máte pocit, že jsou pro vás příliš tvrdé, můžete je potřít trochou olivového oleje a posypat solí pro lepší chuť.

Pro více informací navštivte stránku na wikipedii

Pro více informací o vlašských ořeších navštivte stránku na wikipedia.org.

orisky

Jak si připravit domácí vlašský ořechový likér

  • Nakrájejte půl kila vlašských ořechů na menší kousky.
  • Ořechy dejte do sklenice s víkem a zalijte 1 litrem vodky.
  • Uzavřete sklenici a nechte louhovat po dobu 2-4 týdnů na teplém místě, občas protřepejte.
  • Po uplynutí doby ořechovou vodku sceďte a vytlačte z ořechů co nejvíc tekutiny.
  • V hrnci smíchejte 400g cukru a 1 a půl šálku vody a vařte za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
  • Za stálého míchání cukrový sirup vařte 5-7 minut nebo dokud získá barvu medu.
  • Smíchejte ořechovou vodku s cukrovým sirupem a nechte stát přibližně týden na tmavém a chladném místě.
  • Nakonec likér přefiltrujte do láhve a nechte odležet alespoň týden před servírováním.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář