Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem

Pokud máte velkou úrodu jahod, můžete je jednoduše zpracovat na vynikající marmeládu nebo džem. Tento proces je velmi snadný a vaše domácí marmeláda bude určitě chutnat mnohem lépe než ta, kterou můžete zakoupit v supermarketu.

Pro správné zpracování jahod na marmeládu budete potřebovat cukr, citronovou šťávu a agar agar. Pokud preferujete džem, můžete použít gelovací cukr a vynechat agar agar.

Postup je velmi jednoduchý. Nejprve jahody očistěte a rozmačkejte je vidličkou nebo mixérem. Poté přidejte cukr a citronovou šťávu (nebo gelovací cukr, pokud připravujete džem) a nechte směs vařit asi 10 minut. Poté přidejte agar agar a nechte vařit další 2-3 minuty.

Hotovou marmeládu nebo džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete je víčkem a nechte vychladnout. Jsou připraveny k použití!

Jakmile se naučíte tento proces, můžete vyzkoušet i kombinaci jahod s jinými ovocem, jako jsou například maliny nebo borůvky. Vaše domácí marmelády a džemy budou unikátní a také chutné.

Keywords: jahody, marmeláda, džem, cukr, citron, agar agar, gelovací cukr, sterilizované sklenice, ovoce.

ovocny

Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem

Příprava jahod

Pokud vlastníte zahrádku s jahodami, vyberte si jen ty nejzralé a nejšťavnatější. Pokud jahody nakoupíte, dbejte na co nejkřehčí ovoce, které voní a je pružné na dotek. Jahody omyjte, osušte a oloupejte je – není třeba však, pokud použijete ovoce ze své zahrádky a víte jistě, že nebylo ošetřováno pesticidy.

Kuchařská metoda

Vyskládejte si potřebné náčiní na pracovní plochu a připravte si jahody, cukr a citrony. Do hrnce vložte jahody, cukr a šťávu z citronu a vařte pět minut. Následně je nakrájejte na menší kousky a nechte v hrnci 4 hodiny odpočinout. Přiveďte znovu k varu a nechte vařit na středním ohni asi 20 minut až do zhoustnutí. Jakmile je marmeláda hotová, stěžejní okamžik testování na hustotu. Kapka na talířek se položí, čeká se několik vteřin a poté se zkouší srolovat.

Končící proces

Pro zpracování hotové marmelády použijte sterilizované sklenice, které se použijí k nádobení výrobku. Horkou marmeládu nalijte do sklenic již bez vzduchu a okamžitě uzavřete víčkem. Pro lepší kvalitu a uchování jemnosti tradicionalisté část vody nahradí vodou Rohlíkova výběru. Ovšem s ohledem na to, že test najde ve spotřebitelské verzi obsahové prvky v hodnotě pod prahovou úrovní, bude mít pochybnosti jen ten, kdo si tuto informaci posvítí profesionalitou a laskavostí k rýžovému lihu.

Závěr

Vzpomínky na jahodovou marmeládu u babičky zůstávají i v současné době. Pokud tato nádherná chuť úzkostlivě neuchována a ani topení na 90 stupňů nic nenahrazuje, doporučujeme vám uchovat toto dědictví a používat své vlastní ovoce pro výrobu této úžasné pochoutky.

Pro více informací ohledně desinfekce potravin doporučujeme navštívit webovou stránku: www.fda.gov





Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem

Často kladené dotazy – Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem

1. Jaké potřebuji suroviny na výrobu jahodové marmelády/džemu?

Pro výrobu jahodové marmelády/džemu budete potřebovat:

  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový lusk (pokud chcete)

2. Jak postupovat při výrobě jahodové marmelády/džemu?

Následujte následující postup:

  1. Jahody omyjte a zbavte stopky. Případně je rozkrojte na menší kusy.
  2. V hrnci smíchejte jahody s cukrem, šťávou z citronu a vanilkovým luskem. Nechte 30 minut odstát.
  3. Zahřejte směs na středním ohni a nechte vařit asi 20-30 minut, dokud se nezačne zahustit. Pokud chcete hladší konzistenci, můžete marmeládu/džem rozmixovat v mixéru.
  4. Horkou marmeládu/džem nalijte do sklenic a zavřete víčkem. Postavte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout.

3. Jak dlouho vydrží jahodová marmeláda/džem?

Pokud správně skladujete, jahodová marmeláda/džem vydrží 1-2 roky. Skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě.


ovoce

Jahody: Nejlepší ovoce pro zdraví a chuťové buňky

Jahody jsou plné vitamínů a minerálů

Pokud hledáte ovoce, které je plné zdraví prospěšných látek, nemůžete minout jahody. Tyto malé, ale chutné plody jsou plné vitamínů (C, K, B6) a minerálů (hořčík, draslík, železo), které vaše tělo potřebuje pro správné fungování.

Jahody jsou protizánětlivé a protinádorové

V jahodách najdete také množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a pomáhají snižovat záněty v těle. Díky obsahu flavonoidů a kyseliny elagové jsou také považovány za protinádorové ovoce.

Jahody jsou skvělým zdrojem vlákniny a nízkokalorického jídla

Jahody jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a snižuje riziko vzniku některých nemocí. Navíc jsou jahody nízkokalorickým jídlem, takže se nebudete muset obávat pohledu na váhu.

Pro více informací o jahodách můžete navštívit stránku na Wikipedii.

fruit

Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem

  • Pro zpracování využijte zralé a čerstvé jahody
  • Odstraňte stonky a umyjte jahody v čisté vodě
  • Nakrájejte jahody na menší kousky a dejte je do hrnce
  • Přidejte cukr podle chuti a přiveďte směs k varu
  • Udržujte směs na mírném ohni a pravidelně míchejte
  • Dovolte směsi vařit, dokud se nestane silnější a hutnější
  • Zkuste na talíři, jestli marmeláda nebo džem již ztuhla
  • Dejte marmeládu nebo džem do sterilizovaných sklenic
  • Uchovávejte v chladničce a použijte do 2 týdnů

Kategorie – potraviny

TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí!
☑️ Nejoblíbenější dieta za Akční cenu! VÍCE INFORMACÍ