Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem
Pokud máte velkou úrodu jahod, můžete je jednoduše zpracovat na vynikající marmeládu nebo džem. Tento proces je velmi snadný a vaše domácí marmeláda bude určitě chutnat mnohem lépe než ta, kterou můžete zakoupit v supermarketu.
Pro správné zpracování jahod na marmeládu budete potřebovat cukr, citronovou šťávu a agar agar. Pokud preferujete džem, můžete použít gelovací cukr a vynechat agar agar.
Postup je velmi jednoduchý. Nejprve jahody očistěte a rozmačkejte je vidličkou nebo mixérem. Poté přidejte cukr a citronovou šťávu (nebo gelovací cukr, pokud připravujete džem) a nechte směs vařit asi 10 minut. Poté přidejte agar agar a nechte vařit další 2-3 minuty.
Hotovou marmeládu nebo džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete je víčkem a nechte vychladnout. Jsou připraveny k použití!
Jakmile se naučíte tento proces, můžete vyzkoušet i kombinaci jahod s jinými ovocem, jako jsou například maliny nebo borůvky. Vaše domácí marmelády a džemy budou unikátní a také chutné.
Keywords: jahody, marmeláda, džem, cukr, citron, agar agar, gelovací cukr, sterilizované sklenice, ovoce.
Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem
Příprava jahod
Pokud vlastníte zahrádku s jahodami, vyberte si jen ty nejzralé a nejšťavnatější. Pokud jahody nakoupíte, dbejte na co nejkřehčí ovoce, které voní a je pružné na dotek. Jahody omyjte, osušte a oloupejte je – není třeba však, pokud použijete ovoce ze své zahrádky a víte jistě, že nebylo ošetřováno pesticidy.
Kuchařská metoda
Vyskládejte si potřebné náčiní na pracovní plochu a připravte si jahody, cukr a citrony. Do hrnce vložte jahody, cukr a šťávu z citronu a vařte pět minut. Následně je nakrájejte na menší kousky a nechte v hrnci 4 hodiny odpočinout. Přiveďte znovu k varu a nechte vařit na středním ohni asi 20 minut až do zhoustnutí. Jakmile je marmeláda hotová, stěžejní okamžik testování na hustotu. Kapka na talířek se položí, čeká se několik vteřin a poté se zkouší srolovat.
Končící proces
Pro zpracování hotové marmelády použijte sterilizované sklenice, které se použijí k nádobení výrobku. Horkou marmeládu nalijte do sklenic již bez vzduchu a okamžitě uzavřete víčkem. Pro lepší kvalitu a uchování jemnosti tradicionalisté část vody nahradí vodou Rohlíkova výběru. Ovšem s ohledem na to, že test najde ve spotřebitelské verzi obsahové prvky v hodnotě pod prahovou úrovní, bude mít pochybnosti jen ten, kdo si tuto informaci posvítí profesionalitou a laskavostí k rýžovému lihu.
Závěr
Vzpomínky na jahodovou marmeládu u babičky zůstávají i v současné době. Pokud tato nádherná chuť úzkostlivě neuchována a ani topení na 90 stupňů nic nenahrazuje, doporučujeme vám uchovat toto dědictví a používat své vlastní ovoce pro výrobu této úžasné pochoutky.
Pro více informací ohledně desinfekce potravin doporučujeme navštívit webovou stránku: www.fda.gov
Často kladené dotazy – Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem
1. Jaké potřebuji suroviny na výrobu jahodové marmelády/džemu?
Pro výrobu jahodové marmelády/džemu budete potřebovat:
- 1 kg jahod
- 500 g cukru
- šťávu z 1/2 citronu
- 1 vanilkový lusk (pokud chcete)
2. Jak postupovat při výrobě jahodové marmelády/džemu?
Následujte následující postup:
- Jahody omyjte a zbavte stopky. Případně je rozkrojte na menší kusy.
- V hrnci smíchejte jahody s cukrem, šťávou z citronu a vanilkovým luskem. Nechte 30 minut odstát.
- Zahřejte směs na středním ohni a nechte vařit asi 20-30 minut, dokud se nezačne zahustit. Pokud chcete hladší konzistenci, můžete marmeládu/džem rozmixovat v mixéru.
- Horkou marmeládu/džem nalijte do sklenic a zavřete víčkem. Postavte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout.
3. Jak dlouho vydrží jahodová marmeláda/džem?
Pokud správně skladujete, jahodová marmeláda/džem vydrží 1-2 roky. Skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě.
Jahody: Nejlepší ovoce pro zdraví a chuťové buňky
Jahody jsou plné vitamínů a minerálů
Pokud hledáte ovoce, které je plné zdraví prospěšných látek, nemůžete minout jahody. Tyto malé, ale chutné plody jsou plné vitamínů (C, K, B6) a minerálů (hořčík, draslík, železo), které vaše tělo potřebuje pro správné fungování.
Jahody jsou protizánětlivé a protinádorové
V jahodách najdete také množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a pomáhají snižovat záněty v těle. Díky obsahu flavonoidů a kyseliny elagové jsou také považovány za protinádorové ovoce.
Jahody jsou skvělým zdrojem vlákniny a nízkokalorického jídla
Jahody jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a snižuje riziko vzniku některých nemocí. Navíc jsou jahody nízkokalorickým jídlem, takže se nebudete muset obávat pohledu na váhu.
Pro více informací o jahodách můžete navštívit stránku na Wikipedii.
Jak zpracovat jahody na marmeládu nebo džem
- Pro zpracování využijte zralé a čerstvé jahody
- Odstraňte stonky a umyjte jahody v čisté vodě
- Nakrájejte jahody na menší kousky a dejte je do hrnce
- Přidejte cukr podle chuti a přiveďte směs k varu
- Udržujte směs na mírném ohni a pravidelně míchejte
- Dovolte směsi vařit, dokud se nestane silnější a hutnější
- Zkuste na talíři, jestli marmeláda nebo džem již ztuhla
- Dejte marmeládu nebo džem do sterilizovaných sklenic
- Uchovávejte v chladničce a použijte do 2 týdnů