Jak zpracovat šťavnaté jablka na domácí marmelády, šťávy a kompoty
Jak zpracovat šťavnaté jablka na domácí marmelády, šťávy a kompoty
Pokud máte v zahradě jabloně plné šťavnatých jablek, neváhejte a začněte s jejich zpracováním na chutné domácí marmelády, šťávy a kompoty. V tomto článku vám ukážeme, jak na to.
Marmeláda z jablek – Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dále vařte s cukrem, citronovou šťávou a skořicí, dokud se hmotnost neztuhne a nedosáhne zlatavé barvy. Následně můžete marmeládu naplnit do sklenic a uzavřít víčka.
Šťáva z jablek – Jablka rozmixujte v mixéru a následně sceďte přes jemné síto, aby se oddělila šťáva od pecek a dužiny. Přidejte do šťávy citronovou šťávu a případně cukr podle chuti. Šťávu můžete skladovat v ledničce, nebo ji zalijte do lahve a nechte vytvořit přirozenou oxidaci.
Kompot z jablek – Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dále vařte s cukrem a vodou, dokud se jablka nezměknou. Případně můžete přidat skořici nebo vanilku pro chuťové oživení. Kompot můžete podávat jako dezert, k přípravě koláčů nebo jako přísadu do ovocných nápojů.
S těmito jednoduchými kroky můžete snadno zpracovat šťavnatá jablka na vynikající marmelády, šťávy a kompoty. Tak neváhejte a využijte sezónu na jablka!
Jak zpracovat šťavnaté jablka na domácí marmelády, šťávy a kompoty
Marmelády z jablí
Marmelády jsou pro mnoho lidí oblíbeným sladkým pokrmem. Pokud máte šťavnatá jablka, můžete z nich snadno vyrobit skvělou marmeládu. Postup je následující:
- Oloupejte jablka a nakrájejte je na menší kousky. Pokud chcete, můžete je nechat i s kůží.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu a nechte jablka asi hodinu odležet.
- Nalijte směs do hrnce a vařte na středním ohni asi 30 minut. Občas zamíchejte.
- Když je marmeláda hotová, dejte ji do sklenic a uzavřete je.
Pro více informací o vaření marmelád doporučujeme tento článek na simplyrecipes.com.
Šťávy z jablí
Šťávy jsou zdravým a osvěžujícím nápojem, který vám dodá potřebnou dávku vitaminů. Jak na to?
- Oloupejte jablka a nakrájejte je na menší kousky.
- Přidejte jablka do mixéru a rozmixujte je na kaši.
- Poté dbejte na to, aby se kaše neizolovala, a přidejte vodu nebo další ovoce.
- Nakonec šťávu sceďte a můžete si ji dát do lednice. Hotovo!
Pro více informací o výrobě šťáv doporučujeme tento článek na allrecipes.com.
Kompoty z jablí
Kompoty jsou výborným příspěvkem do zásoby, který si můžete dát kdykoliv v roce. Jak na to?
- Oloupejte jablka a nakrájejte je na větší kousky.
- Přidejte jablka do hrnce spolu s vodou a cukrem.
- Pak vařte na nízkém ohni asi 30 minut. Jablka by měla být měkká a sladká.
- Když je kompot hotov, nalijte ho do sklenic a skladujte ho v chladničce.
Pro více informací o výrobě kompotů doporučujeme tento článek na bhg.com.
Jak zpracovat šťavnaté jablka na domácí marmelády, šťávy a kompoty
Jablka na marmelády
Prvním krokem při zpracování jablka na marmelády je oloupat a nakrájet na menší kousky. Poté je nechat v hrnci vařit spolu s cukrem a citronovou šťávou, dokud se neztvrdne do podoby marmelády.
Jablka na šťávu
Pro získání šťávy z jablek se používají lisovací stroje nebo odšťavňovače. Pokud nemáte k dispozici tyto přístroje, můžete jablka nakrájet na menší kousky a nechat v hrnci vařit s trochou vody a cukru. Poté propasírovat skrz síť a získat tak jablečnou šťávu.
Jablka na kompoty
Pro kompot z jablka je potřeba jablka oloupat a nakrájet na menší kousky. Ty se poté v hrnci vaří s trochou vody a cukru, dokud nezměknou. Kompot lze ochutit kořením jako je skořice nebo hřebíček.
Jablko – ovocie plné vitamínov, minerálov a prospešných látok
Jablko je jedným z najobľúbenejších ovocí na svete, a to s dobrým dôvodom. Toto ovocie je plné vitamínov a minerálov, ktoré sú pre naše zdravie veľmi prospešné.
Čo obsahuje jablko?
Jablko obsahuje veľa vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, a obsahuje aj vitamíny A a E. Okrem toho obsahuje minerály ako vápnik, draslík a horčík, ktoré sú dôležité pre zdravie našich kostí a svalov. Jablká obsahujú aj vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť náš organizmus pred voľnými radikálmi.
Jablko v strave
Jablko je výborná súčasť našej stravy – môžeme ho jesť surové, pečené alebo dusené. Okrem toho môžeme z jabĺk pripraviť vynikajúce džúsy, džemy a kompóty.
Výber jabĺk
Pri výbere jabĺk sa snažte vyberať čerstvé ovocie, ktoré nie je príliš mäkké ani príliš tvrdé. Jablká by mali byť voňavé a bez poškodení.
Ak sa chcete dozvedieť viac o jablkách, navštívte prosím Wikipédiu.
Jak zpracovat šťavnaté jablka na domácí marmelády, šťávy a kompoty
- Odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na menší kousky.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu podle chuti a nechte postupně vylučovat šťávu asi hodinu.
- Přiveďte směs k varu a vařte 20-30 minut, dokud jablka nezměknou a šťáva nezahuští.
- Pro marmeládu rozmixujte směs do hladké konzistence, přidejte vanilku a přeneste do sklenic.
- Pro šťávu sceďte směs přes jemné sítko a skladujte v lahvi v chladničce.
- Pro kompot nechte směs vychladnout a uložte v uzavřené nádobě v lednici.
Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.