|

Pomerančová marmeláda – jak ji připravit a na co ji použít?

Pomerančová marmeláda – jak ji připravit a na co ji použít?

Pomerančová marmeláda patří mezi oblíbené dezerty nejen v Česku. Její příprava není nijak složitá a může být využita na mnoho způsobů.

Jak na to?

Na přípravu pomerančové marmelády budete potřebovat pomeranče, cukr a citrónovou šťávu. Nejprve oloupejte pomeranče a oddělte je od bílé kůry. Kůru nakrájejte na tenké proužky a zalijte vodou. Vařte asi 5 minut, poté vodu slijte a kůru rozmixujte do hladkého pyré.

Dále pomeranče rozkrájejte a vyklepejte z dužiny. Dužinu nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce spolu s cukrem a citrónovou šťávou. Vařte na středním ohni asi 20 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs zhoustne.

Poté přidejte pomerančovou kůru a vařte ještě dalších 5 minut. Marmeládu nalijte do sklenic a nechte vychladnout.

Na co ji použít?

Pomerančová marmeláda se hodí například jako náplň na dorty, na mazání toastu nebo jako přísada do jogurtu či tvarohu. Můžete ji také použít jako dochucovadlo do omáček či marinád.

Nyní už jen zbývá vyzkoušet si, jak vám pomerančová marmeláda chutná!

ovocny

Pomerančová marmeláda – jak ji připravit a na co ji použít?

Pomerančová marmeláda patří mezi nejznámější druhy marmelád. Jedná se o lahodnou pochoutku, kterou lze použít k mnoha různým účelům. V této blogové příspěvku se tedy podíváme, jak připravit domácí pomerančovou marmeládu a jak ji použít v kuchyni.

A co samotná příprava?

Nejprve si musíme nařezat potřebné množství pomerančů na půlky. Tyto půlky pak důkladně vyškrábneme tak, aby zůstala pouze kůže. Tuto kůži následně na tenké plátky nakrájíme a odložíme stranou.

Nyní pokračujeme se samotnou marmeládou. Pomerančovou dužinu musíme nasekat nadrobno a dát do hrnce spolu s předem nakrájenou kůží. Nyní přidáme do hrnce cukr a špetku soli. Hrnek vložíme na sporák a za stálého míchání necháme pomalu vařit.

Pomocí mixéru můžeme marmeládu rozmixovat tak, aby byla hladší. Dbejme ale na to, aby se nám nepřipálila. Hotovou marmeládu pak nalijeme do sklenic a necháme vychladnout.

Na co můžeme pomerančovou marmeládu použít?

Pomerančovou marmeládu můžeme použít k mnoha různým účelům. Například se hodí jako příloha ke snídani, jako náplň do croissantů nebo jako složka dortů a zákusků.

Zkusme se tedy podívat na několik zajímavých receptů:

Jak vidíme, pomerančová marmeláda se hodí k různým druhům jídel. Je tedy jen na nás, s jakým způsobem ji použijeme.

Pomerančová marmeláda – jak ji připravit a na co ji použít?

Jak připravit pomerančovou marmeládu?

1. Omyjte 1 kg pomerančů a nastrouhejte jejich kůru.

2. Oškrábejte bílou slupku a nakrájejte pomeranče na kousky.

3. Vložte kousky pomerančů do hrnce, přidejte 1,5 šálku cukru a 2 šálky vody. Směs promíchejte.

4. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni cca 30 minut, dokud se pomeranče nerozdělí na menší kousky.

5. Přidejte nastrouhanou kůru a vařte dalších 10 až 15 minut, dokud marmeláda neztuhne.

6. Nechte chvíli vychladnout a nalijte do sterilizovaných skleniček. Skleničky uzavřete a uložte v chladničce.

Na co použít pomerančovou marmeládu?

Pomerančovou marmeládu můžete použít na sladké, i slané jídlo. Zde je pár tipů:

  • Přidejte ji do jogurtu nebo tvarohu
  • Namazávejte na chleba nebo tousty
  • Použijte jako základ pro omáčky k masu
  • Přidejte do kuskusu nebo ovesné kaše pro chuťové zpestření

ovoce

Pomeranče: Jako zdroj vitamínu C

Pomeranče jsou jedním z nejoblíbenějších druhů citrusů, které obsahují mnoho zdravotně prospěšných látek.

Zdroj vitamínu C

Pomeranče jsou především známé jako zdroj vitamínu C. Tento vitamín je velmi důležitý pro lidský organismus, protože posiluje imunitní systém a chrání před infekčními chorobami.

Průměrně jedna pomeranč obsahuje přibližně 70 mg vitamínu C, což představuje téměř 80 % denní dávky tohoto vitamínu pro dospělého člověka.

Outbound link

Více informací o pomerančích a jejich zdravotních benefitech najdete na Wikipedii.

fruit

Pomerančová marmeláda – jak ji připravit a na co ji použít?

– Na přípravu pomerančové marmelády budete potřebovat pomeranče, cukr a vodu.
– Před začátkem přípravy omyjte pomeranče a nakrájejte je na menší kousky.
– V hrnci smíchejte pomeranče, cukr a vodu a vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
– Pak vařte na středním ohni asi 45 minut, dokud se marmeláda nestane hustá.
– Hotovou marmeládu přelijte do sklenic a nechte vychladit.
– Pomerančovou marmeládu můžete použít například na čerstvý chléb, na pečivo, do koláčů, na palačinky nebo ji můžete přidat do marinády na maso.
– Uchovávejte v chladničce a spotřebujte do několika týdnů.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky