|

Pečená zelenina na grilu: Recepty a triky

Pečená zelenina na grilu: Recepty a triky

Pokud máte rádi grilování a zdravou stravu, určitě vyzkoušejte pečenou zeleninu na grilu. Tento pokrm je nejen chutný, ale také velice zdravý a na grilu můžete použít různé druhy zeleniny.

Nejčastěji se na gril pečou papriky, rajčata, cukety, lilek, cibule, ale můžete využít také mrkev, brokolici, květák a další. Výsledná zelenina bývá lahodně křupavá a plná chuti.

A jak na to? Základem je kvalitní zelenina, kterou nakrájíte na větší kusy. Poté ji můžete opepřit, osolit, pokapat olivovým olejem a podle chuti a preference přidat různé druhy bylinek a koření.

Pečení na grilu probíhá na středně silném ohni, kdy zelenina postupně změkne, ale stále zachová svou chuť a vůni. Pečenou zeleninu můžete podávat jako přílohu k mase nebo jen tak s čerstvým chlebem a sýrem.

Zkuste tuto zdravou alternativu k masovým pokrmům a objevte nové lahodné příchutě pečené zeleniny na grilu.

Keywords: pečená zelenina na grilu, recepty, triky, zdravá strava, papriky, rajčata, cukety, lilek, cibule, mrkev, brokolice, květák.

zelenina





Pečená zelenina na grilu: Recepty a triky

Co je to pečená zelenina na grilu?

Pečená zelenina na grilu je jídlo, které si oblíbila většina lidí. Jde o zeleninu, kterou připravíte na grilu. Existuje mnoho způsobů, jak takovou zeleninu připravovat. V tomto článku se dozvíte několik receptů a triků na přípravu pečené zeleniny na grilu.

Recepty na pečenou zeleninu na grilu

Zde jsou tři nejlepší recepty na pečenou zeleninu na grilu:

  1. Brokolice a květák s olivovým olejem a solí
    • Připravte si brokolici a květák (cca 500g)
    • Smíchejte olivový olej (3 lžíce) a sůl (1/2 lžičky) do misky
    • Postříkejte brokolici a květák směsí z olivového oleje a soli
    • Dejte zeleninu na gril a pečte zhruba 10 minut
  2. Cukety a papriky se sýrem a bylinkami
    • Připravte si cukety a papriky (cca 500g)
    • Smíchejte olivový olej (3 lžíce), sůl (1/2 lžičky), bylinky (tymián, oregano) a strouhaný sýr (50g) do misky
    • Pak postříkejte cukety a papriky směsí z olivového oleje, soli, bylinek a sýra
    • Dejte zeleninu na gril a pečte zhruba 15 minut
  3. Lilky se sójovou omáčkou
    • Připravte si lilek (cca 500g)
    • Smíchejte sójovou omáčku (2 lžíce), med (1 lžíci), olivový olej (1 lžíci), papriku a pepř do misky
    • Nasekejte lilky na menší kousky a procvakněte je na dřívku
    • Postříkejte lilky směsí z sójové omáčky, medu, olivového oleje, papriky a pepře
    • Dejte lilky na gril a pečte zhruba 10 minut

Trik na přípravu pečené zeleniny na grilu

Zde je jeden trik, který vám pomůže s přípravou pečené zeleniny na grilu:

Pokud používáte dřívka, namočte je do vody. Tím se zabrání tomu, aby se během grilování spálily.

Zdroj


Pečená zelenina na grilu: Recepty a triky

Co potřebujeme na pečenou zeleninu na grilu?

Kromě samotné zeleniny budeme potřebovat gril nebo grilovací pánev, olej, sůl a koření dle chuti.

Jakou zeleninu můžeme péct na grilu?

Na grilu můžeme péct různou zeleninu, jako jsou papriky, cukety, lilek, rajčata, cibule nebo brambory.

Jak připravit zeleninu na gril?

Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky a omyjeme. Poté ji můžeme potřít olejem a posypat solí a kořením dle chuti. Nebo můžeme použít marinádu, do které necháme zeleninu alespoň půl hodiny odležet. Poté zeleninu položíme na rozpálený gril a pečeme až do zlatavé barvy.

Jaké jsou nejlepší triky pro pečení zeleniny na grilu?

Pro lepší chuť a zdravější verzi zeleniny na grilu, doporučuje se použít olivový olej a koření dle chuti (např. tymián, oregano nebo rozmarýn). Je také důležité pečlivě sledovat pečení zeleniny, aby se nespálila a zůstala šťavnatá. Pokud nechcete zeleninu příliš měnit, můžete ji potřít pouze olejem, solí a pepřem a nechat na grilu přibližně 10 minut z každé strany.

zeleninova

Pečená zelenina – skvělá alternativa k tradičnímu salátu

Jak připravit pečenou zeleninu?

Pro přípravu si můžete vybrat libovolnou zeleninu, kterou máte rádi. Doporučujeme například papriky, cuketu, lilek, mrkev nebo cibuli. Zeleninu nakrájíme na menší kousky a rozložíme na plech, který jsme předtím vymazali olejem. Pečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 200 stupňů.

Jaké jsou výhody pečené zeleniny?

Pečená zelenina obsahuje více vitamínů než tradiční salát. Navíc můžeme díky různým druhům zeleniny zajistit rozmanitost chutí i barev na talíři. Pečená zelenina je také skvělou alternativou pro osoby, které nejsou příznivci tradičních salátů.

Pro více informací o zdravých stravovacích návyky doporučujeme navštívit stránku zdravá strava na Wikipedii.

vegetables

Pečená zelenina na grilu: Recepty a triky

  • Pečeme na grilu zeleninu jako papriky, cuketu, lilek, cibuli, rajčata nebo kukuřici.
  • Zeleninu nejdříve nakrájíme a potřeme olejem. Můžeme ji ochutit různými kořením nebo bylinkami.
  • Zeleninu grilujeme na přímém ohni, po otočení můžeme nad ní přidat nějaký druh sýra.
  • Pro delší dochucení můžeme zeleninu po pečení okapat olivovým olejem a posypat čerstvou petrželkou.
  • Pečená zelenina na grilu může sloužit jako příloha k masu nebo jako samostatné jídlo. Je skvělá pro vegetariány i vegany.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky