Skvělá pomerančová marmeláda – recept na domácí výrobu
Pokud máte rádi sladké a chuťově bohaté marmelády, vyzkoušejte si připravit doma skvělou pomerančovou marmeládu! Tento recept vám umožní vytvořit dokonalou marmeládu přesně podle vašich představ – a navíc si užijete zábavu z výroby domácího konzervování.
Co budete potřebovat:
- 1 kg pomerančů
- 1 kg cukru
- 1 šťávu z citronu
- 250 ml vody
Jak na to:
- Oloupejte pomeranče a nakrájejte je na malé kousky. Pokud používáte bio pomeranče, můžete použít i kůru.
- Nasadte hrnec na střední plamen a nechte v něm rozpustit cukr, citronovou šťávu a vodu. Po dokončení zmíchání přidejte pomerančové kousky a promíchejte.
- Vařte 30-40 minut, než se marmeláda začne zahustit a získat svůj charakteristický lesk.
- Zkontrolujte marmeládu a přidávejte cukr, dokud nebude mít požadovanou sladkost. Pokud je příliš sladká, přidejte trochu citronové šťávy pro větší kyselost.
- Připravte si sterilizované sklenice a naplňte je marmeládou. Poté uzavřete víčka a sterilizujte sklenice v hrnci s vroucí vodou po dobu 10-15 minut.
- A nezapomeňte si vychutnat skvělou pomerančovou marmeládu na vašem oblíbeném chlebu nebo krekru! Bon Appetit.
Pamatujte, že tato pomerančová marmeláda se skládá z čerstvých a přírodních ingrediencí, takže nemusí být tak sladká jako ty komerční z obchodu. Ale to právě dělá domácí výrobu tak skvělou – protože můžete svůj produkt dělat přesně tak, jak chcete!
Skvělá pomerančová marmeláda – recept na domácí výrobu
Co budete potřebovat:
- 1 kg pomerančů
- 500 g cukru
- 1 citron
- 1 lžíci vanilkového cukru
- 1 lžičku muškátového oříšku
- 200 ml vody
Jak postupovat:
- Nejprve umyjte pomeranče a citron, nakrájejte je na menší kousky a odeberte semena.
- Do hrnce dejte nakrájené pomeranče s citronem a přidejte vodu.
- Vše dobře promíchejte a dejte vařit na střední teplotu asi 20 minut, dokud se pomeranče a citron změknou.
- V té době přidejte cukr, vanilkový cukr a muškátový oříšek. Promíchejte a nechte vařit dalších 30 minut.
- Pomocí mixéru rozmixujte směs na hladký krém.
- Marmeládu nalijte do skleniček a nechte vychladnout.
Jak si můžu užít pomerančovou marmeládu?
Pomerančová marmeláda je skvělá jako přídavek k snídani, k občerstvení nebo k pečivu. Můžete ji také použít jako náplň do piškotů nebo kuchařských receptů. Pokud hledáte inspiraci, podívejte se na delish.com, kde najdete mnoho zajímavých nápadů na použití ovocné marmelády.
Skvělá pomerančová marmeláda – recept na domácí výrobu
Co budete potřebovat?
- 1 kg pomerančů
- 1 kg cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 šálky vody
Jak na to?
- Oloupejte pomeranče a nakrájejte je na menší kousky. Odstraňte semínka a bílé blanýry.
- Vložte pomerančové kousky do hrnce a přidejte 3 šálky vody.
- Přiveďte k varu a vařte na střední teplotu asi 30 minut, až se pomeranče změknou.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu a dále vařte asi 45 minut. Marmeláda by měla zhoustnout a získat sirupovitou konzistenci.
- Nakonec marmeládu přelijte do připravených sklenic a uzavřete.
- Dobrou chuť!
Pomeranč – Vše, co potřebujete vědět o tomto populárním ovoci
Co je pomeranč?
Pomeranč (lat. Citrus x sinensis) je sladkokyselé ovoce, které patří do čeledi citrusových rostlin. Pochází z Číny, ale dnes se pomeranče pěstují po celém světě a jsou jedním z nejpopulárnějších druhů ovoce.
Jaké jsou zdravotní přínosy pomerančů?
Pomeranče jsou plné vitamínu C, který pomáhá udržovat imunitní systém zdravým. Kromě toho obsahují i další vitamíny a minerály, včetně vitamínu A, draslíku a hořčíku. Pomeranče mají také antioxidační účinky, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály v těle.
Jak se konzumují pomeranče?
Pomeranče se nejčastěji konzumují čerstvé, jako součást snídaně nebo jako svačinu. Mohou se také použít na přípravu džusů, smoothie nebo jako přísada do salátů a dezertů.
Jaké jsou druhy pomerančů?
Existuje mnoho druhů pomerančů, ale nejznámější jsou dvě základní skupiny: sladké a hořké. Sladké pomeranče jsou nejčastěji konzumované, mají výrazně sladkou chuť a jsou bohaté na šťávu. Hořké pomeranče jsou menší a mají velmi hořkou chuť, obvykle se používají jako ingredience do kořeněných jídel a marmelád.
Chcete-li se dozvědět více o pomerančích, navštivte prosím tuto stránku na Wikipedii.
Skvělá pomerančová marmeláda – recept na domácí výrobu
- 1 kg pomerančů
- 500 g cukru
- 1 lžíce cukru vanilky
- 1 půlka citronu
- 500 ml vody
- Pomeranče nakrájet na tenká kolečka a odstranit jádřince.
- V hrnci smíchat vodu, cukr a cukr vanilku a přidat pomerančová kolečka.
- Povařit na středním plameni asi 30-40 minut, dokud neztuhne.
- Přidat citronovou šťávu a vařit dalších 10 minut.
- Marmeládu nalít do sterilizovaných sklenic a nechat vychladnout.
- Dobrou chuť!