Tipy na originální a lahodné saláty s různými druhy zeleniny.
Tipy na originální a lahodné saláty s různými druhy zeleniny
Pokud hledáte inspiraci na zdravé a chutné saláty plné zeleniny, neváhejte a zkuste následující tipy. Sledujte, jaké druhy zeleniny se hodí do salátů a jak je kombinovat, aby vznikly lahodné a originální recepty.
Celerový salát s jablky a ořechy
Tento salát je plný vitamínů a minerálů. Celer dodá salátu křupavost a jablka svou sladkost a osvěžující chuť. Ořechy mu dodají chuťovou stopu. Podle chuti můžete zvolit např. vlašské ořechy, mandle nebo lískové ořechy.
Brokolicový salát s vlašskými ořechy
Brokolice je bohatá na vitamín C a antioxidanty. Tento salát s vlašskými ořechy je chutnou a zdravou svačinou nejen do práce. Vlašské ořechy dodají salátu nutty chuť a brokolice křupavou texturu.
Salát z červené řepy a mandarinkový dressing
Červená řepa je bohatá na antioxidanty a mandarinkový dresink dodá salátu osvěžující chuť. Kombinace červené řepy s mandarinkou je neobvyklá, ale velmi lahodná.
Přidejte do svého jídelníčku více zeleniny a nechte své tělo vychutnat zdravé a chutné saláty.
Salátové recepty, které potěší chuťové buňky
Saláty jsou především v letním období nedílnou součástí našeho jídelníčku a jsou plné vitaminů a minerálů. Namísto obyčejného salátu však můžeme vyzkoušet originální salátové recepty, které nám zpříjemní chuťové buňky. Následující tipy jsou plné zdravé zeleniny a báječné chuťové kombinace.
Řecký salát s mátou
Tento salátový recept je skvělým způsobem, jak dostat denní dávku zeleniny a být přitom plní energie a vitality. Hlavní ingrediencí jsou rajčata, okurky, cibule, sýr feta a mátový dressing. Doporučujeme použít čerstvé bylinky, které dokážou salátovému mixu dodat tu správnou chuť. Více informací na www.eatingwell.com.
Pomelo salát s arašídy a chřestem
Tento lahodný salát je bohatý na živiny, vitamíny a minerály. Kromě pomela a chřestu budete potřebovat také arašídy, papriku, červenou cibuli a koriandrový dressing. Salát lze podávat s kuskusem nebo čerstvým chlebem. Více informací na www.cookinglight.com.
Těstovinový salát se špenátem a parmazánem
Tento salátový recept je výborným způsobem, jak se najíst na cestách nebo když máte málo času. Potřebujete těstoviny, špenátové listy, parmazán, cherry rajčata a dressing z olivového oleje, citronu a bílého balzamika. Salát lze ještě obohatit o čerstvou bazalku nebo petržel. Více informací na www.delish.com.
FAQs – Tipy na originální a lahodné saláty s různými druhy zeleniny
1. Jaké zeleniny mohu použít do salátu?
Do salátu můžete použít různé druhy zeleniny, jako např. rajčata, okurky, papriky, salátovou hlávkovou a další podle vaší chuti.
2. Jaké ingredience mohu přidat k zelenině do salátu?
Kromě zeleniny můžete do salátu přidat např. avokádo, feta sýr, olivy, sušené ovoce, semínka, ořechy a další podle vaší preference.
3. Jakou omáčku mohu použít ke salátu?
K salátu můžete použít různé druhy omáček, jako např. jogurtovou, ovocnou, balzamikovou nebo tatarskou omáčku.
4. Jakou zeleninu můžu zkombinovat do jednoho salátu?
Můžete zkombinovat různé druhy zeleniny, jako např. rajčata s okurkou, papriku s ředkvičkou, salátovou hlávkovou s mrkví a další kombinace podle vaší chuti.
5. Jaké jsou nějaké originální nápady na saláty?
Můžete připravit např. quinoa salát s rajčaty a avokádem, řecký salát s feta sýrem a olivami, salát s ovocem a sušeným ovoce, či mexický salát s fazolemi a nachos. Kreativita se meze nekladou.
Zdravé stravování – důležitost zeleniny
Co je to zelenina?
Zelenina patří mezi základní složky našeho jídla. Pojmem zelenina označujeme všechny druhy rostlin, které nám jsou k dispozici, a které jsou určené pro lidskou spotřebu. Zelenina je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro zdravé fungování našeho organismu.
Přínosy zeleniny pro naše zdraví
Konsumace zeleniny má mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Například zlepšuje trávení a posiluje imunitu. Obsahuje také mnoho antioxidantů, které pomáhají předcházet vzniku rakoviny. Zelenina je také důležitým zdrojem vlákniny, která zlepšuje střevní mikroflóru a snižuje riziko vzniku mnoha onemocnění, jako je například kardiovaskulární onemocnění.
Nejlepší druhy zeleniny
Mezi nejlepší druhy zeleniny patří například brokolice, kedlubny, paprika, cibule, okurky, zelí, rajčata, ředkvičky a mrkev. Tyto druhy jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály a také mají vynikající nutriční hodnoty.
Outbound link na relevantní stránku na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina
Tipy na originální a lahodné saláty s různými druhy zeleniny
- Směs baby listového salátu s nakrájeným avokádem, paprikou a rajčaty
- Kousky melounu s opraženými slunečnicovými semínky a mátou
- Rukola s nakrájeným mangem a kousky čerstvého lososa
- Hráškový salát s ovčím sýrem a ředkvičkami
- Kuskusový salát s cherry rajčaty, salátem z kozího sýra a bazalkou