Využití jablka v gastronomii a tradiční české recepty s jablky
Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce a v gastronomii se s nimi dají připravit nejrůznější pokrmy. Jablka můžeme použít do sladkých i slaných jídel, do dezertů nebo i do polévek.
Tradiční českou specialitou s jablky jsou jablečné knedlíky. Ty se připravují z bramborového těsta a plní se kousky jablek. Knedlíky se vaří ve vodě a podávají se posypané strouhankou a cukrem.
Dalším oblíbeným tradičním českým jídlem jsou štrůdl s jablky. Ten se připravuje z tenkého těsta, do kterého se dávají nakrájená jablka, skořice a rozinky. Poté se štrůdl peče v troubě a podává se s vanilkovou omáčkou a šlehačkou.
Jablka se také často používají v kolácích, dortech a jablečném zavináči. Slané pokrmy s jablky mohou být například jablečná omáčka k masu, jablečný salát nebo bramborová kaše s jablečným pyré.
Jablka jsou výborným zdrojem vitamínu C a antioxidantů, takže je určitě dobré zařazovat je do naší stravy. A pokud hledáte inspiraci na přípravu jídel s jablky, zkuste některý z tradičních českých receptů.
Využití jablka v gastronomii
Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec a jsou oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro svou všestrannost v kuchyni. Jablka se používají v pečení, vaření, dělají se z nich kompoty, džusy, marmelády i alkoholické nápoje. Jsou také oblíbeným doplňkem k masu a sýrům a výborně se hodí do salátů.
Příklady využití
- Jablka nastrouhaná do těsta na koláč
- Jablečný závin
- Jablečný kompot
- Pečené jablečné křupky
- Jablečná štrůdl
- Jablečná omáčka k masu
- Jablečno-celerový salát
Tradiční české recepty s jablky
Jablečný koláč
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- 4 jablka
- 2 lžíce moučkového cukru
- skořice
Postup:
- Z mouky, cukru, másla, žloutku a soli vypracujeme drobenku.
- Jablka oloupeme, pokrájíme na tenké plátky a smícháme s moučkovým cukrem a skořicí.
- Na plech dáme pečící papír, na něj rozdělíme těsto a na něj naskládáme jablka.
- Pečeme v troubě při 180°C cca 30-40 minut.
Bramborový knedlík s jablky
Ingredience:
- 300 g bramborového škrobu
- 1 vejce
- 2 jablka
- hrst krupicového cukru
- sůl
Postup:
- Bramborový škrob smícháme s vejcem a solí a dolijeme vodou, dokud vznikne hlína.
- Jablka oloupeme, vykrajeme střed a naplníme je krupicovým cukrem.
- Z hlíny tvarujeme knedlíky, do každého dáme jedno jablko a zabalíme.
- Knědlíky vaříme v osolené vodě asi 15 minut.
Pro další recepty s jablky se podívejte na tento odkaz.
Využití jablka v gastronomii
Jablka jsou významnou součástí našeho jídelníčku a gastronomie. Můžeme je použít do sladkých i slaných jídel a to jak v čerstvé, tak zpracované formě. Při vaření a pečení jsou jablka velmi univerzální surovinou a dají se využít jako náhrada za cukr, tuk i vejce.
Tradiční české recepty s jablky
Jablka jsou v české kuchyni oblíbenou přísadou a používají se jak do sladkých, tak do slaných jídel. Několik typických českých receptů s jablky:
1. Štrůdl s jablky a mákem
Tento slavný dezert se připravuje z nudlového těsta, jablka a namletého máku. Těsto se roztáhne na tenkou placku, přidá se na ni jablka s mákem a štrůdl se zabalí a upeče. Podává se s vanilkovým krémem.
2. Bramborový salát s jablky
Tento salát se připravuje z brambor, jablka, cibule, kyselé smetany a octa. Brambory se uvaří, oloupou a nakrájí na kostičky, k nim se přidá nakrájená cibule, kyselá smetana a na drobno pokrájená jablka. Salát se dochutí octem a solí a podává se jako příloha k masovým jídlům.
3. Jablkový závin
Tento slavný dezert je velmi oblíbený v českých rodinách. Těsto se připravuje z hladké mouky, cukru, žloutků a másla. Na těsto se položí na plátky nakrájená jablka, posypou se cukrem, skořicí a rozinkami a závin se zabalí. Závin se peče v troubě a podává se s šlehačkou.
Proč jsou jablka zdravá?
Jablka jsou plná živin
Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny, což pomáhá udržovat zdraví celého těla. Mají také vysoký obsah antioxidačních látek, které pomáhají snižovat riziko vzniku srdečních chorob a taktéž pomáhají předcházet rakovině.
Jablka posilují imunitu
Díky svému vysokému obsahu vitamínu C, jsou jablka skvělejší pomocníci Vaší imunitnímu systému. Díky němu Vaše tělo lépe bojuje proti infekcím a chorobám, které mohou být způsobeny různými bakteriemi nebo virem.
Zkuste různé druhy jablek
Existuje mnoho různých druhů jablek na trhu, které jsou bohaté na různé živiny. Každý druh má svou chuť a texturu a některé jsou lepší pro vaření, zatímco jiné jsou skvělé pro konzumaci čerstvého ovoce. Zkuste tedy několik druhů, abyste našli své oblíbené.
Pokud byste se rádi dozvěděli více informací o jablkách, můžete se podívat na tento odkaz.
Využití jablka v gastronomii a tradiční české recepty s jablky
- Jablka jsou v gastronomii často využívána jako ingredience do sladkých i slaných jídel
- Jablka lze použít na přípravu dezertů, jako jsou buchty s jablky, jablkový závin či jablečný koláč
- Jablka mohou být také součástí tradičních českých pokrmů, jako je štramberské jablko či bramborák s jablky
- Jablka lze využít i v nápojovém průmyslu, například na přípravu jablečného moštu nebo cideru
- Pro zdravý životní styl lze konzumovat kvalitní a čerstvá jablka jako ovoce samotné