3 nejlepší polévky, které můžete jíst, když jste nemocní
Cítíte se pod psa? Polévky jsou uklidňujícím způsobem, jak dodat imunitnímu systému živiny, které potřebuje k uzdravení. Ředitelka RD se s vámi podělí o nejlepší polévky, které můžete jíst, když jste nemocní.
Když se cítíte pod psa, je mísa teplé polévky to pravé, co potřebujete. Není to jen proto, že teplý vývar působí útulně a uklidňujícím dojmem, polévka skutečně dokáže podpořit váš imunitní systém a dodat do vašeho organismu několik důležitých živin. Mnoho polévek koupených v obchodě nebo v restauraci má však méně než ideální výživové údaje a složení: Často mají vysoký obsah sodíku a přidaných cukrů a používají nezdravé tuky nebo oleje.
Naštěstí je snadné připravit si příjemnou polévku ve vlastní kuchyni ze zdravých, léčivých a plnohodnotných surovin, které snadno najdete v obchodě.
Přečtěte si, proč by polévka měla být vaší volbou, když jste nemocní, a naše oblíbené ingredience na posílení imunity, které můžete přidávat do domácích polévek. A pro ty, kteří si potřebují co nejdříve připravit uklidňující misku polévky, jsme připojili tři recepty na polévky, které můžete vyzkoušet, když potřebujete povzbudit.
Proč je polévka dobrá, když jste nemocní?
Polévky jsou vynikající volbou pro výživu těla, když jste nemocní. Polévky poskytují hydrataci, vitamíny, minerály, antioxidanty a makroživiny, které vám pomohou udržet energii a účinněji bojovat s nemocí. Možnost dostatečné výživy v době nemoci je klíčem k rychlejšímu uzdravení a snížení závažnosti onemocnění.
Správná kombinace složek vám pomůže zklidnit bolest v krku, udržet správnou hydrataci, zklidnit střeva a zmírnit zánět. Zánět v těle výrazně ztěžuje práci imunitnímu systému, a proto je důležité snížit zánět, když jste nemocní, abyste pomohli svému tělu účinněji se zbavit toho, s čím bojujete. Výběrem správných ingrediencí do polévky můžete svému tělu dodat vysoké dávky živin, které pomáhají zahnat zánět.
Dalším důvodem, proč je polévka odedávna lékem na nemoc? V porovnání s jinými potravinami se také obvykle snáze přijímá (a udržuje), když se necítíte dobře.
Polévky jsou také pohodlné – můžete je připravit z věcí, které už pravděpodobně máte po ruce. Přemýšlejte: vývar, zelenina, bylinky, česnek, cibule, ta plechovka dokonale dobrých černých fazolí, kterou jste ignorovali vzadu ve spíži – a tak dále. Ani produkty nemusí být čerstvé. Můžete použít mražené nebo konzervovanou zeleninu a luštěniny a stále využívat všech zdravotních výhod.
Ale nejlepší na polévkách je, že do nich můžete dostat spoustu výživných látek ve srovnání s jinými potravinami. Namísto ztráty životně důležitých živin v procesu vaření si polévky zachovávají živiny z použitých surovin v chutném a hřejivém jídle. Existují také údaje, které ukazují, že konzumace horkých jídel nebo nápojů může pomoci poskytnout úleva od příznaků, jako je překrvení, kašel, kýchání nebo bolest v krku – i když to může být způsobeno placebo efektem. (Přesto to bereme!)
Složky používané v polévkách navíc často obsahují kombinace vitamínů a minerálů, které se vzájemně doplňují (což znamená, že jedna živina zvyšuje vstřebávání druhé nebo je k němu potřebná). Například vitamin A potřebuje k dobrému vstřebávání tuk a kokosové mléko je jeho skvělým zdrojem. Kurkuma se sama o sobě nevstřebává dobře, ale přidejte trochu černého pepře a vstřebávání kurkumy se zvýší. o neuvěřitelných 2000 procent.!
Nejlepší ingredience pro posílení imunity v polévce
Pokud vás zajímá, jaké ingredience konkrétně pomohou podpořit zdravou imunitní reakci, když jste pod vlivem počasí, nehledejte dál. Zde je několik chutných doplňků, které můžete zahrnout do své příští polévky.
Česnek
Česnek je silným protizánětlivým prostředkem a je základem polévkových receptů jak pro svůj chuťový profil, tak pro své četné zdravotní účinky. Jedna specifická sloučenina v česneku se nazývá allicin má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Sloučeniny obsažené v česneku mohou zlepšit fungování imunitního systému stimulací různých typů buněk, které napadají bacily, jež způsobují onemocnění. Pravidelná konzumace česneku může pomoci předcházet těmto nemocem abyste onemocněli i vy.
Kurkuma
Kurkuma je dobře známý protizánětlivý kořen. Je bohatým zdrojem antioxidantů a protizánětlivých látek – a může být obzvláště léčivá pro střeva. Může mít také některé antivirové účinky vlastnosti (ideální pro chřipkové období nebo přípravu na dovolenou).
Vzhledem k nízké biologické dostupnosti kurkumy (čti: její schopnosti vstřebat se do těla) je důležité, abyste při přidávání kurkumy posypali trochu černého pepře, protože to výrazně zvyšuje její vstřebávání.
Zázvor
Ačkoli je zázvor známý spíše pro své uklidňující účinky na žaludek, pochází ze stejné čeledi rostlin a má podobné účinky.
Zázvor obsahuje několik desítek protizánětlivých sloučenin, které pomáhají tělu bojovat s nemocemi a chronickými onemocněními, zejména pokud se konzumují pravidelně po delší dobu.
To znamená, že zařazení zázvoru do polévek by mohlo pomoci nejen při žaludečních potížích nebo nevolnosti, ale také pomoci udržet váš imunitní systém silný v době, kdy bojujete s nemocí.
Mrkev
Možná vás nepřekvapí, že na tomto seznamu najdete mrkev (vzhledem k tomu, že je základní složkou kuřecí polévky s nudlemi). Je to proto, že má vysoký obsah vitaminu A, který je důležitý pro zdravou imunitní reakci.
Obsahují také vlákninu, která je potřebná pro zdravá střeva. Zdravá střeva jsou klíčem k silné imunitní reakci. (A je důležitá pro stravu bohatou na polévky, protože udržuje pravidelnost vašeho systému.)
Kostní vývar
Všichni, kdo ovlivňují wellness, chválí vývar z kostí, a to z dobrého důvodu. Použití vývaru z kostí v polévkách namísto typického hovězího, kuřecího nebo zeleninového vývaru je skvělý způsob, jak je vylepšit.
Kostní vývar z hovězích, kuřecích nebo vepřových kostí obsahuje sloučeninu zvanou glycin, která pomáhá léčit střeva. Ve skutečnosti je to jedna z nejléčivějších položek, které můžete přidat do svých polévkových receptů, protože je bohatá na vitamíny, minerály a bílkoviny – všechny, které potřebujete k uzdravení.
Celer
Celer býval tak trochu neopěvovaným hrdinou, který jednoduše dodával svou jedinečnou chuť do základu mnoha polévkových receptů. V posledních letech však získal větší proslulost díky svým zdravotním přínosům (zdravíme celerovou šťávu).
Podle několika studií, celer je považován za superpotravina díky tomu, že je zdrojem silných antioxidantů jako vitamin C, flavony, flavonoly, beta-karoten a mangan. Tyto sloučeniny pomáhají tělu snižovat a předcházet zánětům, které se mohou objevit v reakci na onemocnění – což vám pomůže rychleji se zotavit.