|

Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs

Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs

Pokud máte rádi zdravou stravu a přemýšlíte, jak upotřebit zbytečně ležící zeleninu v lednici, zkuste si připravit výbornou pečenou zeleninovou směs. Většinou se jedná o jednoduchou, ale velice chutnou a zdravou pochoutku.

Pro perfektní pečení zeleniny si vyberte svou oblíbenou zeleninu. Nejlepší jsou plody okurek, cukety, papriky, rajčata, cibule nebo dýně. Zeleninu nakrájejte na stejné kousky, aby se pekla rovnoměrně a všechno bylo hotové ve stejnou dobu.

Rozpálte troubu na 200 stupňů a vyložte plech na peci pečícím papírem. Nyní si připravte marinádu. Nejoblíbenější jsou marinády s bylinkami, olivovým olejem a solí. Přidejte koření dle vašeho gusta – můžete použít česnek, oregano, bazalku nebo pepř. Do marinády můžete přidat i med nebo sladkou chili omáčku pro lehce sladkou chuť.

Zeleninu rozprostřete na plech a zalijte ji marinádou. Dobře promíchejte, aby se marináda dostala do všech zeleninových kousků. Pečte 20-30 minut v předem vyhřáté troubě.

Ať už si zvolíte jakoukoli zeleninu a marinádu, pečená zelenina bude výborným a zdravým jídlem. Tak jděte do toho a užijte si perfektní pečenou zeleninovou směs!

zelenina




Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs

Ingredience

  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 1 cuketa
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky papriky

Postup

  1. Ohřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlprstence. Nakrájejte i papriky na půlprstence, cuketu na plátky a mrkve na kolečka.
  3. Přidejte nakrájenou zeleninu do mísy a přidejte stroužky česneku rozdrcené na kaši. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a papriku. Dobře promíchejte, aby byla zelenina pokrytá kořením.
  4. Naklaďte směs na plech a pečte v troubě přibližně 20-25 minut.
  5. Hotovou zeleninovou směs vyjměte z trouby a nechte ji chvíli vychladnout, než ji podáte.

Doporučení

Tuto zeleninovou směs můžete podávat jako hlavní chod, nebo jako přílohu k masu nebo rybám. Také se hodí jako zdravá svačina mezi jídly. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete směsi přidat i špetku chilli.

Zdroj

Chtěli byste vyzkoušet i jiná recepty s zeleninou? Podívejte se na tento článek z amerického webu Delish.


Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs

Základní kroky

1. Na vápno rozpálíme troubu na 200 °C.

2. Zeleninu nakrájíme na kousky velikosti přibližně stejné jako ostatní zelenina.

3. Přidáme olivový olej a soli a pepři a smícháme tak, aby se zelenina rovnoměrně potřela.

Několik tipů

1. Zelenina by měla být nakrájena na podobné velikosti, aby se pekla rovnoměrně a dokonale.

2. Použijte pekáč s dostatečným prostorem, aby každý kousek získal krásnou hnědou kůrku.

3. Pokud používáte kombinaci tvrdé a měkké zeleniny (jako jsou brambory a papriky), nejprve pečte tvrdší zeleninu, aby byla dostatečně měkká.

zeleninova

Pecená zelenina

Co je to pecená zelenina

Pecená zelenina je skvělý způsob, jak si užít zdravou stravu plnou vitaminů a minerálů. Jedná se o vaření zeleniny v troubě nebo na grilu. Pecená zelenina se hodí k různým pokrmům nebo se může podávat jako samostatné jídlo.

Jak připravit pecenou zeleninu

Příprava pecené zeleniny je poměrně jednoduchá. Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté ji můžete ochutit olivovým olejem a osolit a okořenit dle své chuti. Pecená zelenina se bude vařit na 200 stupních Celsia asi 20-25 minut v troubě nebo na grilu.

Výhody pecené zeleniny

Pecená zelenina je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Také obsahuje vlákninu, která pomáhá udržovat trávicí systém v kondici a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Pokud chcete více informací o zdravé stravě a potravinách, doporučujeme navštívit stránku wikipedie, kde najdete užitečné informace.

vegetables

Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs

  • Vyberte si kvalitní, čerstvé zeleniny jako papriky, cibuli, cuketu a rajčata
  • Oloupejte zeleninu a nakrájejte ji na stejnoměrné kousky
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia
  • Položte zeleninu na plech a zakapejte ji olivovým olejem
  • Přidávejte koření jako tymián, rozmarýn a sůl a pepř podle chuti
  • Důkladně promíchejte zeleninu a dejte ji péct do trouby po dobu 25-30 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé a měkké
  • Vyndejte z trouby a podávejte jako přílohu nebo samostatné jídlo

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky

Napsat komentář