Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs
Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs
Pokud máte rádi zdravou stravu a přemýšlíte, jak upotřebit zbytečně ležící zeleninu v lednici, zkuste si připravit výbornou pečenou zeleninovou směs. Většinou se jedná o jednoduchou, ale velice chutnou a zdravou pochoutku.
Pro perfektní pečení zeleniny si vyberte svou oblíbenou zeleninu. Nejlepší jsou plody okurek, cukety, papriky, rajčata, cibule nebo dýně. Zeleninu nakrájejte na stejné kousky, aby se pekla rovnoměrně a všechno bylo hotové ve stejnou dobu.
Rozpálte troubu na 200 stupňů a vyložte plech na peci pečícím papírem. Nyní si připravte marinádu. Nejoblíbenější jsou marinády s bylinkami, olivovým olejem a solí. Přidejte koření dle vašeho gusta – můžete použít česnek, oregano, bazalku nebo pepř. Do marinády můžete přidat i med nebo sladkou chili omáčku pro lehce sladkou chuť.
Zeleninu rozprostřete na plech a zalijte ji marinádou. Dobře promíchejte, aby se marináda dostala do všech zeleninových kousků. Pečte 20-30 minut v předem vyhřáté troubě.
Ať už si zvolíte jakoukoli zeleninu a marinádu, pečená zelenina bude výborným a zdravým jídlem. Tak jděte do toho a užijte si perfektní pečenou zeleninovou směs!

Ingredience
- 2 papriky (červená a zelená)
- 1 cuketa
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky papriky
Postup
- Ohřejte troubu na 200 stupňů C.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlprstence. Nakrájejte i papriky na půlprstence, cuketu na plátky a mrkve na kolečka.
- Přidejte nakrájenou zeleninu do mísy a přidejte stroužky česneku rozdrcené na kaši. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a papriku. Dobře promíchejte, aby byla zelenina pokrytá kořením.
- Naklaďte směs na plech a pečte v troubě přibližně 20-25 minut.
- Hotovou zeleninovou směs vyjměte z trouby a nechte ji chvíli vychladnout, než ji podáte.
Doporučení
Tuto zeleninovou směs můžete podávat jako hlavní chod, nebo jako přílohu k masu nebo rybám. Také se hodí jako zdravá svačina mezi jídly. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete směsi přidat i špetku chilli.
Zdroj
Chtěli byste vyzkoušet i jiná recepty s zeleninou? Podívejte se na tento článek z amerického webu Delish.
Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs
Základní kroky
1. Na vápno rozpálíme troubu na 200 °C.
2. Zeleninu nakrájíme na kousky velikosti přibližně stejné jako ostatní zelenina.
3. Přidáme olivový olej a soli a pepři a smícháme tak, aby se zelenina rovnoměrně potřela.
Několik tipů
1. Zelenina by měla být nakrájena na podobné velikosti, aby se pekla rovnoměrně a dokonale.
2. Použijte pekáč s dostatečným prostorem, aby každý kousek získal krásnou hnědou kůrku.
3. Pokud používáte kombinaci tvrdé a měkké zeleniny (jako jsou brambory a papriky), nejprve pečte tvrdší zeleninu, aby byla dostatečně měkká.

Pecená zelenina
Co je to pecená zelenina
Pecená zelenina je skvělý způsob, jak si užít zdravou stravu plnou vitaminů a minerálů. Jedná se o vaření zeleniny v troubě nebo na grilu. Pecená zelenina se hodí k různým pokrmům nebo se může podávat jako samostatné jídlo.
Jak připravit pecenou zeleninu
Příprava pecené zeleniny je poměrně jednoduchá. Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté ji můžete ochutit olivovým olejem a osolit a okořenit dle své chuti. Pecená zelenina se bude vařit na 200 stupních Celsia asi 20-25 minut v troubě nebo na grilu.
Výhody pecené zeleniny
Pecená zelenina je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Také obsahuje vlákninu, která pomáhá udržovat trávicí systém v kondici a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Pokud chcete více informací o zdravé stravě a potravinách, doporučujeme navštívit stránku wikipedie, kde najdete užitečné informace.

Jak udělat perfektní pečenou zeleninovou směs
- Vyberte si kvalitní, čerstvé zeleniny jako papriky, cibuli, cuketu a rajčata
- Oloupejte zeleninu a nakrájejte ji na stejnoměrné kousky
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia
- Položte zeleninu na plech a zakapejte ji olivovým olejem
- Přidávejte koření jako tymián, rozmarýn a sůl a pepř podle chuti
- Důkladně promíchejte zeleninu a dejte ji péct do trouby po dobu 25-30 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé a měkké
- Vyndejte z trouby a podávejte jako přílohu nebo samostatné jídlo

Ahoj, jsem Hana, pocházím z USA a do Česka jsem se provdala před 4 lety. Přestože moje čeština není perfektní, věřím, že mé články vám budou k užitku. Mou největší zálibou je zdravé stravování, fitness a vůbec zdravý životní styl.




