Jaké jsou nejlepší recepty s druhy zeleniny?
Jaké jsou nejlepší recepty s druhy zeleniny?
Pokud jde o zdravou a chutnou stravu, zelenina by měla být na předním místě. Existuje nespočet druhů zeleniny, které můžete použít k přípravě chutných jídel. Pokud hledáte inspiraci, zde je pár nejlepších receptů s druhy zeleniny.
Brokolicový salát s vlašskými ořechy a sušenými třešněmi: Brokolice je vynikajícím zdrojem vitamínu C a vlákniny a navíc má nízký obsah kalorií. Pokrájejte ji na menší kousky a smíchejte s nakrájenými vlašskými ořechy a sušenými třešněmi. Dochutíme olivovým olejem a citronovou šťávou.
Grilované cukety s rajčaty a parmazánem: Cukety jsou skvělým zdrojem vitamínu B6 a mají nízký obsah kalorií. Nakrájejte je podélně na pořádně tenké plátky a opečte je na grilu z obou stran. Následně přidejte nakrájená rajčata a posypte plátky parmazánem. Dochutit byste měli čerstvou bazalkou a olivovým olejem.
Třešňová rajčata plněná kuskusem a feta sýrem: Třešňová rajčata jsou bohatá na antioxidanty a mají velmi nízký obsah kalorií. Vydlabejte je a naplňte kuskusem smíchaným s nadrobno nakrájenou fetou. Nechejte vychladnout v lednici a podávejte jako chladný předkrm.
S těmito skvělými recepty budete mít z jídelníčku zeleniny plné ruce práce, ale i plný žaludek. Bon appétit!
Zelenina je důležitá součást naší stravy
Zelenina obsahuje mnoho důležitých nutričních látek, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Proto by měla být součástí každého jídla. V této blogové příspěvku se zaměříme na nejlepší recepty s různými druhy zeleniny.
1. Paprika
Paprika je bohatá na vitamín C a antioxidanty. Můžete ji konzumovat čerstvou nebo ji použít jako přísadu do různých jídel. Zde je jeden recept s paprikou:
2. Brokolice
Brokolice je bohatá na vitamín C, vitamín K a vlákninu. Můžete ji vařit, grilovat nebo dusit. Zde je jeden recept s brokolicí:
3. Rajčata
Rajčata jsou bohatá na vitamín C a lycopin, což je antioxidant, který má protizánětlivé účinky. Rajčata můžete vařit, grilovat nebo použít jako přísadu do salátů. Zde je jeden recept s rajčaty:
4. Cuketa
Cuketa je bohatá na vlákninu a má nízký obsah kalorií. Můžete ji grilovat, péct nebo přidat jako přísadu do těstovinových jídel. Zde je jeden recept s cuketou:
5. Hrášek
Hrášek je bohatý na vitamín C, vitamín K a antioxidanty. Můžete ho vařit, dusit nebo použít jako přísadu do salátů. Zde je jeden recept s hráškem:
Závěr
Zelenina by měla být součástí každého jídla. Tyto recepty jsou jenom několik z mnoha způsobů, jak přidat zeleninu do vašeho jídelníčku. Vyzkoušejte je a uvidíte, jak jsou chutné a zdravé!
Jaké jsou nejlepší recepty s druhy zeleniny?
Recepty s mrkví
Mrkvová polévka: Oloupané a nakrájené mrkve vaříme v osolené vodě s celerem a cibulí, dokud nezměknou. Přidáme kostky brambor a vaříme, dokud nejsou měkké. Poté vše rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem.
Mrkvový koláč: Smícháme mouku, cukr, skořici a prášek do pečiva. Přidáme oloupanou a nastrouhanou mrkev, vejce, olej a mléko, dokud vznikne hladké těsto. Pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 30 minut. Podáváme s polevou ze smetany a cukru.
Recepty se špenátem
Špenátový salát: Smícháme špenát, nakrájený avokádo, cherry rajčata a nakrájené mandle. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Špenátové rizoto: Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rýži a smažíme tak dlouho, dokud nebude skleněná. Poté postupně přidáme horký kuřecí vývar a vaříme do měkka. Nakonec přidáme osmazeny špenát a směs parmezánu a smetany. Podáváme s citronovou kůrou a čerstvě namletým pepřem.
Recepty s cuketou
Cuketový quiche: Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a smažíme do měkka. Těsto rozválíme a vykládáme jím formu na koláč. Do těsta přidáme směs z cukety, šunky a sýra. Zalijeme směsí smetany a vejce a pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 30 minut.
Cuketové lasagne: Nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji. Přidáme mleté hovězí maso a smažíme dohněda. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a podlijeme rajčatovou omáčkou. V posekané petrželce smícháme sýr ricotta a smetanu. Do zapékací mísy dáme střídavě vrstvy masa a cukety, připravenou směs sýru a lasagne těsta. Pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 45 minut.
Druhy zeleniny – přehled nejpopulárnějších druhů
Rajčata
Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, která obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Často se používají na přípravu salátů, omáček, nebo se konzumují surová jako svačina.
Cuketa
Cuketa je populární zeleninou v letních měsících, která obsahuje velké množství vody. Můžeme ji používat na grilování, přípravu polévek nebo jako přílohu k masu.
Brokolice
Brokolice je zelenina, která obsahuje hodně vitamínu C a vlákniny. Často se používá na přípravu zdravých a lehkých jídel jako jsou polévky, saláty nebo přílohy.
Paprika
Paprika je oblíbenou zeleninou na celém světě, která se používá v mnoha jídlech. Obsahuje hodně vitamínu C a betakarotenu a snižuje riziko srdečních onemocnění.
Pokud si chcete přečíst více o druzích zeleniny, navštivte prosím stránku Zelenina na Wikipedii.
Jaké jsou nejlepší recepty s druhy zeleniny?
- Papriková omáčka – papriky, cibule, rajčata, olivový olej, sůl, pepř, kmín
- Cuketový nákyp – cukety, vejce, sýr, mléko, sůl, pepř, oregano
- Mrkvová polévka – mrkev, cibule, brambory, rajčata, zeleninový vývar, sůl, pepř
- Celozrnný salát s řepou a arašídovým máslem – řepa, mrkev, celer, arašídové máslo, jablko, ocet, sůl, pepř
- Saute z brokolice a kuřecího masa – brokolice, kuřecí prsa, česnek, sůl, pepř, olivový olej