Variace grilované zeleniny – kombinujte různé druhy a přidejte koření
Variace grilované zeleniny – kombinujte různé druhy a přidejte koření
Pokud plánujete grilování zeleniny, můžete si s ní pohrát a vytvořit různé zajímavé kombinace. K tomu stačí jen mít k dispozici různé druhy zeleniny a přiměřené množství koření.
Zeleninu můžete grilovat několika způsoby. Buď zabalit do alobalu a nechat ugrilovat, nebo ji klasicky položit přímo na gril. Nejlepší je použít grilovací rošt, aby se zelenina nezalévala šťávami z masových výrobků a zůstala hezká a křupavá.
Mezi oblíbené druhy grilované zeleniny patří lilek, paprika, cibule, cuketa, rajčata, avokádo, mrkev nebo dokonce i ananas. Můžete vytvořit kombinace více druhů zeleniny podle vlastních představ.
Při grilování zeleniny doporučujeme použít trošku oleje, aby se nelepila na rošt, a namačkat na ni šťávu z citrónu. Dále můžete přidat libovolné koření – čerstvý koriandr, tymián, rozmarýn nebo jiné podle vlastní chuti.
Grilovaná zelenina je výtečná jako příloha k masu, ale může být také hlavní jídlo, pokud ji doplníte o nějaký výživný protein (např. luštěniny).
Zkuste si s grilovanou zeleninou pohrát a vytvořit své oblíbené kombinace. Uvidíte, že grilování zeleniny bude zcela nový zážitek.
Klíčová slova: grilování, zelenina, koření, kombinace, příloha
Grilování zeleniny je zdravá a chutná volba
Grilování není jen o mase. Když zkombinujete různé druhy zeleniny, můžete si vytvořit skvělý vegetariánský hlavní chod nebo přílohu k masu. Grilovaná zelenina navíc obsahuje méně kalorií a tuku než grilované maso.
Kombinujte různé druhy zeleniny pro větší rozmanitost
Pokud byste měli grilovat pouze jeden druh zeleniny, zřejmě byste se brzy nabažili. Proto doporučujeme kombinovat různé druhy zeleniny, aby vaše jídlo bylo přitažlivější. Zkuste například grilovanou cuketu, papriku a rajčata.
Grilovaná cuketa
Cuketa je perfektní zelenina na grilování. Má krásnou texturu a chuť, která se na grilu ještě vylepší. Osolte a opepřete ji a pokapejte olivovým olejem. Grilujte na středně vysoké teplotě po dobu 5 až 7 minut z každé strany.
Grilovaná paprika
Paprika je další skvělá zelenina na grilování. Určitě ji nakrájejte na hrubé kusy, než ji vložíte na gril. Grilujte papriku po dobu asi 10 minut, dokud nezhnědne a není měkká.
Grilovaná rajčata
Grilování rajčat je velmi snadné. Rajčata nakrájejte na půl, osolte a pokapejte olivovým olejem. Grilujte je na středně vysoké teplotě po dobu 3 až 4 minut z každé strany.
Použijte různá koření pro různé chuťové dojmy
Krásné na grilované zelenině je, že z ní můžete udělat prakticky cokoli, co se vám líbí. Použijte různá koření, aby měla vaše jídlo různé chuťové dojmy. Zkuste například použít kari koření na grilovanou cuketu nebo papriku, nebo použijte více bylinek, jako je tymián a rozmarýn na grilovaná rajčata.
Takže pokud chcete mít na grilu více než jen maso, zkuste grilovanou zeleninu. Kombinujte různé druhy zeleniny a použijte různá koření, abyste měli větší chuťovou rozmanitost. Vaše grilování bude určitě oslavou chuti.
Tady najdete recepty na grilovanou zeleninu od významných amerických kuchařů na Allrecipes.com
Často kladené otázky ohledně grilované zeleniny
1. Jaké zeleniny se hodí grilovat?
Různé druhy zeleniny jsou vhodné k grilování, jako například cuketa, paprika, lilek, cibule, rajčata, houby a další. Důležité je vybrat zeleninu, která je pevná a nekřehká.
2. Jakou techniku grilování použít?
Grilovat můžete na klasickém grilu, pánvi, ale i v troubě. Než začnete grilovat zeleninu, je důležité ji omyt a osušit. Poté ji můžete nakrájet na plátky nebo kousky, potřít olejem a osolit. Po grilování můžete zeleninu posypat bylinkami nebo kořením.
3. Jaké koření se hodí k grilované zelenině?
K grilované zelenině se hodí různé druhy bylinek a koření, jako například tymián, rozmarýn, česnek, oregano nebo koriandr. Můžete zvolit také klasickou sůl a pepř, nebo si zeleninu dochutit prostřednictvím různých marinád.
4. Jakým způsobem můžu kombinovat různé druhy zeleniny?
Kombinování různých druhů zeleniny může být skvělým způsobem, jak zpestřit jídlo. Můžete se zaměřit na barvu, chuť nebo konzistenci. Dobré je také mít na paměti sezónnost, a využít zeleninu, která je právě v dané sezóně nejchutnější a nejšťavnatější.
Grilovaná Zelenina dokáže zpříjemnit každou grilovačku
Grilování patří k nejpopulárnějším aktivitám v létě. Kromě masa by měla být samozřejmostí na grilu i zelenina. Grilovaná zelenina je skvělou alternativou k masovým pokrmům, navíc obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které našemu tělu prospívají.
Jak připravit grilovanou zeleninu?
Pro grilování zeleniny můžete použít například papriky, cibuli, cuketu, lilek, rajčata, brokolici nebo dokonce i dýni. Nejprve si zeleninu nakrájejte na menší kousky. Poté ji můžete potřít olivovým olejem a zakápnout citronovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti a dejte na gril. Grilujte zeleninu asi 5-10 minut na každé straně, dokud není hezky křupavá.
Grilovanou zeleninu můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu. Kombinací různých druhů zeleniny dosáhnete zajímavých chuťových kombinací.
Zdroj: Grilovaná zelenina na Wikipedii
Variace grilované zeleniny
- Kombinujte různé druhy zeleniny.
- Přidejte koření podle vlastního vkusu.
- Grilujte zeleninu na grilu nebo v troubě.
- Podávejte jako přílohu k masu či rybám nebo jako samostatné jídlo.