10 způsobů, jak využít kešu ořechy v kuchyni
10 způsobů, jak využít kešu ořechy v kuchyni
Kešu ořechy jsou nejen lahodné, ale také plné látek prospěšných pro naše tělo. Ať už preferujete sladké nebo slané pokrmy, kešu ořechy si najdou své místo v mnoha receptech. Zde je 10 způsobů, jak využít kešu ořechy v kuchyni.
- Cashewové máslo – velmi jednoduchá alternativa k arašídovému máslu, kterou můžeme použít jako pomazánku nebo do smoothie bowl.
- Cashewové mléko – dokonale nahradí kravské mléko a můžeme jej použít do kaší, smoothie nebo jako náhradu za mléko v kávě.
- Cashewová nátěrová hmota – velmi chutná alternativa k tradičním nátěrovým hmotám na chleba, výborně chutná i s medem nebo ovocem.
- Cashewový krém – velmi vydatná i zdravá náhra na dezert, použijeme jej pro přípravu zmrzliny či třeba pudingu.
- Cashewové suroviny do dortu – lze s nimi nahradit mouku, cukr, tuk, vejce i smetanu. Také se skvěle hodí do raw dezertů a různých snacků.
- Cashewové omáčky – vytvoříme díky nim lahodné omáčky, které jsou velmi vhodné k pečenému a grilovanému masu.
- Cashewový salátový dresing – díky vysokému obsahu tuků v kešu ořeších vytvoříme neobyčejně krémový dresing, který se velmi dobře hodí k zeleninovým salátům.
- Cashewové křupky – namočené a usušené kešu ořechy se skvěle hodí jako zdravý snack do práce, školy i pro zábavu.
- Cashewový cheesecake – náhrada tradičního tvarohu v cheesecake, zdravá a chutná kombinace s ovocem.
- Cashewové karí – veganská verze klasického jídla s kyčelním masem, použijeme tofu nebo tempeh spolu s cashewovou smetanou.
Kešu ořechy nabízí bohatou paletu využití v kuchyni, stačí být kreativní a vyzkoušet nové recepty. Bon appetit!
10 Základních způsobů, jak využít kešu ořechy v kuchyni
1. Přidání do smoothie
Kešu ořechy se skvěle hodí do smoothie, kterému dodají příjemnou oříškovou chuť a sjednotí texturu. Pokud máte rádi sladší nápoje, přidejte med a na zbytek porce si nechte nakrájet několik kešu ořechů na zdobení.
2. Bílé omáčky a dresinky
Díky své cremové konzistenci můžete kešu ořechy použít i na výrobu bílých omáček a dresinků na saláty. Stačí je namočit, rozmixovat s kořením, solí a octem podle vašeho vkusu a hotový je chutný a zdravý doplněk k vašim oblíbeným pokrmům.
3. Na sladké pečivo
Když hledáte náhradu za klasické ořechy, zkuste místo nich na své dezerty použít kešu ořechy. Křehké a jemné jádra kešu se skvěle hodí na přidání do muffinů, sušenek a dalších dobrot, kterým dodají novou dimenzi chuti a textury.
4. Kešu máslo
Vyrobte si domácí kešu máslo, které se skvěle hodí na toast, do smoothie či na polévky. Stačí kešu ořechy rozprocesovat v mixéru na jemnou pastu a můžete ještě přidat med, sirup nebo ovoce na dochucení.
5. Na dezerty
Kešu ořechy dokážou dodat i tu pravou jiskru do vašich dezertů. Krémy, těsta a polevy, které v sobě obsahují kešu, získají na jemnosti, plnosti chuti a smetanovosti.
6. Na chléb a sendviče
Když máte rádi místo sladkých pokrmů raději slaná jídla, zkuste si nakrájet kešu ořechy na sendviče, do pomazánek nebo třeba na chlebíčky. Je to skvělý způsob, jak zaplnit žaludek, ale zároveň si dopřát kulinářský zážitek.
7. Krémy a polévky
Kešu ořechy se skvěle hodí na přípravu krémových polévek a omáček. Rozmixujte je s kořením a můžete již začít vařit např. lahodnou brokolicovou polévku.
8. Na trhanou červenou řepu
Zkuste trochu experimentovat – kešu ořechy můžete přidat i na trhanou červenou řepu s medem. Tento pokrm se hodí ideálně na snídani či svačinu a zvládne si ho připravit snad každý.
9. Indické kari
Kešu ořechy se skvěle hodí na přípravu indické kuchyně – konkrétně na různá indická kari. Pokud máte rádi tuto kuchyni, určitě stojí za pokus.
10. Na zdravé polévky
Konečně, kešu ořechy jsou skvělé na přípravu zdravých polévek. Do zeleninové polévky můžete například přidat rozmixované kešu ořechy a ostrou rajčatovou polévku můžete naonymním tukem vyměnit za rozmixované kešu ořechy.
Nyní jste se dozvěděli několik způsobů, jak můžete použít kešu ořechy v kuchyni. Nechte svou fantazii volný průběh a objevte další zajímavé spojení se tímto výjimečným ořechem.
Tip na čtení: 7 Creative Ways to Use Cashews
FAQs: 10 způsobů, jak využít kešu ořechy v kuchyni
1. Kešu máslo
Nakrájejte kešu ořechy a mixujte je, dokud nevytvoříte máslo. Toto máslo je šikovné při pečení a může být použito jako náhrada za máslo.
2. Polévky a omáčky
Přidejte kešu ořechy do polévek a omáček pro přidání krémovejší textury a bohatšího jemného ořechového aroma.
3. Saláty
Nakrájejte kešu ořechy a přidejte je do salátů pro přidání chrupavosti a ořechového okouzlení.
4. Snack
Kešu ořechy jsou skvělým snackem při cestování nebo kdykoli potřebujete rychlou svačinu.
5. Dezerty
Použijte mleté kešu ořechy jako základ pro piškoty a dorty.
6. Veganství
Kešu ořechy jsou skvělou náhradou za mléko a mléčné výrobky ve veganské stravě.
7. Raw jídla
Vyzkoušejte přidat nasekané kešu ořechy do raw jídel, jako jsou raw brownies nebo dorty.
8. Náhražka pro parmazán
Mleté kešu ořechy mohou být použity jako náhrada za parmazán na těstovinách.
9. Kari
Kešu ořechy se často používají v indické kuchyni jako základ pro kari, kde dodávají krémovou texturu.
10. Krémové polevy
Přidejte mleté kešu ořechy do krémových polev pro přidání ořechového okouzlení.
Kešu – co to vlastně je?
Historie kešu oříšků
Kešu oříšky jsou původem z Brazílie a byly objeveny indiánskými kmeny před více než 500 lety. Později se rozšířily do celého světa. V současné době jsou kešu oříšky nejoblíbenějším druhem ořechů na světě.
Použití kešu oříšků
Kešu oříšky se používají při výrobě sladkostí a dezertů, ale také jako surovina pro výrobu kešu másla. V poslední době se stávají stále populárnějšími také v různých receptech na zdravá jídla.
Zdravotní benefity kešu oříšků
Kešu oříšky jsou velmi bohaté na minerály, jako je hořčík, zinek a měď. Dále jsou také zdrojem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Konzumace kešu oříšků může přispět k snížení hladiny cholesterolu a k prevenci srdečních onemocnění.
Pokud chcete vědět více o kešu oříšcích, doporučujeme navštívit stránku na Wikipedii.
10 způsobů, jak využít kešu ořechy v kuchyni:
- Přidejte je do smoothie pro extra křupavost a chuť
- Použijte je jako náhradu za parmazánový sýr v různých receptech
- Vyzkoušejte je namočit a použít jako náhradu za krémové omáčky
- Přidejte je do sladkých pečiv jako jsou muffiny nebo koláče
- Použijte je jako základ pro domácí nut butter
- Nakrájejte je a použijte jako polevu na těstoviny nebo saláty
- Přidejte je do různých druhů salátů pro extra křupavost
- Použijte je jako náhradu za krutony v polévkách
- Přidejte je do svých oblíbených receptů na granolu nebo musli
- Použijte je jako náhradu za nabídku v mezinárodních jídlech