|

Využití sklizně stáleplodících jahod v kuchyni – recepty a tipy.

Využití sklizně stáleplodících jahod v kuchyni – recepty a tipy

Pokud máte zahrádku nebo jen pár stáleplodících jahod na okenním parapetu, můžete být rádi za jejich neúnavné plodění. A co s těmi malými sladkými plody udělat? Máme pro vás pár nápadů.

Jahodový džem – patří k tradičním jahodovým pochoutkám. Recept je velmi jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Stačí smíchat jahody, cukr a citronovou šťávu, povařit a zalít do sklenic.

Jahodová marmeláda – pokud zrovna nemáte na skladě citronovou šťávu, můžete si připravit jahodovou marmeládu. Tento recept je mnohem rychlejší a jednodušší než džem. Stačí jahody vařit s cukrem a vodu, dokud se nerozpustí. Poté stačí jen nechat vychladnout a můžete si ji vychutnat na chlebu.

Jahodový sirup – pokud máte rádi sladké nápoje, určitě vás potěší jahodový sirup. Je vhodný do limonád, koktejlů, ale také k dezertům jako je zmrzlina či čokoládové brownies.

Sladké jahodové dezerty – jahody jsou skvělou surovinou pro přípravu sladkých dezertů. Můžete si připravit například jahodový koláč, panna cottu, jahodové knedlíky nebo jahodovou tvarohovou zákuskou.

U nás v kuchyni nikdy nechybí sklizeň stáleplodících jahod. Využít je můžete opravdu mnoha způsoby a výsledek je vždy sladký a chutný.

ovocny




Využití sklizně stáleplodících jahod v kuchyni – recepty a tipy

Jahody – král ovoce

Jahody jsou bezesporu jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Díky své vynikající chuti a vůni jsou nezbytným doplňkem mnoha jídel a dezertů. Pokud máte vlastní zahrádku nebo se svézt na trh a zásobit se čerstvými plody, pak vám tato příručka poskytne mnoho užitečných tipů na využití sklizně stáleplodících jahod v kuchyni.

Jahodové smoothie

Jedním z nejlepších způsobů, jak využít čerstvých jahod, je příprava lahodného smoothie. Smoothie je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů a může být ideální snídaní nebo svačinou.

Recept:

  • 1 šálek čerstvých jahod
  • ½ šálku jogurtu
  • 1 banán
  • ½ šálku ledových kostek
  • 1 lžíce medu

Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Podávejte ihned.

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda je dalším skvělým způsobem, jak využít svou sklizeň jahod. Marmeládu můžete použít jako náplň do dezertů, můžete ji dávat na tousty nebo ji použít jako doplněk ke sýru.

Recept:

  • 2 šálky čerstvých jahod
  • 1 šálek cukru
  • šťáva z jednoho citronu

Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte na středním ohni. Občas zamíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté zvyšte teplotu a vařte, dokud směs nedosáhne konzistence marmelády (asi 20 minut). Hotovou marmeládu nalijte do skleniček a nechte vychladnout.

Salát s jahodovým dresinkem

Jednoduchý salát s jahodovým dresinkem je skvělým způsobem, jak využít čerstvé jahody při přípravě jídla. Tento salát může sloužit jako chod nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.

Recept:

  • 2 hrsti čerstvých jahod, nakrájených
  • 1 balení listového salátu
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octu
  • 1 lžička hořčice
  • sůl a pepř

Salát umyjte a osušte. Jahody nakrájejte na menší kousky. V misce promíchejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř. Do této směsi přidejte jahody a dobře promíchejte. Salát nasypte na talíř a nakonec přidejte jahodový dresink.

Tak, to jsou jen tři z mnoha způsobů, jak využít sklizeň stáleplodících jahod v kuchyni. Doufáme, že vás některý z těchto receptů oslovil a že si tak můžete vychutnat čerstvé, chutné a zdravé jahodové pokrmy.


Využití sklizně stáleplodících jahod v kuchyni – recepty a tipy

Recepty s jahodami na sladko

  • Smoothie bowl s jahodami a müsli
  • Beze s jahodovou náplní
  • Jahodový cheesecake
  • Čokoládový dort se zakysanou smetanou a jahodami
  • Jahodová marmeláda
  • Jahodové sorbety a zmrzliny

Tipy na použití jahod v kuchyni

  • Jahody můžete použít jako ingredienci do sladkých dezertů, ale také do slaných jídel. Skvěle se hodí například k rybám a masu.
  • Jahody můžete použít také jako základ pro ovocné nápoje nebo koktejly.
  • Pro lepší chuť můžete jahody krátce podusit na pánvi s trochou medu a použít je jako přílohu ke snídani nebo dezertu.
  • Pro osvěžující chuť můžete jahody nakrájet na plátky a míchat s rajčaty, okurkou a rukolou – vytvoříte si tak skvělou salátovou přílohu.
  • Z jahod se skvěle vyrábí různé džusy, sirupy či domácí limonády.

ovoce

Stáleplodící jahody – jak pěstovat a udržovat

Co jsou stáleplodící jahody?

Stáleplodící jahody jsou odrůdy jahodových rostlin, které vytvářejí bobule po celou sezónu – od začátku léta až do pozdního podzimu. Díky tomu jsou velmi populární mezi lidmi, kteří chtějí mít vlastní zásobu čerstvých jahod po celou sezónu.

Jak pěstovat stáleplodící jahody?

Když se rozhodnete pěstovat stáleplodící jahody, je důležité zajistit pro ně vhodné místo na zahradě. Musí být dostatečně slunné, ale zároveň chráněné před větrem. Rostliny by měly být při výsadbě umístěny do hloubky 20-25 cm a vzdáleny od sebe alespoň 30 cm.

Je důležité pravidelně zalévat rostliny v době suchého počasí, aby bobule neuvadaly. Rovněž je nutné průběžně odstraňovat plevel a řezat odumřelé nebo poškozené části rostlin.

Jaké jsou výhody stáleplodících jahod?

Stáleplodící jahody mají několik výhod oproti standardním jahodovým odrůdám. Pokud se rozhodnete je pěstovat, můžete si být jisti, že budete mít přísun čerstvých jahod po celou sezónu. Rovněž jsou vhodné pro lidi, kteří nemají dostatek místa na zahradě, protože rostliny stáleplodících jahod jsou menší a méně náročné na prostor.

Outbound link

Pokud byste chtěli získat více informací o jahodách, doporučujeme návštěvu této stránky na Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jahoda

fruit

Využití sklizně stáleplodících jahod v kuchyni – recepty a tipy

  • Stáleplodící jahody jsou ideální na přípravu osvěžujících salátů s mozzarellou nebo kůzlím sýrem.
  • Z těchto jahod lze snadno vyrobit domácí džem, sirup či ovocné polévky, které osvěží a doplní chuť sladkých dezertů.
  • Do smoothie receptů, jogurtů nebo tvarohových nákypů se hodí rozmixovaná stáleplodící jahoda, která dodá nápojům a pokrmům výraznou ovocnou chuť.
  • Pro originální chuťovou kombinaci lze stáleplodící jahody sladce upéct a použít je jako doplněk do salátů, dezertů či jako zvláštní přídavek k jídlům s masem.
  • Na zdravé svačinky lze použít stáleplodící jahody jako náplň ovesných kaší nebo různých cereálií.

Kategorie – potraviny

[su_button url="https://vyzivahrou.cz/ketomix-sleva" background="#ef2d3d" size="10" icon="icon: info-circle"]TIP: Podívejte se na NEJOBLÍBENĚJŠÍ DIETU, s kterou v Česku zhubly tisíce lidí![/su_button]

Podobné příspěvky