jedí vegetariáni vejce ?
Zkrácená odpověď je ANO ! Existují lidé, kteří nepreferují konzumaci jakýchkoli živočišných produktů, což se nazývá termín vegetarián, a téměř všichni vegetariáni se vyhýbají masu, ale zda tito lidé jedí vejce, je otázka, na kterou odpovídá následující zpráva, podle lékařské webové stránky „healthline„.
Vegetariánská strava je často definována jako vyhýbání se živočišnému masu, takže mnoho vegetariánů jí vejce, i když ve svém jídelníčku vylučují hovězí maso, drůbež a ryby, avšak někteří lidé nepovažují vejce za veganskou potravinu.
Někteří vegetariáni se mohou rozhodnout zařadit vejce do svého jídelníčku jako zdroj základních živin nebo jednoduše pro zpestření výběru potravin bohatých na bílkoviny, zejména pokud se vyhýbají masu a rybám. Jedno vejce obsahuje více než 6 gramů vysoce kvalitních bílkovin a mnoho vitaminů. Žloutek zůstává jedním z nejlepších zdrojů cholinu, základní živiny potřebné pro normální funkci těla a zdraví.
Vegetariáni, kteří jedí vejce, jsou stále považováni za vegetariány, ale mají jiný název:
Lakto-vegetariáni: Vyhněte se vejcím, masu a rybám, ale zahrňte mléčné výrobky.
Ovo-vegetariánské: Vyhýbá se masu, rybám a mléčným výrobkům, ale zahrnuje vejce.
Vegetariánské lakto-ovo : Vyhýbá se masu a rybám, ale obsahuje vejce a mléčné výrobky.
Vegetariánské: Vyhýbá se všem živočišným produktům získaným ze zvířat, včetně masa, ryb, vajec, mléčných výrobků a často i dalších produktů, jako je med.
Kliknutím na obrázek jej zobrazíte v plné velikosti |
A vegetariánská strava je obvykle definována jako strava, která vylučuje veškeré živočišné maso, včetně masa a svalů. V důsledku toho mnoho vegetariánů konzumuje vejce, i když nejedí hovězí, drůbeží nebo ryby.
I přesto však někteří vegetariáni nepovažují vejce za vegetariánskou potravinu. vegetariáni, kteří jsou proti konzumaci zvířat, by se měli vyhýbat vejcím, pokud byla oplodněna v důsledku páření slepice a kohouta, což dalo šanci stát se kuřetem.
Na druhou stranu, pokud vejce nebylo nikdy oplodněno a nikdy nemělo v úmyslu stát se zvířetem, bylo by považováno za vegetariánské a považováno za vedlejší živočišný produkt, podobně jako mléko a máslo. Většina komerčně vyráběných vajec prodávaných v supermarketech je neoplozená.
V neposlední řadě existuje několik náboženství, která propagují vegetariánství (Zdroj).
Konzumace vajec má pro vegetariány několik výhod. Protože nekonzumují maso, musí ve svém jídelníčku zaplnit mezeru, aby si zajistili dostatek bílkovin, které jsou potřebné pro růst a obnovu buněk v těle. Ve srovnání s vegetariánskými alternativami, jako je sója a tofu, jsou vejce pro vegetariány jednou z nejlepších metod získávání bílkovin.
Vejce standardní velikosti dodává v průměru něco přes 6 gramů vysoce kvalitních bílkovin, takže je ideální do salátů a dalších vegetariánských pokrmů. Vejce jsou také skvělá pro návštěvníky posiloven, protože mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií! Kromě bílkovin obsahují vejce také řadu dalších živin, které vám mohou pomoci udržet zdravou stravu a životní styl. vegetariáni mohou z vajec získat mnoho výživných látek, protože obsahují spoustu potřebných vitaminů, minerálů a klíčových tuků. vejce mají obzvláště vysoký obsah vitaminů. B2 a B12, jakož i Vitamin D, který mohou vegetariáni jen obtížně získávat z jiných než masných zdrojů.
Podle Rumseyho mohou celá vejce dodávat B12 a železo, stejně jako šest až sedm gramů bílkovin na vejce. Vitamíny A, D, E a K, stejně jako karotenoidy a důležité mastné kyseliny jsou hojně obsaženy ve žloutku. To není na dvouuncové vejce nic hrozného.
———
Odkazy :