Středomořská dieta a olivový olej: recept na dlouhověkost a vitalitu
Zdravá výživa je důležitá pro naše tělo i duši. Jedním z nejlepších způsobů, jak se stravovat zdravě, je inspirovat se středomořskou dietou. Ta není jen dietou, ale celým životním stylem, který spočívá v konzumaci čerstvé zeleniny, ovoce, ryb, luštěnin a obilovin. A samozřejmě v používání kvalitního olivového oleje.
Olivový olej je tekuté zlato, které má mnoho přínosů pro naše zdraví i krásu. Jaké jsou jeho benefity a proč bychom ho měli zařadit do naší stravy?
Olivový olej a jeho gastronomické benefity
Olivový olej je vynikajícím doplňkem pro středoevropskou kuchyni, která je díky němu o poznání chutnější a zdravější. Kvalitní olivový olej se hodí pro teplou i studenou kuchyni. Je ideální pro vaření, pečení i smažení, byť právě při něm se musí postupovat opatrně. Vysoká teplota by totiž mohla zničit některé cenné látky.
Olivový olej dodává pokrmům bohatou a plnou chuť. Je skvělý na saláty, těstoviny, polévky, omáčky, marinády, ryby, maso nebo pečivo. Olivový olej se také dobře kombinuje s bylinkami, česnekem nebo citronem, které mu dodají ještě více aroma a svěžesti.
Olivový olej a jeho zdravotní benefity
Olivový olej je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Obsahuje zdravé mononenasycené tuky, zejména kyselinu olejovou, která má řadu pozitivních účinků na naše tělo. Kyselina olejová snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, posiluje srdeční sval a cévy, zmírňuje zánět a může působit i proti vzniku a rozvoji rakovinných buněk.
Olivový olej je také bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály a stárnutím. Antioxidanty v olivovém oleji účinně působí proti rakovině, Alzheimerově nemoci, diabetu, revmatoidní artritidě a dalším civilizačním onemocněním.
Olivový olej také obsahuje vitamín E mající antioxidační vlastnosti, působí proti volným radikálům a podporuje regeneraci buněk.
Jak vybrat a používat olivový olej?
Ne všechny olivové oleje jsou stejně kvalitní a prospěšné. Pokud chceme využít všechny jeho benefity, měli bychom volit extra panenský olivový olej (extra virgin olive oil), který je lisovaný mechanicky za studena z čerstvých oliv bez použití chemikálií nebo tepla. Takto zpracovaný olivový olej má nejvyšší obsah živin a antioxidantů.
Extra panenský olivový olej by měl být skladován v tmavých lahvích nebo plechovkách chránících ho před světlem a teplem. Měl by být spotřebován do 12-18 měsíců od nalahvování.
Při používání olivového oleje bychom měli dbát na jeho kvalitu i kvantitu. Olivový olej je sice zdravý tuk, ale stále obsahuje 9 kalorií na gram. Doporučená denní dávka je 1-2 polévkové lžíce (15-30 ml).
Pokud chceme začít se středomořskou dietou a užít si všechny její přínosy pro naše zdraví i chuťové buňky, můžeme se podívat na www.olivum.cz, kde najdeme spoustu informací o olivách a olivovém oleji.
Rodina, sport, vaření, zdravá strava a zdravý životní styl. To jsou věci, které mě naplňují a neuvěřitelně baví. Hlavně proto je práce výživového poradce nejen povoláním, ale hlavně koníčkem.